Ga naar de hoofdinhoud
7 tips om met kinderen iets goeds te doen voor de planeet
Handen met verf in de vorm van een wereldbol | DIt is de tijd van doen | a.s.r.

7 tips om met kinderen iets goeds te doen voor de planeet

21 april 2021

Al sinds de jaren zeventig is het op 22 april Earth Day, de Dag van de Aarde. Een dag waarop we extra stil staan bij het belang van het terugdringen van onze CO2 footprint. Eigenlijk zou het elke dag Earth Day moeten zijn. En aangezien jong geleerd, oud gedaan is, geven we 7 tips die je samen met kinderen kunt doen om wat beter voor de aarde te zorgen. En niet alleen op Earth Day.

  1. Ruim zwerfafval op
    Raap tijdens een wandeling met kleine kinderen zwerfafval op. Laat ze bijvoorbeeld met een prikstok of grijptang het afval in een plastic zak doen. Zo kunnen ze geen glas of andere gevaarlijke dingen aanraken. Het is ook gelijk goed voor de fijne motoriek. 😉
  2. Leer over afval scheiden
    Kleine kinderen kun je al op jonge leeftijd leren om afval te scheiden. Laat ze na een maaltijd bijvoorbeeld aangeven in welke afvalcategorie een drinkkarton, een banenschil of een plastic zakje hoort. Laat oudere kinderen kranten, flessen en plastic naar een inzamelpunt brengen. Of laat ze statiegeldflessen terugbrengen en doe het geld in een spaarpotje voor een goed (duurzaam) doel.
  3. Ga composteren
    Die bananenschil van de lunch of het tuinafval na het snoeien kun je natuurlijk in de gft-bak doen, maar je kunt het ook zelf composteren. Het verkleint de afvalberg en je hebt gratis plantenvoeding. En het kan overal, in je tuin, op je balkon, op school en zelfs in de keuken!
  4. Knutsel met afval
    Geef spullen een nieuw leven. Maak eens van een jampot een waxinelichthouder of van PET-flessen kegels voor een eigengemaakte bowlingbaan. Of maak een schilderij van flessendoppen. Meer inspiratie vind je hier.
  5. Plant een boom 
    Doneer, bijvoorbeeld dat opgespaarde geld van de statiegeldflessen, aan Trees for All. Zij planten er mooie bomen van. Of plant zelf een boompje in je eigen tuin. Of start een project om met de hele school een boom te planten. Zo werk je aan je footprint én je handprint.
  6. Zaai voor de bijen
    Op Earth Day is het ook Nationale Zaaidag. Aandacht voor biodiversiteit en het helpen van de bijen en andere bestuivers is ook een belangrijke les voor kinderen. Je kunt in het hele land zaad ophalen bij verschillende Voedselbanken voor Bijen, een initiatief van The Pollinators.
  7. Bekijk samen video’s over het klimaat
    Op de site van School TV vind je verschillende video’s over klimaatverandering. Of vertel over Greta Thunberg. Zo maken we de jonge generatie klimaat-bewust.  
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven