Wist je dat fulltime werknemers gemiddeld 10,4 uur stil zitten op een dag? Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de gezondheid van je werknemers. Stimuleer werknemers daarom om vaker te staan tijdens het werken. En een zit-stabureau is dé oplossing om uit die stoel te komen! Zo krik je gelijk de productiviteit omhoog. Lees hier hoe zit-stabureaus bijdragen aan een goede ergonomische werkhouding en hoe je werknemers hiervoor motiveert.
Ergonomisch werken draait om ergonomie. Het gaat hierbij om de relatie tussen de mens en zijn of haar omgeving. De term is afgeleid van de Griekse woorden ‘ergo’ (werk) en ‘nomos’ (wet).
Met ergonomisch werken wordt meestal gezond en efficiënt werken bedoeld. Het betekent dat werknemers werken op een manier die fysiek én mentaal goed vol te houden is. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je werknemers de juiste werkhouding hebben, en voldoende mentale en fysieke herstelmomenten hebben. Een zit-sta-bureau draagt bij aan de juiste werkhouding en een gezonde werkomgeving!
Nederland is Europees kampioen zitten: zo’n 12% van de EU-burgers zit langer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag en Nederlanders zitten daar met 33% ver boven! Dat leidt helaas tot gezondheidsproblemen. Want wie veel zit, heeft meer kans op diabetes type 2, depressies, overgewicht, bepaalde soorten kanker, rugklachten en uitval.
Het is niet voor niets dat ‘zitten het nieuwe roken’ wordt genoemd. En dat vele zitten gebeurt vooral onder werktijd. Tijd om daar als werkgever verandering in de brengen! Een stabureau maakt werknemers fitter, wat leidt tot meer arbeidsproductiviteit, effectiviteit, creativiteit en energie. Dat leidt uiteindelijk weer tot betere bedrijfsresultaten. Een hoop werkgerelateerde voordelen dus!
Een zit-stabureau zorgt ervoor dat werknemers minder zitten tijdens een werkdag, waardoor ze het werk zowel mentaal als fysiek beter volhouden. Het is hierbij wel essentieel dat een zit-stabureau op de juiste manier is afgesteld:
Voeten, benen & rug
Het is belangrijk dat de voeten horizontaal en plat op de grond staan. Zorg er daarnaast voor dat de voeten en schouders in rechte lijn met elkaar staan. Dit voorkomt vermoeidheid: teveel naar voren of achteren leunen zorgt voor veel spanning op de rug.
Armen
Bij een zit-stabureau is het - net als bij een gewoon bureau - belangrijk dat de schouders een ontspannen houding hebben. Dit lukt wanneer wanneer de schouders in een gelijke lijn met het bureau zijn. Zorg voor ontspannen armen langs het lichaam met de boven- en onderarmen in een hoek van 90 tot 120 graden. Zo zijn de schouders niet hoog opgetrokken of naar voren hangend. Plaats hierna de polsen recht op het bureau met de vingers ontspannen.
Nek
Tot slot: de nek. Om deze ook ontspannen te hebben, is het belangrijk dat de ogen op de bovenkant van de monitor of iets eronder zijn gericht. In de optimale situatie kijkt de werknemer recht vooruit nét over het scherm heen. Ook is het goed om een afstand tussen de ogen en het beeldscherm tussen de 50 en 70 centimeter aan te houden. Door met de nek en ogen een ontspannen houding aan de nemen, voorkom je verkramping van de nek en oververmoeide ogen.
Juiste hoogte van een stabureau
Een sta-zitbureau werkt alleen lekker als de tafel op de juiste hoogte is ingesteld. De juiste hoogte is wanneer de ellebogen in een hoek van 90 graden worden gehouden en de armen dan ontspannen op het tafelblad leunen. Dus zonder opgetrokken schouders, mét een ontspannend en rechte nek. Een slimme truc om de perfecte hoogte te bepalen? Laat een werknemer de vingertoppen op het sleutelbeen leggen, zonder de schouders op te trekken. De ellebogen geven in deze houding gelijk de juiste hoogte van het stabureau aan.
Het aanschaffen van een stabureau is stap één, maar er daadwerkelijk achter gaan staan is natuurlijk het belangrijkst. Hoe zorg jij als werkgever of HR-manager ervoor dat werknemers ook écht gebruik gaan maken van stabureaus? We vragen het gedragswetenschapper Ben Tiggelaar in de podcastserie Focus op Vitaliteit. Hij legt uit dat gedrag niet wordt aangedreven door één factor, maar dat het een samenspel is van factoren. De 3 belangrijkste factoren zijn:
Dit gaat om kunnen. Als jouw werknemer niet weet of heeft geleerd hoe hij/zij een statafel kan gebruiken, dan gebeurt het ook minder snel. Ben: “Iedereen kan natuurlijk achter een stabureau staan, maar snapt een werknemer ook hoe je de tafel in hoogte verstelt zodat die niet te hoog of te laag staat? En hoeveel uur per dag je dan achter zo’n bureau moet staan? Als werknemers de kennis niet hebben, zal hij of zij ook minder snel het gedrag vertonen.”
Dit gaat om willen. Er bestaan allerlei soorten motivatie, zoals onbewust ergens door gemotiveerd zijn (een werknemer vindt een stabureau gewoon lekker staan) of bewust gemotiveerd (een werknemer weet dat een stabureau beter is voor zijn of haar rug). Ben: “Bij motivatie draait het om: Wil ik dit? En zie ik de voordelen ervan in?”
Dit gaat om de gelegenheid. De factor omgeving is op te delen in de fysieke werkomgeving (‘is er een stabureau?’) en de sociale motivatie (‘wie maakt er gebruik van een stabureau?’). Ben: “Als er niemand in de zichtbare omgeving gebruik maakt van een stabureau, dan is er voor een werknemer ook minder aanleiding om het bureau zelf te gebruiken.”
Zo pas je de 3 factoren toe in de praktijk: praktische tips
Wil je stabureaus tot een succes maken, dan is het als werkgever belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan alle 3 de factoren. Dat legt gedragswetenschapper Ben Tiggelaar uit. Hoe je dat doet? Wij geven tips:
Werknemers moeten snappen hoe een stabureau werkt. Ben: “Geef als werkgever alle werknemers goed uitleg over en zit-stabureau. En laat ze het tijdens deze uitleg ook vooral zelf ervaren hoe het is om achter het stabureau te staan.”
Werknemers moeten gemotiveerd zijn om een stabureau te gebruiken. Ben: “Werknemers moeten weten wat de voordelen van het stabureau zijn. Maak dit duidelijk door de juiste informatie met ze te delen, bijvoorbeeld via een video.”
Het is belangrijk dat werknemers de gelegenheid om achter een stabureau te gaan staan zien én pakken. Ben: “Geef bijvoorbeeld als werkgever het goede voorbeeld door regelmatig achter een stabureau te werken. Of benoem een aantal aanvoerders in je team die elke dag achter een zit-stabureau gaan staan, zodat andere werknemers dit ook zien.”
Je kunt wel zeggen dat werknemers meer uit hun stoel moeten komen, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers dagelijks voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?
In de podcastserie Focus op Vitaliteit hoor je alles over vitaliteit op de werkvloer. Speciaal voor werkgevers en HR-managers gaan we in gesprek met experts over de weg naar vitaliteit. We bespreken mooie tips, voorbeelden en adviezen, die jij meteen mee kunt nemen in de praktijk. Van werkgeluk tot leiderschap en van beweging tot mentale fitheid: dat en meer hoor je in Focus op Vitaliteit!