In hoeverre mag jij je als werkgever bemoeien met de vitaliteit van je medewerkers? Zeg je er wat van wanneer iemand structureel ongezond eet of nooit sport? En ligt die verantwoordelijkheid eigenlijk wel bij jou als werkgever? Sinds de Arbowet van 2022 speelt de werkgever hierin een grotere rol dan je denkt. Op deze pagina lees je wat je als werkgever moet, mag en kan doen om medewerkers meer te laten bewegen én wat het je oplevert om een vitale cultuur binnen je bedrijf te hebben.
Het stimuleren van vitaliteit in je bedrijf brengt veel voordelen met zich mee. Gezonde en vitale medewerkers zijn niet alleen vrolijker en actiever, maar ook:
Sinds de Arbowet van 2022 is er meer aandacht voor de gezondheid van medewerkers én is het wettelijk verplicht voor werkgevers om hieraan bij te dragen. Als werkgever moet je dus een proactieve rol aannemen richting de gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Hoe je dat doet? Toon betrokkenheid én zet preventie centraal binnen je bedrijf. Creëer een omgeving waarin werknemers gezond en veilig kunnen werken.
Een proactieve rol betekent óók dat je een medewerker mag helpen bij het maken van gezondere keuzes. Let wel op dat praten over iemand zijn leefstijl gevoelig kan liggen. Zorg dus dat iedereen zich vertrouwd voelt met je opvattingen en dat je geen verplichtingen oplegt.
Met ons beweegprogramma a.s.r. Vitality kan je medewerkers belonen om meer te bewegen. Zo zorg je voor gezonde en vitale medewerkers. En gezonde medewerkers zorgen weer voor een vitaal bedrijf!
Wij hebben bij a.s.r. ook nog een vitaliteitsscan voor je bedrijf. Met de vitaliteitsscan van a.s.r. krijg je onder andere inzicht in de vitaliteit van je werknemers. Deze inzichten kan je gebruiken om de productiviteit van je medewerkers te verhogen. Wij bieden deze scan voor het MKB én voor grootzakelijke bedrijven. Doe dit traject met én voor je organisatie!