Op deze pagina bespreken we de volgende onderwerpen:
Heb je als leidinggevende eigenlijk wel iets te zeggen over de nachtrust van je werknemers? De conclusie van de bekende neurowetenschapper en slaapexpert Els van der Helm luidt: “If you are part of the problem, then you have to be part of the solution.” Ja dus.
Slaap en werk zijn nauw met elkaar verbonden. Niet alleen doordat de prestaties van een bedrijf afhangen van de slaapkwaliteit van haar werknemers, maar vooral omdat slapeloosheid vaak gerelateerd is aan werk. Veel mensen slapen bijvoorbeeld slecht omdat ze ‘s avonds nog aan het piekeren zijn over werk. Of omdat ze overdag te veel stress hebben ervaren op werk. En daar valt iets aan te doen!
If you are part of the problem, then you have to be part of the solution.
Als werkgever loont het om te investeren in de slaapkwaliteit van je werknemers. Uitgeslapen werknemers:
Benieuwd waarom jij als werkgever of HR-manager moet investeren in slaap? En hoe jij kan bijdragen aan een goede nachtrust van werknemers? Lees er in onze whitepaper alles over!
Als een medewerker veel gaapt, vermoeid oogt en minder gefocust is, is slaaptekort vaak de oorzaak. Dit kan je makkelijk checken met een aantal vragen:
Als je medewerker deze vragen al snel met een ‘ja’ beantwoordt, dan is dat een teken dat hij of zij te weinig slaapt. Help je werknemer dan beter slapen met onderstaande tips.
Dit kun je als werkgever doen om goede slaap bij je werknemers te bevorderen:
Om lekker te slapen is het essentieel dat werknemers tijdens hun werkdag meerdere ontspanningsmomenten hebben om te ontstressen. Als er alleen ‘s avonds ruimte is om te ‘ontstressen’, is er te weinig tijd voor het brein om helemaal tot rust te komen en in een diepe slaap te raken. Geef je werknemers daarom naast hun lunchpauze ook 15 minuten per dag ‘ontspanningstijd’ om zelf in te plannen. En daar hoef je niet gelijk een yogamat voor aan te schaffen (mag wel!); een rondje wandelen of een potje pingpongen is ook heel ontspannend!
Werknemers slapen beter wanneer ze structuur hebben in hun werkdagen en avonden. Zorg er daarom voor dat ontspanningsmomenten gewoon worden, ook op werk. Let er daarnaast op dat je werknemers niet langer doorwerken of overwerken, zodat ze ‘s avonds nog genoeg tijd hebben om lekker te relaxen. Geef het goede voorbeeld, begin bij jezelf! Dat betekent dus ook geen mails of appjes meer versturen na werk.
Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je werknemers voldoende daglicht opnemen rond het middaguur. Natuurlijk daglicht activeert de biologische klok, en rond 12:00 uur is het UV-zonlicht het sterkt. Hoe meer daglicht, hoe beter de nachtrust. En dat wil je natuurlijk stimuleren. Dus maak je werknemers enthousiast om in de middag buiten te lunchen of een blokje om te lopen.
Tip: Ga een blokje om met a.s.r. Vitality
Zet 5.000 stappen terwijl je luistert naar een van onze podcasts met bekende mensen over hun levensstijl.
Een duidelijk onderscheid tussen werk en privé is ook heel belangrijk voor goed slapen. Stoor je werknemers daarom niet in hun avonduren of in het weekend met vragen die over werk gaan. Nog slimmer is het aanbieden van een werktelefoon en -laptop, zodat je werknemers buiten werktijd hun werk ook écht weg kunnen leggen.
Beweging is de beste manier om te ontspannen en stress te verlagen. Dat zit zo: wanneer de hartslag omhoog gaat, komen er geluksstofjes vrij zoals adrenaline, dopamine en endorfine. En door beweging worden gevoelens van somberheid, depressie, angst en pijn geremd. Het resultaat? Meer mentale rust en minder gepieker. En dat leidt tot beter slapen.
In de podcastserie Focus op Vitaliteit gaan we in gesprek met experts over vitaliteit op de werkvloer. In deze aflevering praten we uitgebreid met slaapexpert Els van der Helm over de combinatie werken en slapen. Waarom is slaap een belangrijk uitgangspunt voor werkgevers? Hoor het hier!