Ga naar de hoofdinhoud
Zo gaan minder werken en financiële vrijheid hand in hand
Freek Verhaak, Ik denk vooruit, Pensioen, minder werken

Zo gaan minder werken en financiële vrijheid hand in hand

08 september 2021

'Geld maakt gelukkig.' Niet iedereen is het daarmee eens, zoals Freek Verhaak, freelance digital business manager en auteur van het boek ‘In 3 stappen naar vrijheid’. “Er is een punt waarop meer geld geen geluk meer oplevert. Als je weet waar dat punt ligt, kun je je leven daarop inrichten.” Voor Freek betekent dat: minder werken, meer flexibiliteit en meer reizen. In dit blog deelt hij zijn 3-stappenplan naar financiële vrijheid. 

Hoe financieel fit ben jij?

Krijg binnen 10 minuten inzicht in je financiële situatie, nu én later. En zet je eerste stap vooruit.

Doe de check
Opgroeien in weelde 

Als jonge jongen had Freek het goed. “Ik groeide op in een mooi huis in de Brabantse bossen. We waren wat ze ‘een welgestelde familie’ noemen. Dat betekende dat mijn zus en ik alles konden doen wat we wilden. Die vrijheid zat hem voor mij vooral in altijd buiten kunnen spelen en me niet hoeven aan te passen aan andere mensen.” Het liefst koos Freek altijd zijn eigen pad. Doordat zijn ouders hem lang financieel bleven steunen, kon hij dat lang volhouden.

Van living the good life naar burn-out

Als hij doorheeft dat je toch echt moet werken om geld te verdienen, gaat hij na zijn rechtenstudie aan de slag bij een internationaal bedrijf. Dat gaat niet van harte; hij loopt de kantjes er vanaf. “Ik vond het verschrikkelijk; hele dagen op kantoor. Dat mijn contract niet verlengd werd kwam niet als een verrassing, maar als een tegenvaller.”

Vanaf dat moment gooit Freek het roer om en gaat hij voor een serieuze carrière. Dat lukt. Door hard te werken, maakt hij snel stappen binnen een grote uitgeverij. Hij verdient een goed salaris. Elke avond uit eten, hij lost zijn hypotheek extra af en koopt een bootje – living the good life dus.

Burn-out

Er was een burn-out voor nodig om zich op zijn 37ste te realiseren dat the good life helemaal niet zo good was. Hij zegt zijn baan op en maakt een wereldreis. In het vliegtuig terug naar huis neemt hij zich voor om het gevoel van vrijheid dat hij op reis had, in Nederland niet kwijt te raken.  

Een stapje terug

“Persoonlijke vrijheid betekent dat je je niet langer meedoet aan de ratrace, waarin velen van ons steeds meer, duurder en beter willen,” aldus Freek. Lifestyle inflation noemt hij dat. “Meedoen aan die ratrace leidt tot financiële onvrijheid. Ik realiseerde me dat ik heel makkelijk een stap terug kan doen op financieel gebied, zonder dat ik daar ook maar een fractie minder gelukkig van word. Integendeel, ik merkte eigenlijk geen verschil.” 

Zelf word ik graag rijk in de persoonlijke valuta 'flexibliteit' 

In 3 stappen naar financiële vrijheid
1. Consumeer bewust

"Verwar bewust niet met zuinig! Het gaat erom dat je rationeel consumeert. De meeste leningen worden afgesloten voor een auto, een verbouwing of voor een nieuwe keuken. Als je weet waar het punt ligt waarop een nieuwe aankoop je niet per se gelukkiger maakt, weet je wanneer je iets eigenlijk niet nodig hebt. Zo is die visgraatvloer die ik wel mooi vond er toch niet gekomen." 

2. Bepaal je persoonlijke valuta

"Zelf word ik graag rijk in de valuta ‘flexibiliteit’. Sinds ik zzp’er ben, houdt niemand mijn vakantiedagen bij. Daar word ik écht gelukkig van. Ik geef toe: ik heb makkelijk praten omdat ik geen kinderen en daarnaast relatief lage woonlasten heb. Maar er zijn genoeg voorbeelden van mensen in loondienst die ervoor kiezen minder te werken omdat ze een andere valuta belangrijker vinden.

Een vriend van mij bepaalde dat zijn persoonlijke valuta ‘familie’ en ‘gezondheid’ waren. Nu werkt hij drie dagen per week en is hij vier dagen vrij. In die vier dagen brengt hij veel tijd door met zijn gezin. In zijn eigen valuta voelt hij zich heel rijk."

3. Ga zo effectief mogelijk om met je tijd

"Er zijn zoveel dingen waar we eigenlijk niet zoveel zin in hebben, maar toch ja tegen zeggen. Een teammeeting op werk, de verjaardag van een kennis, een Netflix-serie kijken die eigenlijk helemaal niet boeiend is. Het 'mindless acceptance syndrome', noemt men dat. Stel jezelf de vraag of je aanwezigheid echt noodzakelijk is of iets toevoegt. Bij twijfel, niet doen. Besteed de tijd die je overhoudt aan dat waar je echt gelukkig van wordt – zie stap 2." 

Minder werken

Sinds hij zzp’er is, werkt Freek veel minder. Sterker nog: vorig jaar nam hij zes maanden vrij om zijn boek te schrijven. “Natuurlijk ging ik daar financieel op achteruit. Maar de vrijheid en flexibiliteit die het me bracht, is onbetaalbaar. Ik voel me nu een miljonair zonder miljoenen op de bank. Vooral omdat ik, als ik daadwerkelijk een miljoen zou hebben, precies hetzelfde leven zou leiden als ik nu leid.”

Lees ook: Wilmar: “Een sabbatical kost geld, maar levert je iets onbetaalbaars op”

Inge Abraham en Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit