Ga naar de hoofdinhoud
schade groen dak
Groen dak

Zo voorkom en herstel je schade aan een groen dak

01 februari 2023
Over het algemeen beschermt een groen dak beter tegen wateroverlast en andere vormen van schade dan een traditioneel dak. Toch kan het voorkomen dat je groen dak een keer schade oploopt. Wat moet je in zo’n geval doen? En hoe herstel je een groen dak? Je leest er hier alles over.
Schade aan een groen dak: wat nu?

Als je groendak of sedumdak schade heeft, is dat natuurlijk heel vervelend. Het eerste wat je bij schade moet doen is voorkomen dat je dak (of woning) nog meer schade oploopt. Bijvoorbeeld door loshangende takken van bomen uit je tuin te verwijderen en bladeren uit de goten en afvoer te verwijderen. Heb je lekkage? Vang het lekkende water op met emmers of doeken om de waterschade in huis te beperken. Spoor vervolgens de plek op het dak waar de lekkage is ontstaan zo snel mogelijk op en laat het herstellen. 

Meld de schade

Is er geen sprake van een noodsituatie door schade aan je groen dak? Meld de schade dan bij je adviseur of bij a.s.r. via het online schadeformulier. Samen met een schadebehandelaar bekijken we dan wat de beste oplossing is voor jouw situatie.


Hoe voorkom je schade aan een groen dak? 5 tips 
Schade voorkomen is natuurlijk nog beter dan herstellen. Wij geven je 5 onderhoudstips waarmee jij je groendak in topconditie houdt:
Tip 1: Geef je groene dak water bij droogte 
Krijgen de planten op je groendak heel veel zon? Of heeft het al een tijdje niet meer geregend? Geef je groendak of sedumdak dan wat water. Zo houd je het groen in leven!
Tip 2: Bemest het groendak jaarlijks 
Mest helpt om de plantjes op je dak te versterken en gaat mosgroei tegen. Bemest turf, siergrassen, bloemplanten en geharde kruiden aan het begin van de lente en aan het eind van de zomer. Voor een sedumdak is één keer bemesten per jaar voldoende. Gebruik hiervoor wel speciale mestkorrels voor sedum, deze bevatten minder stikstof. 
Tip 3: Gebruik kalk tegen onkruid en mos 
Onkruid en mos kunnen het sedum aantasten en uiteindelijk zelfs van het dak verdrijven. Strooi wat kalk over het mos en je zal merken dat het snel verdwijnt. Natuurlijk kun je mos, onkruid en andere ongewenste planten ook met de hand verwijderen. 
Tip 4: Verwijder uitgebloeide bloemen en bloemstelen 
Heeft je groendak ook bloemen? Zorg dan dat je de bloemen en bloemstelen verwijdert zodra deze uitgebloeid zijn. Planten terugsnoeien doe je het beste in de vroege lente of late herfst.
Tip 5: Maak de goten en waterafvoer schoon 

Door de goten en waterafvoer schoon te maken, voorkom je blokkades en verstoppingen. Vooral in de herfst is het raadzaam om je groendak extra goed schoon en bladvrij te houden.

Lees ook: Hier moet je bij de aanleg van een groen dak op letten

 

Duurzaam schadeherstel met a.s.r.

Schade herstellen heeft een heleboel voordelen ten opzichte van vervangen. Daarom helpt a.s.r. je om schade in huis duurzaam te herstellen. Dit doen we door alleen de onderdelen te vervangen die éecht niet hergebruikt kunnen worden. Of het nu gaat om schade aan je schutting, je dak of het slot van je voordeur - met ons duurzame herstelnetwerk weet je altijd zeker dat je schade op een milieuvriendelijke manier gerepareerd of hersteld wordt. 

Zo werkt duurzaam schadeherstel met a.s.r.

 

Zo ben je altijd verzekerd van een duurzaam dak 

Met een woonhuisverzekering of inboedelverzekering van a.s.r. is je groendak duurzaam verzekerd. Benieuwd wat voor jou de beste keuze is? Vraag advies aan je adviseur, die neemt je situatie graag met je door.

Duurzaam verbouwen met a.s.r. Duurzaam Wonen

Wil je meer weten over duurzaam herstel? Op ons platform Duurzaam Wonen lees je ervaringsverhalen en praktische tips om je huis én tuin te verduurzamen. Waar ga jij mee aan de slag? 

Ontdek a.s.r. duurzaam wonen


Meer verhalen over Duurzaam wonen