Ga naar de hoofdinhoud
Home Iets kapot? Ga er mee naar een Repair Café
Man repareert een koffiezet apparaat | a.s.r.

Iets kapot? Ga er mee naar een Repair Café

19 december 2024

Veel van de spullen die we weggooien zijn nog niet ‘op’. Dingen die jij niet meer hoeft, kunnen nog wel van waarde zijn voor een ander. Je kunt ook langer met je spullen doen door kapotte dingen te repareren. Dat kun je zelf doen, eventueel met wat online hulp, of je bezoekt een Repair Café. Er is er vast wel eentje bij jou in de buurt. 

Het Repair Café

Het idee van het Repair Café is in 2009 bedacht door Martine Postma. Haar motto: ‘waarom iets weggooien als het nog gerepareerd kan worden?’ Als freelance journalist/publicist schreef zij al jaren over het thema duurzaamheid en milieu en zette zij zich op verschillende manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Zij richtte de stichting Repair Café op. Haar idee van het Repair Café werd al snel door veel gemeenten omarmt. En niet alleen in Nederland. Al in meer dan 30 landen kunnen consumenten met kapotte producten terecht bij een Repair Café. Wereldwijd ligt het aantal locaties op meer dan 1.600, maar de meeste cafés vind je toch wel in Nederland.

Reparatiekennis

Mensen vervangen kapotte spullen vaak omdat ze de kennis niet hebben om het zelf te repareren. Zonde, want veel kapotte apparaten zijn relatief eenvoudig te herstellen. Je kunt het ook een stapje voor zijn, want problemen kunnen vaak voorkomen worden door goed onderhoud. Denk aan regelmatig schoonmaken, ontkalken of smeren. Ook die kennis ontbreekt vaak. Meer kennis over onderhoud en reparatie zou een flinke stimulans zijn voor de kringloopeconomie

Sociaal contact

Bij de Repair Cafés draait het om het repareren en het overdragen van kennis daarover, maar ook om het sociale contact tussen buurtbewoners. Denk aan je favoriete stamkroeg waar je een gezellige avond hebt, maar waar buurtgenoten je ook nog eens helpen je kapotte spullen te herstellen. Het afgelopen jaar zijn vanwege corona de Repair Cafés dicht geweest. Gelukkig lijkt het erop dat de cafés eind juni weer open mogen. Bij sommige Repair Cafés kun je wel al online terecht. Hou de site in de gaten voor de meest recente informatie.

Kleine elektrische apparaten

Stichting Repair Café heeft al jaren kritiek op producenten van kleine elektrische apparaten. Deze apparaten zijn vaak niet open te krijgen en daarom (bijna) niet te repareren. Zij roepen fabrikanten op om meer te denken vanuit de mogelijkheden van repareren. Fabrikanten zouden met het oog op duurzaamheid reparatie moeten stimuleren en niet onmogelijk moeten maken. De stichting heeft zelf ‘de repairmonitor’ ontwikkeld. Een online tool die vrijwilligers in staat stelt reparatiegegevens te verzamelen en te centraal te delen. Zo kunnen reparateurs van elkaars ervaringen leren en elkaar verder helpen. 

Wil je meer weten over de Repair Cafés in Nederland of je aanmelden als vrijwilliger? Kijk op de site van Repair Café.

Lees ook deze praktische tips waarmee je meer duurzame keuzes kunt maken
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven