Ga naar de hoofdinhoud

Alles over zwangerschapsverlof, -beleid, uitkering en meer

Als werkgever kan je te maken krijgen met een zwangere werknemer of een werknemer van wie de partner zwanger is. Het is dan handig om als werkgever zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn. Hoe lang duurt verlof bij zwangerschap bijvoorbeeld? Hoe zit het met de zwangerschapsuitkering die je moet betalen aan je werknemer? Lees hier alles wat je moet weten als werkgever.
Hoe lang duurt zwangerschapsverlof?
De duur van zwangerschaps- en bevallingsverlof is minimaal 16 weken voor je zwangere werknemer. Zwangerschapsverlof gaat in tussen 6 en 4 weken vóór de uitgerekende datum. Het bevallingsverlof begint de dag na de bevalling en de duur is minimaal 10 weken. Als je werknemer minder dan 6 weken zwangerschapsverlof heeft opgenomen, mag ze die tijd optellen bij haar bevallingsverlof.
Hoe zit het met de zwangerschapsuitkering?
Wie zwanger is en werkt, heeft recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. En na de bevalling op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering.  Een zwangerschapsuitkering aanvragen doe je bij UWV. Als werkgever vraag jij de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan, namens je werknemer. UWV betaalt vervolgens de zwangerschapsuitkering uit aan de werkgever. Daarmee betaal jij als werkgever het loon door.
Geboorteverlof partner

Vanaf 1 juli 2020 is de regeling voor partners flink uitgebreid. Naast het geboorteverlof van 1 werkweek kan de partner nog eens aanvullend geboorteverlof opnemen van maximaal 5 werkweken. Tijdens het al bestaande geboorteverlof moet je als werkgever het loon volledig doorbetalen. Tijdens het aanvullende geboorteverlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van UWV. Het aanvullend geboorteverlof moet wel binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opgenomen worden. Meer informatie over geboorteverlof vind je op deze informatiepagina

Zwangerschap en werk, hoe ver ga jij als werkgever? 

Je bent als werkgever vrij om deze secundaire arbeidsvoorwaarden nog verder aan te vullen. Je kan je medewerkers - de moeder en/of de partner - extra verlof geven na een geboorte. Daarnaast kun je soepel omgaan met verzoeken die het voor ouders makkelijker maken om werk en zorg voor de kinderen te combineren. Thuiswerken bijvoorbeeld.

Wat levert een goed zwangerschapsbeleid mij op als werkgever?

Met een gunstige regeling voor verlof bij zwangerschap/geboorteverlof maak je werken bij jouw bedrijf aantrekkelijker voor jonge ouders. Die vormen een belangrijke groep met veel potentie. Met als resultaat: zij solliciteren eerder bij jouw bedrijf, dus vind je op de krappe arbeidsmarkt sneller goed personeel. En je hebt meer kans dat mensen willen blijven en dat je personeel duurzaam inzetbaar blijft. Zo'n extra gunstige regeling kan je bedrijf dus veel opleveren.

Kies welke extra regeling bij verlof door zwangerschap past bij jou en je bedrijf
Bijvoorbeeld:
  • extra verlof bij zwangerschap voor moeder en/of partner - ideaal voor jonge ouders;
  • gunstige regeling voor ouderschapsverlof (voor zorg aan kinderen tot 8 jaar);
  • aanvulling van het loon tijdens geboorteverlof van 70 tot 100%;
  • gunstige voorwaarden voor thuiswerken;
  • goede collectieve ziektekostenverzekering;
  • goede begeleiding en extra aandacht tijdens zwangerschap, ziekte en verzuim.
Zo kan a.s.r. je helpen
Verzuim door zwangerschap is weinig aan te doen. Maar er zijn wel andere redenen van verzuim waar je méér invloed op hebt. Als je een verzuimverzekering bij ons hebt, geven onze experts je graag advies hoe je de verzuimkosten in jouw bedrijf kunt verlagen. Wil je meer weten over verzuimverzekeringen? Als je op onderstaande button klikt, lees je wat een verzuimverzekering is en of het interessant is voor jou als werkgever.
Wij helpen je graag