Heb je als ondernemer schulden opgebouwd en weet je niet direct wat je hieraan kunt doen? Geef de moed niet meteen op bij schulden. Je kunt veel doen om jouw bedrijf weer financieel gezond te krijgen. We laten je zien hoe je grip krijgt op je schulden en waar je om hulp kunt vragen. Zijn jouw financiële problemen erg groot, dan kom je misschien in aanmerking voor een schuldenregeling.
Omgaan met problematische schulden en de bijhorende financiële zorgen kan erg zwaar zijn. De eerste stap bij het oplossen van financiële problemen is dat je de financiële en emotionele signalen herkent en erkent. Geef ruimte aan je emoties en deel je zorgen met familie, vrienden en eigen medewerkers. Je kunt bijvoorbeeld ook in gesprek gaan met:
Om je financiële problemen onder controle te krijgen, heb je eerst een goed overzicht van je schulden en financiën nodig. Vind je dit lastig? Roep dan hulp in van een boekhouder of accountant. Ook de gemeente waarin je woont, kan je helpen.Dit overzicht van je financiën laat zien aan welke persoon of organisatie je nog geld moet betalen. Dit zijn je verplichtingen. Zet ook op een rij van wie je nog geld moet ontvangen. Maak vervolgens een planning met de momenten waarop je geld moet betalen of geld gaat ontvangen. Dit noemen we een liquiditeitsbegroting.
Neem contact met ons op. Samen zetten we alles op een rijtje. En zoeken we naar een oplossing.
Bij het aanpakken van je schulden heb je 2 opties: het zelf proberen op te lossen of hulp vragen bij schuldhulporganisaties. Beide opties leggen we je graag uit:
In sommige gevallen kun je zelf afspraken maken met schuldeisers om later te betalen. Heb je voor een korte periode te weinig geld? Dan kun je eventueel een lening afsluiten of een krediet aanvragen. Denk aan een overbruggingskrediet of Bbz-krediet. Laat je hier goed over adviseren door financiële experts. Zijn jouw financiële problemen groter? Dan is een schuldenregeling een mogelijkheid.
Je hoeft schulden niet in je eentje op te lossen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij:
Als je geen uitstel van betaling of schuldsanering kunt aanvragen, dan vraag je faillissement aan. Een faillissement betekent dat de rechtbank vaststelt dat je jouw schulden niet meer betaalt. Schuldeisers kunnen ook jouw faillissement aanvragen. Een curator betaalt jouw schulden na een faillissement zoveel mogelijk af met geld uit jouw bedrijf. Afhankelijk van de rechtsvorm van je bedrijf kan de curator ook jouw privévermogen gebruiken om schuldeisers te betalen.
Bekijk op de pagina Privévermogen en faillissement van Ondernemersplein of je privé aansprakelijk bent met jouw rechtsvorm.
Na een faillissement kun je soms een doorstart maken. Bij een doorstart ga je verder met de winstgevende delen van je bedrijf. Dit kan alleen als je bedrijf een rechtspersoon is, zoals een bv. Is een doorstart niet mogelijk? Overweeg dan om te stoppen met je bedrijf.
Als ondernemer denk je na over je toekomst. Heb je een vangnet als je arbeidsongeschikt raakt en heb je wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nodig? Als ondernemer moet je zelf voor inkomen zorgen wanneer je niet kunt werken door ziekte of na een ongeval. Met een AOV ben je verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Hier lees je alles wat je wilt weten over de AOV.
Welkom bij a.s.r.