Arbeidsproductiviteit: welke werkgever denkt hier niet aan? Als werkgever ben je blij wanneer je organisatie lekker draait en alle werknemers goed op hun plek zitten. Productieve werknemers werken efficiënt, zijn creatiever en hebben minder stress. Lees hier wat arbeidsproductiviteit precies is en hoe je het als werkgever verhoogt binnen jouw bedrijf.
Op deze pagina lees je meer over de volgende onderwerpen:
De arbeidsproductiviteit is de gemiddelde productie van één werknemer in een bepaalde periode. Met productiviteit wordt dus verwezen naar output die een werknemer opbrengt. Het CBS geeft aan dat arbeidsproductiviteit wordt gebruikt als ‘maat voor de efficiëntie waarmee gewerkt wordt’. In de meeste gevallen wordt met het begrip arbeidsproductiviteit dus verwezen naar efficiëntie.
De twee hoogleraren Bart van Ark en Gjalt de Jong deden onderzoek naar de definitie van productiviteit. Zij constateerden dat de populaire opvatting van arbeidsproductiviteit een maatstaf is van hoe hard er gewerkt wordt. Vaak wordt daarmee gezegd dat werknemers die meer uren maken, ook productiever zijn.
Dit beeld is volgens de hoogleraren onjuist. Daarom adviseren ze om productiviteit niet meer te vergelijken met ‘hard werken’, maar met ‘slimmer werken’. Het gaat volgens hen namelijk niet per se om het aantal uren dat iemand werkt, maar om wat iemand in een bepaald aantal uren oplevert. Daarom is het goed om flexibel met uren van werknemers om te gaan. Laat ze dus lekker flexibel werken: mits ze het afgesproken aantal uur in de week halen natuurlijk.
Vergelijk productiviteit niet met ‘hard werken’, maar met ‘slimmer werken’.
Om je werknemers productiever te maken, moet er volgens Van Ark en De Jong geïnvesteerd worden in de opleiding van mensen, en in de kennis die ze nodig hebben om slimmer te kunnen produceren. Maar ook verbeteringen in het ontwerp en de structuur van je bedrijf dragen bij aan de uitwisseling van kennis en ervaring. De twee noemen deze investeringen in de kennis van je werknemers één van de belangrijkste ‘energiebronnen’ voor productiviteitsgroei.
Productieve werknemers:
Als werknemers productief werken, levert dat dus veel voordelen op voor de organisatie!
Om de productiviteit binnen een team of binnen het hele bedrijf te verhogen, is het slim om aandacht te besteden aan de volgende 3 punten:
Productiviteit begint met zelfvertrouwen. Wanneer werknemers overtuigd zijn van hun eigen kunnen, bereiken ze meer dan wanneer ze twijfelachtig in hun schoenen staan. En mensen met zelfvertrouwen werken ook weer productiever. Een vicieuze cirkel eigenlijk. Dus geef je werknemers af en toe een compliment, dan bouwen ze meer zelfvertrouwen op!
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen effectief bijdraagt aan het zelfvertrouwen van mensen: het zelfbeeld van sportende mensen verbetert altijd in vergelijking met mensen die niet sporten. De fysieke gezondheid van werknemers is dus een belangrijk onderdeel van hun zelfvertrouwen.
Als werkgever is het slim om aandacht te besteden aan het zelfvertrouwen van je werknemers. Dit kan door coaching, teambuilding of door bewegen. Je kunt wel zeggen dat werknemers dagelijks meer moeten bewegen, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?
Een hoge arbeidsproductiviteit vraagt om goede focus. Werknemers die zich goed kunnen concentreren, hun werk met voldoende aandacht uitvoeren en niet snel afgeleid zijn, presteren beter. Multitasken kan soms handig klinken, maar maakt geen onderdeel uit van een goede focus.
Een succesvolle werkwijze voor slim tijdmanagement is de zogenoemde Pomodoro Techniek. Deze techniek is eind jaren tachtig ontwikkeld door de Italiaan Francesco Cirillo en is inmiddels door miljoenen mensen omarmd.
De techniek in vijf stappen:
Om productief te zijn, heb je energie nodig. Energie is iets dat vaak vergeten wordt, maar heel belangrijk is! Het energielevel van je werknemer bepaalt namelijk hoe gefocust hij of zij kan werken. Gezonde voeding, voldoende slaap én beweging zijn hiervoor cruciaal. Uit onderzoek van TNO samen met NOC*NSF blijkt dat een sportende werknemer maar liefst 12,5% productiever is dan een niet-sportende werknemer. Jij wilt toch ook dat je werknemers productiever werken?
In de podcastserie Focus op Vitaliteit gaan we in gesprek met experts over vitaliteit op de werkvloer. In deze aflevering praten we met slaapexpert Els van der Helm over de combinatie werken en slapen. Waarom is slaap een belangrijk uitgangspunt voor werkgevers? En hoe bevordert een goede nachtrust de arbeidsproductiviteit van werknemers? Hoor het hier!