Ga naar de hoofdinhoud
Wat is het verschil tussen een zzp’er en een zelfstandig ondernemer? Zzp’er of freelancer, het maakt niet uit hoe je jezelf noemt: voor de Belastingdienst ben je zelfstandig ondernemer*. Tenminste, als de Belastingdienst jou ook als zodanig beoordeelt. Hiervoor gebruiken zij een combinatie van de onderstaande graadmeters. Deze kun je zien als de verwachtingen die zij hebben van een zelfstandig ondernemer. Ze geven jou ook een idee over het werken als zzp’er: wat houdt het nu eigenlijk in?
Wat is zelfstandig ondernemerschap? 

Als zelfstandig ondernemer bepaal jij zelf welke opdrachten je aanneemt en wanneer je wat doet. Je bepaalt ook zelf hoe jij je werk uitvoert. Natuurlijk doe je dit in overleg met je klant of opdrachtgever. Met je inschrijving bij de Kamer van Koophandel begint jouw avontuur als zelfstandige. De KvK heeft een enorm aanbod van informatie voor zzp’ers. Via hun website houden ze jou als zzp’er op de hoogte: van de meest recente wetswijziging tot handige tips, adviezen en achtergronden. Ook kan je bij de KvK terecht voor allerlei workshops, events, stappenplannen en checklists.

Als je staat ingeschreven als zzp’er bij de KvK en je onderneming bent gestart, ben je in de ogen van de Belastingdienst nog geen ondernemer. Daarvoor gelden namelijk nog andere eisen. Welke dat zijn, dat lees je hieronder.

Werk voor meerdere opdrachtgevers
Je werkt voor meerdere opdrachtgevers, zodat je eventuele betalings- en continuïteitrisico’s beperkt. Het werken voor wisselende opdrachtgevers betekent ook dat je inkomsten variëren. Wanneer je als zelfstandige langdurig (dus niet op projectbasis) voor één en dezelfde opdrachtgever werkt, wordt dit mogelijk gezien als een verkapt loondienstverband. Als je minder afhankelijk bent van één opdrachtgever, neemt je zelfstandigheid toe en nemen de risico’s af. De Belastingdienst wil kunnen zien dat jij streeft naar voortzetting van je bedrijf. Je zet je in en onderneemt hiervoor de acties waarvan jij denkt dat ze nodig zijn.
Investeer in je onderneming

Voor het starten van en bouwen aan je onderneming is geld nodig. Voor de één meer dan voor de ander. Bijvoorbeeld om bepaalde apparatuur aan te schaffen, een pand te huren of verzekeringen te betalen. Zo investeer je in zelfstandig ondernemerschap en werk je aan een stevig financieel fundament. Wil je weten hoe jij als startend zelfstandig ondernemer je financiële risico’s beperkt? Lees meer over 'Financiële zekerheid als zzp’er in drie stappen'.

Loop je ondernemersrisico?

Als ondernemer ben jij afhankelijk van de vraag naar en afname van je product of dienst. Als een relatie bijvoorbeeld niet betaalt, pluk jij daar de zure vruchten van. Dit noemen we ondernemersrisico.

Maak je winst?

Voor de Belastingdienst is het belangrijk dat jouw onderneming je iets oplevert, maar dat zal jij ook belangrijk vinden. Maak je winst? Je inzetten voor je klanten en hier veel tijd in investeren, wordt door de Belastingdienst niet gezien als het voeren van een onderneming, als het je financieel niets oplevert. Dan is het namelijk een hobby.

Zorg voor bekendheid

Voor een onderneming is het belangrijk dat klanten je kunnen vinden. Je maakt reclame voor jouw product of dienst. Adverteer je? Laat je flyers maken of houd je een blog bij? Heb je een eigen website? Ben je actief bezig met het onderhouden en vergroten van jouw netwerk? Jouw doelgroep en je potentiële klanten moeten weten dat jij er bent.

De vraag is eigenlijk of jij jezelf als zelfstandige serieus neemt. Daarom maakt de Belastingdienst aan de hand van bovenstaande graadmeters een inschatting of jij als zelfstandig ondernemer wordt gezien. Ben je hier niet zeker van? Doe dan de ondernemerscheck van de Belastingdienst.

 *Voor de Belastingdienst maakt het niet uit of jij jezelf zzp’er of freelancer noemt. In de praktijk blijkt dat de keuze voor een van beide te maken heeft met de branche waarin je werkzaam bent. Zo neigen journalisten en fotografen eerder te kiezen voor het woord ‘freelancer’, terwijl een bouwvakker bijvoorbeeld zichzelf een zzp’er noemt.
Wij helpen je graag
Wanneer ben je zzp'er? Een stappenplan voor financiële zekerheid Klanten werven anno nu Werk- en privébalans als ondernemer Wat bij- of omscholing je oplevert Ondernemen en vitaliteit Hoe creëer je een gezonde werkomgeving? Ondernemen is topsport AOV vergelijken AOV met 2 of 5 jaar uitkering Flexibele AOV AOV voor zware beroepen Doorgaanverzekering