Ga naar de hoofdinhoud

Ruim een kwart van alle werknemers krijgt op het werk te maken met pesten. De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) berekende dat pestende werknemers de samenleving per jaar zo’n 900 miljoen euro kosten. Jaarlijks zorgt pesten op het werk voor ruim 4 miljoen extra verzuimdagen. Grote kans dat ook binnen jouw bedrijf wordt gepest.

5 tips om pesten op de werkvloer tegen te gaan

Werkgevers hebben een belangrijke rol in het voorkomen en het verminderen van pesten. Met deze 5 tips kun je vandaag al aan de slag:

  1. Erken en signaleer pesten
    Het is belangrijk om te weten of er binnen jouw bedrijf gepest wordt. Houd je ogen en oren goed open voor onbewuste signalen. Zet het onderwerp regelmatig op de agenda van het overleg met je medewerkers. Bespreek met elkaar hoe jullie binnen je bedrijf met elkaar om willen gaan: wat kan wel en wat kan niet?
  2. Maak pesten bespreekbaar
    Zorg ervoor dat je medewerkers zich veilig genoeg voelen om hun (pest)problemen te bespreken. Stel een vertrouwenspersoon aan - liefst buiten het bedrijf - waar medewerkers die gepest worden of zich onveilig voelen, terecht kunnen met hun problemen.
  3. Neem signalen serieus
    Waar rook is, is vuur.  Als een medewerker bij je aanklopt, hebben ze vaak al wat drempels over moeten gaan. Maak dus tijd! En handel een melding niet af via e-mail. Ga altijd persoonlijk het gesprek aan.
  4. Wees duidelijk over gedragsregels 
    Zorg ervoor dat het voor alle medewerkers duidelijk is hoe er binnen jouw bedrijf met elkaar omgegaan wordt. Bepreek met elkaar welke gedrag wel en welk gedrag niet geaccepteerd wordt. Maak ook duidelijk wat de gevolgen zijn voor een pestende medewerker.
  5. Stimuleer medewerkers om pesten tegen te gaan
    Maak bij je medewerkers duidelijk dat niet alleen om de pester en de gepeste gaat. Juist omstanders spelen een belangrijke rol in het tegengaan van pestgedrag. 
Wat kan jij als werkgever doen tegen pesten?
Het maakt niet uit hoe groot je bedrijf is, pesten op de werkvloer komt (helaas) overal voor. Onze expert Suzanne vertelt je in dit filmpje wat jij als werkgever hier tegen kunt doen.
Hoe kan a.s.r. je helpen?
Bij a.s.r. hebben we een team van specialisten voor je klaar staan. Zij helpen bij het voorkomen en terugdringen van verzuim. Ook op het gebied van het signaleren en verminderen van pesten binnen jouw bedrijf. 
Wij kunnen je adviseren over:
  • het inzetten van een tevredenheidsonderzoek onder je medewerkers
    In het onderzoek kun je vragen opnemen over ongewenst gedrag binnen je bedrijf en hoe veilig je medewerkers zich voelen. Door dit onderzoek krijg je een indicatie of er binnen jouw bedrijf gepest wordt.
  • het vinden van een geschikte mediator
    Is er binnen jouw bedrijf sprake van pestgedrag en weet je om wie het gaat, dan kan een mediator je helpen om dit op te lossen. Door het gesprek aan te gaan met de gepeste en de pestende medewerker. Vaak ligt er een onderliggende oorzaak ten grondslag aan pestgedrag. Een mediator helpt je om deze oorzaak boven tafel te krijgen en bespreekbaar te maken.
  • het inschakelen van een bedrijfsarts
    Als een medewerker langere tijd gepest wordt, dan kan hij daardoor ernstige (psychische) schade oplopen. Dit kan zelfs leiden tot depressiviteit of een burn-out. En dat kan weer leiden tot langdurig verzuim. Het is dus belangrijk dat je zorgt voor goede hulp. Een bedrijfsarts kan je hierbij helpen.
  • het inschakelen van een vertrouwenspersoon voor je medewerkers
    In eerste instantie kan je medewerker anoniem zijn verhaal doen. De medewerker heeft altijd zelf de keuze of de vertrouwenspersoon de informatie deelt met het bedrijf. De vertrouwenspersoon kan jou wel waarschuwen als er binnen jouw bedrijf gepest wordt, je weet alleen niet om welke medewerker het gaat. 
Vraag ons advies over pesten op het werk

Voorkomen en verminderen van pesten op de werkvloer brengt de verzuimkosten omlaag. Vraag ons advies over wat je als werkgever kan doen.

Wat kost verzuim jouw bedrijf?

Pesten op de werkvloer kan je bedrijf veel geld kosten door extra verzuimdagen. Wil je weten wat verzuim jouw bedrijf elk jaar kost?