Ga naar de hoofdinhoud
Als ondernemer heb je het ongetwijfeld druk en maak je hoogstwaarschijnlijk stressvolle momenten mee. Je krijgt ineens een belangrijke deadline van een klant en wilt er naast je onderneming ook zijn voor je gezin. Tijdgebrek is de nummer één uitdaging voor ondernemers en zzp’ers. Hierdoor krijg je al snel te maken met stress. Hoe ga je daarmee om en hoe voorkom je langdurige stress? We geven je tips.
Lees meer over stress bij ondernemers
Een beetje stress is gezond
Een beetje stress is gezond

Eerst even dit: een beetje stress is goed. Sterker nog, het is heel gezond! Stress zorgt namelijk voor adrenaline waardoor je als ondernemer goed presteert. Let er wel op dat stress niet omslaat in langdurige stress, dan kan het je namelijk juist tegenwerken. Hoe langer je doorgaat op adrenaline, hoe meer reserves in je lichaam worden gebruikt. En dan is het wachten tot je lichaam zegt: ‘Ho stop!’ Eigenlijk is het dan al te laat. Je bent niet meer bezig met vitaal ondernemen en dat leidt tot zowel fysieke als lichamelijke klachten.

Herken jij stress als ondernemer?
Stress herkennen en oplossingen Als ondernemer is het goed om de verschillende fases van stress te herkennen. Stress slaat namelijk niet zomaar om in een burn-out. Hier gaan verschillende fases aan vooraf - die je bewust, maar ook onbewust meemaakt. Per fase kun je gebruikmaken van oplossingen om de stress te verminderen, zodat je hier niet langdurig mee rondloopt. In de tabel hieronder zie je  de verschillende fases en bijbehorende middelen die je kan inzetten.
Fases Fase 1 Fase 2
Fase 3
Fase 4 Fase 5 Fase 6
Situatie
Je hebt een deadline en voelt druk om dit te halen. 
Het werk stapelt zich op, steeds vaker werk je over. 
Je herstelt steeds minder van de druk die je voelt.
De druk blijft oplopen. Je staat onder continue spanning. Ook al wordt het werk minder, je lichaam ervaart dat niet zo.
Je bent overspannen. Jouw lichaam stond continu onder druk en heeft geen tijd gehad om te herstellen.
Je hebt een burn-out.
Reactie Hierdoor kan jij je juist beter concentreren en presteren.
Je piekert en slaapt daardoor slecht.
Je lichaam reageert op je oververmoeidheid. Zowel psychisch als fysiek vertoon je stressklachten. Je vergeet veel, reageert geïrriteerd, je hebt hoofd- of buikpijn.  Hier begint de chronische stressreactie.
De chronische stressreactie neemt toe, net als de stressklachten. Jouw lichaam herstelt zich niet.
Zowel fysiek als mentaal loop je gezondheidsschade op. Je kan je neerslachtig voelen, paniekaanvallen hebben en misschien is je afweersysteem ook wel sterk verminderd.
De klachten komen overeen met overspannenheid, alleen zijn die in deze fase al minstens een half jaar geleden ontstaan. Je hebt waarschijnlijk alle signalen genegeerd. 
Wat voor stress
Dit is acute stress en zorgt voor adrenaline om te presteren.
Je lichaam ervaart continu spanning.
Dagelijks kamp je met stress en je herstelbehoefte neemt toe. Het is slim om aan de bel te trekken.
Je bent overbelast. Jouw lichaam krijgt geen tijd om te herstellen. Zorg dat je hulp inschakelt.
Wanneer je overspannen bent, is het lastig om jezelf weer op te pakken.
Herstellen van een burn-out duurt gemiddeld 3 maanden tot een jaar. 
Oplossing Daag jezelf uit door workshops of trainingen te volgen. Jezelf ontwikkelen draagt ook bij aan meer energie.
Wanneer je regelmatig beweegt en goed en voldoende slaapt kan je hier beter mee omgaan en van herstellen.
Een cursus mindfulness kan je helpen om beter met stress om te gaan.
Een coach kan je tools en strategieën aanreiken en bewust er met jou aan werken om stress te verminderen.
Ga naar een huisarts en schakel professionele hulp in.
Jouw huisarts verwijst je door naar een psycholoog of psychotherapeut.
Wat zijn oorzaken van stress bij zzp'ers en ondernemers? 

Werken als zzp'er of ondernemer lijkt ideaal: niemand die je op de vingers kijkt, zelf je tijd indelen en bepalen hoeveel je wilt verdienen. Toch kan het ondernemerschap zorgen dat je meer stress ervaart dan iemand in loondienst. Want je eigen tijd indelen, zelf naar werk zoeken en je eigen administratie bijhouden zijn mogelijke stressfactoren die niet structureel aanwezig mogen zijn. En zo zijn er nog allerlei andere oorzaken van stress bij ondernemers.

Hoe kun je als ondernemer met stress omgaan?

Ervaar je stress? Dan is het goed om te kijken naar de balans tussen ondernemen en privé, spanning en ontspanning en tussen belasting en je belastbaarheid. Omgaan met stress begint vaak met het veranderen van je eigen gedrag, daarom is het goed om in kaart te brengen wat jou als ondernemer stress oplevert. De eerste stap is herkenning en acceptatie. Vervolgens kun je een plan maken om stress als ondernemer te verminderen

De arbeidsdeskundige helpt je met stressklachten

Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering van a.s.r. helpen we je niet alleen met een financieel vangnet, maar helpen we je ook preventief. Zo kan een arbeidsdeskundige je bijvoorbeeld helpen om te gaan met stress. Meer weten over onze AOV's en of het iets voor jou is?

Whitepaper: zo blijf je stress de baas als ondernemer

Stress herkennen als ondernemer is de eerste stap in het verminderen of voorkomen ervan. Daarnaast zijn er nog meer dingen die je als ondernemer kunt doen om stress de baas te blijven. Bijvoorbeeld door het creëren van een goede werk-privébalans. Wil je meer weten over omgaan met stress en het herkennen van stresssignalen? Download dan het gratis whitepaper over stress en burn-out.

Wij helpen je graag