Ga naar de hoofdinhoud
Home crises-beinvloeden-gezondheid-en-geluk-nederlanders
Hand op blauwe achtergrond met de Ik veer mee test op het scherm | a.s.r.

Crises beïnvloeden gezondheid en geluk van ruim 4 op de 10 Nederlanders

17 november 2023

Uit onderzoek van a.s.r. blijkt dat crises binnen en buiten Nederland mensen in toenemende mate zorgen geven. De crises beïnvloeden de gezondheid en het geluksgevoel van ruim 4 op de 10 Nederlanders. Driekwart geeft aan dat hun zorgen impact hebben op hun veerkracht. Voor jongeren tussen de 18 en 35 jaar geldt dit zelfs voor bijna 9 op de 10. De meeste zorgen gaan over inflatie, oorlogen en de kosten en toegang tot zorg. 

Ontdek onze zorgverzekeringen

En krijg tips om je veerkracht te versterken

Onze zorgverzekeringen Ik veer mee programma
Zorgen toegenomen sinds de coronapandemie

Uit onderzoek van a.s.r. over hoe zorgen over crises de veerkracht van Nederlanders beïnvloeden, blijkt dat vier op de 10 Nederlanders zich dagelijks zorgen maakt over de ontwikkelingen in binnen- en buitenland en zeggen in toenemende mate negatieve emoties te ervaren. Onzekerheid (53%), somberheid (41%) en stress (29%) scoren het hoogste. De coronapandemie lijkt een startpunt te zijn geweest; ruim 6 op de 10 zeggen dat hun zorgen sindsdien zijn toegenomen. Al liggen Nederlanders van pandemieën op zichzelf niet meer het meeste wakker; 21% van de respondenten gaf hier aan (nog) zorgen over te hebben. Alleen studieschulden scoorden met 9% nog lager. 

Relatie veerkracht & geluk en gezondheid

Uit het onderzoek blijkt ook dat hoe lager de veerkracht, hoe groter de negatieve invloed is op gezondheid en het geluksgevoel. Respondenten die hun eigen veerkracht een onvoldoende gaven, merkten negatieve invloed hiervan op hun gezondheid (93%) en geluksgevoel (94%). Mensen die hun veerkracht voldoende of goed gaven, voelden die impact minder.

Jongeren beoordelen hun veerkracht het laagst van alle leeftijdsgroepen. Zij geven hun eigen veerkracht een rapportcijfer van 6,9 ten opzichte de groep 35-55 jaar (7,0) en 56-plussers (7,4). Ook merken jongeren meer negatieve invloed van de crises op hun geluk en gezondheid. Slechts 13% van de jongeren zegt dat de ontwikkelingen géén effect hebben op hun geluksgevoel en 17% merkt ook geen invloed op hun gezondheid. De 56-plussers lijken het meest stabiel; 23% ervaren geen invloed op hun geluksgevoel en 34% ervaren geen invloed op hun gezondheid.

Gekeken naar werkstatus geven gepensioneerden zichzelf het hoogste cijfer voor veerkracht: een 7,5. Mensen die werken geven zichzelf een 7,2. Het laagste cijfer geven niet-werkenden* zichzelf: een 6,4. 

Ik veer mee

Het Veerkrachtonderzoek – een representatieve steekproef onder ruim 1.000 Nederlanders – die a.s.r. dit najaar uitvoerde, is ter ondersteuning van het Ik veer mee programma van a.s.r. Naast goede zorgverzekeringen wil a.s.r. mensen helpen om veerkrachtiger om te gaan met onverwachte tegenslagen in het leven. In het programma kunnen deelnemers hun veerkracht testen om daarna aan de slag te gaan met de Vijf thema’s van Veerkracht: zingeving, positieve emoties, sociale steun, omgaan met verandering en fysieke gesteldheid. Het programma is voor iedereen beschikbaar en leert hoe je je veerkracht kunt trainen. De veerkrachttest is inmiddels ruim 13.000 ingevuld. 

(*niet-werkend, maar vóór pensioengerechtigde leeftijd, bijvoorbeeld werkloos, arbeidsongeschikt, werkzoekend).

De zorgverzekeringen van a.s.r.

Ontdek onze zorgverzekeringen die óók helpen je veerkracht te versterken. Laat je inspireren, ontdek tips en challenges, of lees meer over hoe wij met elkaar bijdragen aan een betere wereld en het terugdringen van klimaatverandering. 

Bekijk onze zorgverzekeringen
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Zorg