Een arbeidsdeskundig onderzoek, ook wel een AD-onderzoek, wordt ingezet bij re-integratietrajecten om de arbeidsmogelijkheden van een arbeidsongeschikte medewerker in kaart te brengen. Zijn er re-integratiemogelijkheden binnen het eigen bedrijf of moet spoor twee opgestart worden? Op basis van gesprekken met de medewerker en werkgever én de lijst met beperkingen (opgesteld door de bedrijfsarts) stelt de arbeidsdeskundige een arbeidsdeskundig adviesrapport op. Hierin worden handvatten gegeven voor een zo effectief mogelijk re-integratietraject dat voldoet aan de eisen vanuit de Wet verbetering poortwachter.
UWV hanteert de 58e ziekteweek als deadline voor het opstarten van spoor twee. Het is dan ook slim om al eerder een arbeidsdeskundig onderzoek uit te laten voeren. Zo weet je op tijd of de mogelijkheden binnen spoor twee moeten worden onderzocht (en eventueel moeten worden opgestart).
Daarnaast kan het te laat uitvoeren van een onderzoek naar de mogelijkheden van eigen of ander passend werk, leiden tot een loonsanctie van UWV bij de WIA-aanvraag (na twee jaar ziekte).
De arbeidsdeskundige adviseert vervolgens over hoe de re-integratie bevordert kan worden. Hierbij wordt gekeken of:
Het advies van de arbeidsdeskundige wordt samen met de conclusies van het onderzoek vastgelegd in een arbeidsdeskundig rapport. Dit rapport wordt vervolgens gedeeld met zowel de werkgever als de werknemer. Lees ook wat UWV zegt over het gesprek met de arbeidsdeskundige.
Volgens de Arbowet is het niet verplicht om een arbeidsdeskundig onderzoek in te zetten. Wel wordt verwacht dat de werkgever en werknemer zich voldoende inzetten voor de re-integratie. Vanuit de Wet verbetering poortwachter moet de werkgever dan ook onderzoeken welke taken de medewerker nog wél kan uitvoeren op het moment van arbeids-ongeschiktheid. Het laten uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek is een effectieve manier om dat te doen. Je kunt als werkgever hiermee onderbouwen dat je de arbeidsmogelijkheden goed hebt onderzocht.
Het adviesrapport van de arbeidsdeskundige geeft ook inzicht in hoe aan de eisen van de Wet verbetering poortwachter kunt voldoen. Het arbeidsdeskundig onderzoek is dan ook niet bindend maar heeft vaak wel een grote invloed op de uiteindelijke beslissing van de werkgever. Door de adviezen vanuit het arbeidsdeskundig rapport op te volgen, voldoet de werkgever namelijk aan de Wet verbetering poortwachter en kan een mogelijke loonsanctie van UWV voorkomen worden.
Om een WIA-uitkering aan te vragen, heeft je medewerker een compleet re-integratieverslag nodig. Hieronder lees je meer over de documenten die in het re-integratieverslag (moeten) staan.
Lees meer over welke re-integratieverplichtingen je hebt als werkgever en welke re-integratie en preventieve diensten er zijn.