De kans is groot dat medewerkers vroeg of laat te maken krijgen met mantelzorg. In 2020 waren er 1,8 miljoen werkende mantelzorgers en de verwachting van het RIVM is dat dit in 2040 stijgt naar 2,1 miljoen. Om aan deze groeiende zorgvraag te voldoen, zal er vaker een beroep worden gedaan op mantelzorgers die daarnaast werken. Een proactieve houding als werkgever is dan ook vereist om verzuim door mantelzorg te voorkomen. Hieronder lees je meer over mantelzorg en hoe je een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid doorvoert in je bedrijfsvoering.
Als de (mantel)zorgtaken toenemen, kunnen medewerkers fysiek en psychisch meer druk ervaren. Dit beïnvloedt het functioneren van je medewerker. Zeker als je medewerker gewoon doorwerkt terwijl ze wel degelijk klachten hebben. In dat geval spreken we van roze verzuim (ook wel presenteïsme). Je medewerker is dan ziek en minder productief maar meld zich niet ziek. Het is dus belangrijk om te weten welke medewerkers mantelzorg verlenen. Zo kun je rekening houden met deze medewerkers en mogelijk verzuim voorkomen.
Daarnaast is ruim 75% van de mantelzorgers pas openlijk over het verlenen van mantelzorg wanneer werk en zorgtaken moeilijk te combineren zijn. Als werkgever wil je al eerder weten dat medewerkers ook mantelzorgers zijn, zodat je hen kan ondersteunen. Waarom mantelzorgers er niet over praten, is omdat zij bang zijn voor de negatieve impact op hun carrière en dat zij collega's niet willen belasten.
Toch is het tegendeel waar. Collega’s zijn doorgaans bereid om werk over te nemen en leidinggevenden werken graag mee aan oplossingen. Ze hebben alleen een extra duwtje nodig. Daar kun jij dus voor zorgen. Door mensen extra ruimte te geven, behoud je ze voor je bedrijf en zetten ze vaak een stapje extra. Dat zorgt voor meer rust en minder ziekteverzuim. Kortom, een mantelzorgvriendelijk beleid bindt mensen aan je bedrijf en het motiveert tot extra inzet.
Joop, onze expert duurzame inzetbaarheid, combineert al een aantal jaren zijn werk bij a.s.r. met de zorg voor zijn ouders. Bekijk zijn tips over hoe je binnen je bedrijf met mantelzorgers om kunt gaan.
Denk na over oplossingen om de werkdruk te verkleinen. Voorbeelden hiervan zijn; flexibele werktijden, tijdelijk minder werken en meer thuiswerken. Is het mogelijk om tijdelijk een functie te delen met een andere medewerker, werktaken te verminderen of van functie te wisselen? Misschien wil je als werkgever betalen voor respijtzorg? Dit is vervanging voor wanneer je medewerker even niet beschikbaar is, zodat die even op adem kan komen.
Op deze manier werk je aan een cultuur waarin mantelzorgers zowel hun werk als hun zorgtaken kunnen combineren. Ook werk je actief aan de duurzame inzetbaarheid en het welzijn van je werknemers. Dit verhoogt de productiviteit en vermindert verzuim en verloop.
Er zijn twee soorten zorgverlof, namelijk kortdurend en langdurend. Als iemand in de omgeving van je medewerker ziek is geworden, kan kortdurend zorgverlof worden aangevraagd. Tijdens kortdurend verlof ontvangt je medewerker minimaal 70% van het salaris. Is iemand langdurig ziek of hulpbehoevend? Dan kan je medewerker langdurend zorgverlof aanvragen. Bij langdurend verlof heeft je medewerker geen recht op salaris. Lees meer over onbetaald verlof.
Zowel kort- als langdurend zorgverlof mag alleen worden geweigerd als het bedrijf anders in ernstige problemen komt.
Wil je meer weten over hoe je met mantelzorg binnen jouw bedrijf om kunt gaan? Vraag dan onze whitepaper aan.
In onze Doorgaanverzekering (combinatie van een Verzuimverzekering en een collectieve zorgverzekering) zit een vergoeding voor de kosten van vervangende mantelzorg bij afwezigheid van de mantelzorger (denk aan vakantie, ziekte of uitval). En we vergoeden een mantelzorgmakelaar. Met onze vaste provider Saar aan Huis hebben we goed contact en kunnen we binnen een week een vervangende mantelzorger regelen.