Ga naar de hoofdinhoud
Op deze manier verduurzaamde Katinka haar woning

Zo pakte Katinka het verduurzamen van haar woning aan

10 juli 2022

Katinka heeft een huis gekocht in Best. Op het moment dat zij het huis koopt, heeft dit energielabel F. Het huis is gebouwd in 1954. Ze heeft verschillende energiebesparende maatregelen aangebracht om haar huis te verduurzamen. Zij vertelt graag hoe ze dit heeft aangepakt.

 

Een huis zonder isolatie

Het huis wat Katinka op het oog had dateert uit 1954 en er zijn maar weinig energiebesparende maatregelen aanwezig. 'Het enige wat erin zat is dubbel glas, verder niks.' Het is wel prettig voor de energierekening als daar iets aan zou gebeuren, aldus Katinka. Direct na de bezichtiging van het huis wist ze al welke energiebesparende maatregelen ze wilde aanbrengen. Ze laat eerst nog een bouwtechnische keuring doen op aanraden van Vereniging Eigen Huis. Op basis daarvan kijkt ze welke energiebesparende maatregelen in haar geval het meest rendabel zijn. Ze koos ervoor om deze maatregelen mee te financieren met haar hypotheek. Voor dit deel van de lening kreeg ze zelfs een extra lage rente. 

Omdat het huis uit de jaren ’50 komt, is er bij de aankoop geen enkele isolatie aanwezig.  Ze besluit daarom om voor spouwmuur- en dakisolatie te kiezen. Op alle plekken waar enkel glas zat, plaatst ze HR++ glas. Bijvoorbeeld in de voordeur en de ramen aan de voorkant van het huis. Ook kiest ze voor zonnepanelen, maar daarvoor moest ze een klein deel van haar spaargeld bijleggen. Katinka: 'En ik wilde nog wel meer dingen doen hoor, maar niet alles kan in één keer!'

 

Wil je meer informatie over hoe je je woning kunt verduurzamen? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

Hoe kies je de juiste partijen voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen?

In het proces van aanschaf tot installatie moet je je wel even goed  verdiepen, geeft Katinka aan. Maar achteraf is het haar reuze meegevallen: 'Je hebt al snel een paar offertes opgevraagd en dan hak je een knoop door. Vervolgens maak je een afspraak met de leverancier en komen ze in je huis kijken. Daarna maak je een vervolgafspraak en komen ze de spouwmuur vullen of zonnepanelen installeren. Nog geen halve dag later zijn de installateurs weer weg, dus daar heb je echt geen last van.'


Ze vindt via Vereniging Eigen Huis een partij die de spouwmuur komt isoleren. 'Verder heb ik op basis van ervaringen van mensen in mijn eigen netwerk gekeken welke partijen betrouwbaar waren voor het installeren van zonnepanelen en het zetten van dubbel glas.' Katinka heeft het dak zelf geïsoleerd, want ze vond het zonde om dat uit te besteden. 'We hebben een paar kant en klare panelen waar de isolatie aan vast zat tegen het dak aangezet. Die kun je meteen bevestigen en dat was heel erg makkelijk om zelf te doen.'

Wat leveren de maatregelen op?

Katinka merkt al direct het effect van de aangebrachte maatregelen: 'Ik merk in ieder geval verschil in de energierekening.' Ook heeft ze na de installatie van de maatregelen met haar energieleverancier gekeken wat ze nog meer kan doen om haar huis te verduurzamen. Maar zij blijkt de belangrijkste maatregelen al te hebben getroffen, waardoor haar elektriciteitsrekening aan het einde van het jaar waarschijnlijk al op nul uitkomt. Met de maatregelen bespaart Katinka dus flink op haar energierekening. Dit geld kan ze opsparen of weer uitgeven aan andere dingen en ze zegt blij: 'Zo komt mijn sedumdak toch wat dichterbij!'

Katinka’s tips voor verduurzaming

Volgens Katinka is verduurzamen van je huis niet zo ingewikkeld als het lijkt. Ze heeft wel enkele tips:

  • Er is veel informatie op internet beschikbaar over wat je kunt doen, wat werkt en wat niet.
  • Het is handig is om meer dan 1 offerte op te vragen,  zodat je partijen met elkaar kunt vergelijken. Bedenk daarbij goed wat voor jou belangrijk is, zodat je daar gericht op kunt zoeken en partijen op kunt selecteren.
  • Bij de meeste energieleveranciers kun je gratis een online scan van je huis doen, zodat je inzichtelijk krijgt welke maatregel in jouw geval waarschijnlijk de grootste besparing oplevert.
  • Vergeet niet je zonnepanelen aan te melden via www.energieleveren.nl. Zo zorg je ervoor dat de opbrengst van je zonnepanelen verrekend wordt op je energierekening.

 

Extra lenen voor verduurzaming bij je hypotheek

Bij de aankoop van haar huis heeft Katinka veel spaargeld ingelegd. Er was eigenlijk geen geld meer over om aan energiebesparende maatregelen te besteden. Daarom kiest ze voor een hypotheekverstrekker waarbij je een extra budget voor verduurzaming kunt kiezen. Katinka zegt: 'Voor mij zou het niet de moeite waard zijn om het huis te kopen als ik het niet kon verduurzamen met een extra budget. Ik wil liever in een energiezuinig huis wonen, maar ik had geen spaargeld meer over om het huis te verduurzamen.' Katinka koos uiteindelijk voor de Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

De Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. leen je een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van het energielabel van de woning die je koopt. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt of wat dat precies kost. Het bedrag zetten we voor je klaar. Let op: met het geld van de Verduurzamingshypotheek kun je alleen bepaalde energiebesparende maatregelen betalen. Omdat we verduurzaming belangrijk vinden, heeft de Verduurzamingshypotheek de laagste rente van al onze hypotheken.

Katinka Verschuren
Birgit Johansson

Meer verhalen over Duurzaam wonen