Ga naar de hoofdinhoud

Als ondernemer of zzp’er is het belangrijk dat je weet wat er speelt binnen jouw branche. Door je te laten bijscholen ga je mee met de ontwikkelingen in je vakgebied. Je kunt bijscholing ook overwegen om nieuwe tools, programma’s en technieken te leren. Heb je daar moeite mee of blijkt na bijscholing dat je je werkzaamheden moet veranderen om langer door te werken? Dan past omscholing misschien beter bij jou. Heb je een AOV van a.s.r. dan staan onze arbeidsdeskundigen altijd voor je klaar om met je mee te denken over bij- en omscholing.

Toekomst van je ondernemerschap

Als ondernemer is het sowieso verstandig om regelmatig na te denken over de toekomst van je ondernemerschap. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wil, en vooral, kan ik dit beroep wel blijven uitoefenen tot mijn 67e?
  • Kan ik eerder stoppen met mijn bedrijf?
  • Kan ik binnen mijn bedrijf andere taken en verantwoordelijkheden nemen?

Waarom zou jij je bijscholen?
Bijscholing is een middel om te zorgen dat je zo lang en zo gezond mogelijk door kan gaan binnen jouw vakgebied en in sommige beroepen is het zelfs verplicht. Het is daarom verstandig om je te blijven ontwikkelen, welk beroep je ook hebt. Het zorgt ervoor dat je de meest actuele vakkennis bezit en weet wat er nu en in de toekomst speelt binnen jouw vakgebied. Hierdoor kun je als ondernemer vroeg inspelen op veranderingen in de toekomst, waarmee je de overlevingskansen van je onderneming (en dus van jezelf als ondernemer) vergroot.
Mogelijkheden van bijscholing
  • Je kennis verbreden of specialiseren
    Je kunt je door bijscholing specialiseren of verbreden, waardoor je als ondernemer meer te bieden hebt aan klanten. Ondernemers kiezen vaak voor bijscholing binnen hun eigen vakgebied, maar het kan ook interessant zijn om je kennis eens bij te spijkeren over bijvoorbeeld marketing, sales of social media. Bijscholing kan ook betekenen dat je nieuwe vaardigheden eigen maakt die helpen om je onderneming goed en succesvol te laten groeien.
  • Andere taken en verantwoordelijkheden eigen maken
    Bij een forse groei van een bedrijf zie je vaak dat de uitvoerende taken van de eigenaar van het bedrijf geleidelijk minder worden, terwijl er steeds meer leidinggevende en/of ondernemersskills gevraagd worden. Dat zijn heel andere kwaliteiten waar niet iedereen op voorbereid is. Daarom is het nuttig om tijdig na te denken over hoe je je bedrijf wilt inrichten en welke rol jij wil en kan spelen. Bijscholing kan daarin zeer handig en belangrijk zijn.
  • Op de hoogte blijven van ontwikkelingen
    Een ander voordeel van bijscholen is dat je vakgenoten ontmoet, ervaringen uitwisselt en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden verkent. Daarnaast kan het waardevol zijn om de innovaties binnen je vakgebied te onderzoeken. Voor zwaardere beroepen zorgen innovaties ervoor dat je fysiek langer mee kan in jouw beroep. 
Waarom zou jij je omscholen?
Als jij je beroep niet meer kunt uitoefenen, kun je je laten omscholen. Bij omscholing leer je een nieuw vak, waarin je eventueel je ervaring van je oude vakgebied meeneemt. Zo blijf je toch nog aan het werk als er iets in jouw situatie verandert of de branche waarin je werkt. Ook kun je inspelen op de toekomst. Blijkt dat jij je werkzaamheden niet meer kunt volhouden tot je AOW-leeftijd? Met een arbeidsdeskundige kun je kijken naar de mogelijkheden om je bij, of om te scholen. Wanneer je een Langer Mee AOV hebt, kijken we daarbij naar jouw wensen en capaciteiten. En verwacht je door jouw werk bijvoorbeeld te veel lichamelijke klachten over vijf jaar? Dan kun je nu alvast starten met een leertraject.
Mogelijkheden van omscholing
  • Nieuwe of aangepaste werkomgeving
    Je kunt je door omscholing op een andere manier in de markt zetten. Dat kan binnen je eigen vakgebied of door een heel nieuw vakgebied te leren dat niet fysiek zwaar is. Op deze manier houd jij het werk langer vol en kun je blijven doorwerken tot je AOW-leeftijd.
  • Omscholen naar een baan met toekomstperspectief
    Jezelf omscholen is een goede manier om (meer) werkzekerheid in de toekomst te krijgen. Ben je onzeker over jouw vakgebied en wil je zeker zijn van werk dat je tot je pensioenleeftijd volhoudt? Dan is omscholing ook een optie.
Omscholing voor fysiek zware beroepen

Verdien jij vooral geld door je handen te gebruiken? Speciaal voor beroepen met veel lichamelijke arbeid heeft a.s.r. de Langer mee AOV waarbinnen specialisten actief meedenken en je helpen keuzes te maken. Elke zelfstandige is anders. Wij kijken wat jij nodig hebt om zo lang mogelijk gezond door te kunnen werken. Voor de een betekent dat alleen begeleiding en de ander bij- of omscholing.

Vooral in fysiek zware beroepen is het lastig om ongeschonden de pensioenleeftijd te halen. Van alle ondernemers met een zwaar beroep die arbeidsongeschikt zijn geweest, heeft 41% zich gemeld met klachten aan de spieren en gewrichten. Bij ondernemers met een meer zittend beroep is dit percentage met 22% een stuk lager. En als je ouder wordt, neemt ook de kans toe op fysieke klachten.

Heb je een AOV van a.s.r.?

Dan staan onze arbeidsdeskundigen altijd voor je klaar om met je mee te denken over bij- en omscholing en je te helpen. Dat past binnen onze visie op duurzame inzetbaarheid. Want voorkomen is beter dan genezen. De mogelijkheden van bij- en omscholing vind je in de online omgeving van a.s.r.

Wij helpen je graag