Fysieke gezondheid is een enorm belangrijk onderdeel van de vitaliteit van je werknemers. Het heeft te maken met bewegen, zoals conditie, spierkracht en uithoudingsvermogen. Maar ook met de medische kant, zoals het afweersysteem en het hebben of krijgen van bepaalde ziekten. Als de motor niet goed draait, draait alles daaromheen ook minder goed. Bevorder daarom de fitheid van werknemers door dagelijkse beweging te stimuleren! Klinkt moeilijk? Is het niet: met ons stappenplan krijg je werknemers gemakkelijk in beweging.
Investeren in fysiek fitte werknemers? Volg dit stappenplan! Hiermee bevorder jij in 4 simpele stappen de fysieke gezondheid van werknemers. Zo maken we fit zijn op werk voor iedereen haalbaar en leuk. Lees de praktische tips en doe mee!
Je werknemers zitten veel tijdens werk. En zitten is het nieuwe roken. Ongezond dus! Daarom is het erg belangrijk om werknemers ook tijdens een werkdag te stimuleren om in beweging te komen. Bewegen integreren in het dagelijkse werk is makkelijker dan je denkt. Wij geven een aantal tips:
Heb je een bila met een werknemer? Werkoverleg? Of gewoon even bijkletsen? Ga naar buiten en bespreek het wandelend! Wist je dat het bewezen is dat je al lopend beter overkomt? Dat heeft te maken met hoe scherp je bent. Rechtop staan activeert je hersenen: het brein krijgt door allerlei neurale processen een kleine oppepper van het wandelen. Aan de wandel dus!
Een speelhoek klinkt misschien kinderachtig, maar dat is het zeker niet. Zet in een hoek van de werkvloer bijvoorbeeld een tafeltennistafel, een voetbaltafelspel neer en/of hang er een dartbord op. Belangrijk is ook dat je als leidinggevende uitstraalt dat het goed is als je werknemers daar even 20 minuten tegen elkaar spelen. Doe dat door zelf collega’s uit te dagen of door een after-lunch-dipcompetitie tussen verschillende afdelingen te houden. Wees creatief! Zet de spullen dus niet alleen neer, maar daag je collega’s ook actief uit.
Challenges en competities werken motiverend en uitdagend. Een paar jaar geleden daagden we elkaar massaal uit om een emmer met ijs over onszelf heen te gooien voor het goede doel. Dit soort challenges kunnen natuurlijk ook sportief ingezet worden, zoals een week lang de lift niet gebruiken, nooit zittend de telefoon opnemen of elke dag 10.000 stappen zetten. Ook kun je een hardloopwedstrijd of lunchwandelingcompetitie starten. Daag elkaar uit!
Werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen, zijn minder vaak ziek. Zij verzuimen gemiddeld ruim één dag per jaar minder dan hun niet fietsende collega’s. Bovendien blijft er meer parkeerruimte over voor je klanten en bezoekers. Ook is het aanbieden van een fietsregeling fiscaal aantrekkelijk. Stimuleer je werknemers daarom om voortaan met de fiets naar werk te komen!
Deze tip kun je zo goedkoop of zo duur maken als jezelf wilt. Je bereikt al veel door je kantoormeubilair zo te verplaatsen dat mensen vaker en meer moeten lopen. Verminder bijvoorbeeld het aantal printers, prullenbakken en koffieautomaten en plaats ze bijvoorbeeld op een plek waardoor er meer gelopen moet worden. Zorg ook dat je moet lopen naar de overlegruimtes. Heb je meer budget? Denk dan eens aan nieuw meubilair zoals fietsbureaus, loopbandwerkplek, sta-zitbureaus, zitballen i.p.v. bureaustoelen en statafels voor overleg.
Benieuwd hoe het staat met je eigen gezondheid en die van je werknemers? Doe dan de a.s.r. Vitality Gezondheid Check bij jullie op kantoor! a.s.r. Vitality werkt hiervoor samen met ArboNed en HCG. De Gezondheid Check is al mogelijk vanaf 25 deelnemers per dag en test het BMI & taille-omvang, bloeddruk, bloedsuikerwaarde en cholesterol van de deelnemers. Daarna bespreken we samen de resultaten. Zo hebben jij en je werknemers meteen inzicht in jullie gezondheid! Ook verdienen alle deelnemers extra Vitality Punten.
Let op: vanwege COVID-19 is het aantal locaties om een gezondheidscheck te doen helaas beperkt. Binnen de richtlijnen van het kabinet proberen wij dit zo snel mogelijk weer uit te breiden.
Met een activity tracker krijgen je werknemers op een leuke en gezonde manier inzicht in hun gezondheid. Activity trackers stimuleren en activeren werknemers om meer te bewegen. Het is lastig om je bewust te zijn van hoeveel je beweegt, maar een activity tracker maakt dat eenvoudig! Door je lichaam gedurende de dag te meten, krijg jij inzicht in onder andere het gemiddeld aantal stappen dat je zet, het aantal actieve minuten per dag of hoe hoog je hartslag eigenlijk in rust is. Dat stukje bewustwording is een belangrijke stap in de route naar een gezondere levensstijl.
Een activity tracker kan werknemers inzicht geven in:
Een gezonde werkomgeving draagt enorm bij aan de fitheid van werknemers. Hoe dynamischer het kantoor, hoe meer werknemers gestimuleerd worden om te bewegen. Kies bijvoorbeeld voor lunch statafels of sta-bureaus, verspreid het koffiezetapparaat en printer wat meer over het kantoor zodat werknemers af en toe moeten lopen en ga staand vergaderen! Zorg ervoor dat je minstens één vergaderkamer vrij laat van stoelen: zo komen je werknemers ook niet in de verleiding.
Daarnaast is het belangrijk dat werknemers werken op een ergonomische werkplek. Zowel thuis als op kantoor. Denk aan goede bureaustoelen, tweede schermen en een goed geventileerde werkruimte. Zo zitten je werknemers in een goede werkhouding en blijven ze fris. Hiermee voorkom je vervelende fysieke klachten binnen het team. Belangrijk! We hebben precies voor je op een rij gezet hoe je een gezonde en ergonomische werkomgeving creëert.
Je kunt wel zeggen dat werknemers dagelijks meer moeten bewegen, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?
Voorkomen is beter dan genezen. Dat vindt ook Claire Loots, huisarts en de oprichter van Leading Doctors. Volgens de laatste cijfers van Arboned is 25% van het langdurig verzuim in Nederland stressgerelateerd. De vraag is dus: hoe voorkom je dat dit gebeurt bij jou op de werkvloer? We vroegen het Claire in de podcast. Luister 'm nu!