De Arbowet stelt dat werkgevers een zorgplicht hebben om een veilige en gezonde werkomgeving voor hun werknemers te creëren. Wist jij dat een gezonde thuiswerkplek leidt tot minder stress, meer bewegen én een gezondere werkhouding? Belangrijk dus! Maar wat is een gezonde werkplek precies en hoe faciliteer je die als werkgever? Daar geven wij antwoord op.
Ga snel naar:
Een gezonde werkomgeving is een omgeving waarin werknemers de ruimte krijgen om hun eigen werkstijl, zowel fysiek als mentaal goed uit te voeren. Dit kan op kantoor, maar ook thuis. Werknemers die werken in een gezonde werkomgeving ervaren meer plezier in hun werk, hebben minder werkstress en houden een veilige en ergonomische houding aan. Deze werknemers hebben zin in hun werk!
Wat kun je als werkgever doen om het thuiswerken zo gezond mogelijk te houden? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. Zo bevorder jij een gezonde thuiswerkplek voor werknemers!
Tip 1. Stimuleer de juiste werkhouding
Een ergonomische werkhouding is heel belangrijk voor een gezonde werkomgeving. Dit zorgt er namelijk voor dat werknemers productiever en gezonder zijn. Als je een goede zithouding hebt neemt je energieniveau toe, verbetert je bloedsomloop en verminder je automatisch pijn. Benieuwd naar hoe je werknemers motiveert? Geef ze dit advies mee!
Tip 2. Bied goede kantoorspullen aan
Bied werknemers de mogelijkheid om kantoormeubels of accessoires te lenen van het kantoor, zoals een verstelbare bureaustoel of een tweede beeldscherm. Of geef de mogelijkheid om deze via werk aan te schaffen. En heb jij al zit-stabureaus op werk?
Tip 3. Blijf geïnteresseerd
Blijf interesse tonen in je werknemers. Bel je werknemers regelmatig op om een praatje te maken of te vragen of je ergens bij kunt helpen. Het kan namelijk zo zijn dat werknemers werkstress ervaren als ze geen gezonde werkplek hebben. En hoe langer deze klachten voortduren, hoe meer kans op een burn-out en langdurig verzuim. Dat wil je natuurlijk niet! Benieuwd hoe je als werkgever kunt bijdragen aan het verminderen van werkstress?
Tip 4. Bespreek de risico’s met elkaar
En belangrijk: bespreek de risico’s van thuiswerken met elkaar. ArbodNed wijst een aantal gevaren van thuiswerken aan. Bedenk samen met het team manieren om deze risico’s te voorkomen:
Door gezond thuis te werken is volgens de ArboUnie de kans op verzuim in jouw bedrijf minder groot. Daarnaast zijn jouw medewerkers productiever en gelukkiger! Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en CBRE. Stimuleert de werkomgeving ook om meer te bewegen? Bijvoorbeeld door het nemen van de trap te stimuleren of een lunchwandeling te houden? Dan voelen werknemers zich ook actiever en energieker door hun werkomgeving.
Dit zijn de voordelen van gezond thuiswerken:
Minder ziekteverzuim
Hogere arbeidsproductiviteit
Gelukkigere werknemers
Actievere en energieke werknemers
Thuiswerken heeft invloed op de gezondheid van de werkomgeving. Uit onderzoek van het TNO blijkt het aantal uren dat iemand gemiddeld thuiswerkt is gestegen van 6 uur per week in 2019 naar 29 uur per week in 2020. Een grote stijging! Wat heeft dit voor invloed op de gezondheid van de werkomgeving? We zochten het voor je uit.
Uit onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) blijkt dat werknemers door het thuiswerken tijdens corona meer moeite hebben om hun werkstress onder controle te krijgen. Het combineren van werk en het gezin is lastig, zeker als kinderen thuisonderwijs krijgen. En werknemers voelen zich minder zeker over de toekomst van hun baan. Daardoor gaan mensen extra hard werken om zich onmisbaar te maken. Deze toename van werkstress maakt hun werkomgeving ongezonder.
Door thuiswerken valt de reistijd van werknemers weg. Voor sommige werknemers betekent dat meer vrije tijd en minder tijd in de file. Erg fijn voor de mentale gezondheid! Voor anderen valt er hierdoor een dagelijkse fietstocht weg, waardoor de fysieke gezondheid achteruit gaat. Onderzoek van het Mulier Instituut bevestigt dit. Die dagelijkse beweging is door het thuiswerken bij werknemers minder dan wanneer ze op kantoor werkten.
Pauzes worden vergeten, het loopje naar een collega ontbreekt en werknemers werken langer achter elkaar door ‘om nog heel even iets af te maken’. Thuiswerkers zitten vaak langer achter elkaar op dezelfde plek, dan wanneer ze op kantoor werken. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Coimbra. Ook zijn thuiswerkplekken vaak niet ergonomische verantwoord. Het gevolg: werknemers krijgen eerder last van nek en rugklachten. Klachten die je liever wilt vermijden!
Wil jij ook dat jouw medewerkers zich energiek en actief voelen als ze thuiswerken? Dat kan met de app van a.s.r. Vitality! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat dagelijkse beweging stimuleert. Hoe? Door bewegen aantrekkelijk te maken! Wij helpen werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?