Ga naar de hoofdinhoud

Voor jou als ondernemer is je bedrijf meer dan werk alleen. Het runnen van een eenmanszaak gaat vaak gepaard met spannende of stressvolle momenten. Goed voor even, maar je wilt niet dat dit omslaat in langdurige stress of zelfs een burn-out. Hier lees je wat de oorzaken zijn van een burn-out bij ondernemers en zzp’ers, hoe je de signalen herkent en wat je kunt doen om een burn-out te voorkomen.

Ben je een particulier? Bekijk dan onze themapagina Burn-out: klachten, oorzaak en herstel.

Wat is een burn-out?

Burn-out betekent letterlijk “opgebrand”. Je bent lichamelijk en geestelijk uitgeput. Daarnaast kun je last krijgen van klachten, zoals:

  • vermoeidheid
  • slapeloosheid
  • heftige emoties en angstgevoelens
  • concentratieproblemen

Een burn-out krijg je gelukkig niet zomaar. Vaak gaat er al een langere periode aan vooraf waarin je regelmatig stress ervaart. Wees hier als ondernemer dus alert op!

De oorzaken van een burn-out bij ondernemers en zzp'ers

Als ondernemer wil je altijd bereikbaar zijn, snel je klant beantwoorden en nog net die ene opdracht binnenhalen. Jij bént je bedrijf en voelt daardoor extra veel verantwoordelijkheid. Want gaat het minder goed met je onderneming, dan voel je dat in je portemonnee. 

Daarnaast kan een eigen bedrijf ook voor extra spanning zorgen. Soms hebben ondernemers bijvoorbeeld meer moeite met een goed werk-privé balans. Wist je dat meer dan de helft van de ondernemers is geneigd om in de vrije uurtjes toch nog met werk bezig te zijn, bijvoorbeeld door op vakantie nog wat mailtjes te versturen? Een valkuil! Wanneer opgebouwde spanning namelijk niet wordt omgezet in ontspanning, liggen burn-out klachten op de loer.

Verder heeft iedereen voldoende rust nodig. Juist als ondernemer wil je voldoende slapen. Je komt niet meer weg met “ik heb genoeg aan vijf uur slaap”. Door goed voor jezelf te zorgen, houd je jezelf én je bedrijf op de been. Redenen genoeg dus om als ondernemer extra goed op jezelf te letten.

Hoe herken je een burn-out?

Ondernemen is topsport en juist topsporters moeten ontspannen. Als je bedrijf niet lekker draait en het privé ook nog eens tegenzit, is ontspanning misschien ver te zoeken. Maar juist dan is het extra belangrijk! Duurt zo’n periode van stress te lang en merk je dat je uitgeput raakt? Trap dan op de rem.

In onderstaande video vertelt personal trainer Frans hoe het komt dat je lichaam zo sterk kan reageren op stress. Ook vertelt hij hoe je een burn-out kunt herkennen. Eén van zijn manieren is je hartslag te meten in combinatie met Heart Rate Variability (HRV). HRV geeft het verschil in tijd aan tussen elke hartslag. Bij langdurige stress wordt het verschil in tijd steeds korter of het blijft gelijk, waardoor je lichaam minder makkelijk kan reageren op stress. Benieuwd hoe je dit kunt meten? Met de app ‘Elite HRV’ kun je eenvoudig data verzamelen met je telefoon. Aan de slag met dat lichaam!

Zo voorkom je een burn-out als ondernemer

In alle hectiek op de rem trappen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Ik ben nu nog even druk, maar dat is straks minder” is een veelgehoorde misvatting. Want door de sociale druk en het niet kunnen maken van keuzes, blijft de hectiek vaak aanhouden. Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk een aantal zaken in je leven structureel anders te doen. Deze tips helpen je om een burn-out te voorkomen.

Tip 1. Zorg goed voor jezelf

Als ondernemer of zzp’er ben jij de drijvende kracht achter jouw bedrijf. Daarom is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Neem genoeg rust en zorg voor ontspanning in je dagelijkse ritme. Eet gezond en beweeg en slaap voldoende. Zo sta jij elke dag weer je mannetje!

Tip 2. 'Nee' zeggen is niet erg

Als ondernemer hoef je niet elke opdracht aan te nemen. Ligt dit specifieke vraagstuk je niet helemaal? Of past het niet in je planning? Laat het dan een keertje schieten. Zo kun jij je focussen op leuk werk waar je wél tijd voor hebt. Dit bespaart je ook weer onnodige kopzorgen.

Tip 3. Focus je aandacht

Wanneer je een eigen bedrijf runt, staat je hoofd nooit stil. Toch is het belangrijk om je aandacht goed te verdelen en je te focussen op één ding tegelijk. Zo werk je geconcentreerder, maak je minder fouten en ben je dus productiever.

Tip 4. Vraag op tijd om hulp

Herken jij de signalen van langdurige stress of overspannenheid? Dan is het belangrijk om erover te praten. Dit kan met je partner, een vriend of vriendin of je zoekt professionele hulp. Een bezoekje aan de huisarts kan nooit kwaad. Samen zoeken jullie naar passende hulp voor jouw situatie.

Hoe een arbeidsdeskundige je verder helpt

Bij a.s.r. hebben we jarenlange ervaring in het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. Wat kunnen we voor je doen?

Onze arbeidskundige dienst

Bij a.s.r. hebben we eigen arbeidsdeskundigen in huis. Zij gaan met jou in gesprek, nog voor een eventuele melding van arbeidsongeschiktheid. Door de signalen rond overspannenheid op tijd te herkennen en bijvoorbeeld een coach in te schakelen, kan een mogelijke burn-out voorkomen worden.

Persoonlijke Gezondheidscheck

De meeste ondernemers zijn zich niet bewust van de effecten van hun leefstijl op hun gezondheid. Daarom kun je eens in de drie jaar een Persoonlijke Gezondheidscheck doen. Daarmee breng je jouw gezondheidsrisico’s in kaart en krijg je praktische adviezen op maat. Zo houd je beter grip op je lichamelijke én geestelijke gezondheid.

Goed verzekerd met de Doorgaanverzekering

Met onze Doorgaan­verzekering voor ondernemers profiteer je van de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering én een zorgverzekering met vrije zorgkeuze. Daarmee kun je rekenen op psychologische hulp wanneer je dat nodig hebt, bijvoorbeeld door mindfulness of ACT-trainingen te volgen.

Wij helpen je graag