De Sociaal-Economische Raad (SER) presenteerde vandaag een lijst met drieduizend naaiateliers van 64 Nederlandse kledingverkopers, waaronder C&A, Zeeman en de Bijenkorf. Met de lijst kan worden achterhaald welke Nederlandse ketens zakendoen met omstreden textielfabrieken. Hierdoor kan kinderarbeid beter worden tegengegaan.
De lijst van de SER met productielocaties is onderdeel van het convenant Duurzame Kleding & Textiel, een overeenkomst uit 2016 waarmee 64 grote textiel- en kledingbedrijven misstanden in de textielsector willen tegengegaan. Dit zijn lang niet alle bedrijven in de mode- en kledingmarkt in Nederland, maar desondanks is de locatielijst wel een belangrijke eerste stap in de goede richting. De SER wil de lijst nog verder uitbreiden met katoenleveranciers, spinnerijen en weverijen.
Bij misstanden op een productielocatie, zoals kinderarbeid of uitbuiting van personeel, kan de SER voortaan achterhalen welke Nederlandse ketens zakendoen met het bedrijf. Er is ook een klachten- en geschillencommissie. Als de klacht gegrond is, benadert de commissie de betreffende ketens die vervolgens het dringende verzoek krijgen de misstanden aan te pakken. Er kan geen straf worden opgelegd.
Het doel is dat in 2021 80% van de kleding- en textielbedrijven het convenant heeft ondertekend. Daarna moeten deze nieuwe ondertekenaars hun productielocaties ook aan de SER doorgeven, die de nu bestaande lijst daarmee verder kan uitbreiden.
Wat de gevolgen van kinderarbeid zijn en wat je zelf kunt doen om dit een halt toe te roepen vertelt Katja Schuurman aan rapper Sticks in zijn vlog. Zij heeft kinderarbeid met eigen ogen gezien en probeert daar met haar stichting Return to Sender iets tegen te doen.
a.s.r. maakt duidelijke keuzes over waar we jouw premiegeld wel en niet in investeren. Wil je hier meer over weten? In onze vlogs en blogs en op onze Facebookpagina lees je wat ons beleid is, welke initiatieven we steunen en welke fondsen we financieren.