Ga naar de hoofdinhoud
Een man en een vrouw zitten achter een bureau en voeren een serieus gesprek

Middellang verzuim: wat betekent het voor jouw bedrijf?

Middellang verzuim kan flinke gevolgen hebben. Niet alleen voor je werknemer, maar ook voor je bedrijf. Productiviteit daalt, kosten stijgen en de sfeer op het werk kan minder worden. Maar wat is middellang verzuim precies? En hoe kun je hier als werkgever het beste mee omgaan? Op deze pagina lees je wat je moet weten en krijg je praktische tips.

Hoeveel dagen is middellang verzuim?

Middellang verzuim betekent dat een werknemer langer dan 1 week, maar korter dan 6 weken ziek is. De precieze lengte hangt af van de situatie. Soms is een werknemer snel weer beter. In andere gevallen is een langere herstelperiode nodig.

De oorzaken van middellang verzuim

Werknemers kunnen om verschillende redenen middellang verzuimen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

Medische redenen

Een blessure, operatie, of herstellende ziekte waardoor iemand een paar weken niet kan werken.

Psychosociale redenen

Stress, een burn-out, of persoonlijke problemen kunnen invloed hebben op iemands gezondheid. Dit kan de inzetbaarheid van je werknemer verminderen.

Bedrijfsomstandigheden

Te veel werk of een onveilige werkplek kunnen zorgen voor stress of uitval. Ook kan te weinig ondersteuning verzuim veroorzaken. Bijvoorbeeld bij het verdelen van taken of het plannen van werk. Wil je weten hoe je dit kan voorkomen? Lees meer over verzuimpreventie.

Lees hier meer over de oorzaken van verzuim.

Middellang verzuim kan grote gevolgen hebben

Middellang verzuim raakt niet alleen je werknemer, maar ook je bedrijf. De kosten lopen op, de werkdruk stijgt en het team verandert. Daarom is het goed om de gevolgen te kennen:

Voor de werknemer

  • Mentale klachten, zoals onzekerheid of stress over het werk, kunnen toenemen.
  • Ook kan een werknemer zich steeds minder betrokken voelen bij het bedrijf, wat de motivatie verlaagt. 
  • Hoe langer een werknemer niet werkt, hoe groter de drempel wordt om terug te keren.

Voor de werkgever

  • Anderen moeten het werk tijdelijk overnemen.
  • De werksfeer en samenwerking binnen het team kunnen veranderen.
  • Kosten van loondoorbetaling.
Wil je meer weten over de kosten van verzuim? Gebruik onze verzuim-rekenhulp.

Hoe ga je om met middellang verzuim? 4 tips

1. Blijf in gesprek met je werknemer

Persoonlijk contact helpt om betrokken te blijven en vertrouwen op te bouwen. Vraag hoe het gaat en hoe je je werknemer kan helpen.

2. Zorg voor goede begeleiding

Bespreek met de werknemer en een bedrijfsarts welke hulp nodig is. Denk aan lichter werk of kortere werkdagen om het herstel te versnellen.

3. Ga in gesprek over mogelijke oorzaken

Misschien zijn er verborgen problemen, zoals te veel werk of stress. Bespreek samen wat er speelt, zonder te vragen naar medische details. Vraag of je werknemer al hulp heeft gezocht, bijvoorbeeld van een arts of coach. Is dat nog niet zo? Dan kun je aanmoedigen om dit wel te doen.

4. Herken signalen en grijp op tijd in

Let op signalen zoals vermoeidheid, minder motivatie of vaker kort ziek zijn. Door op tijd actie te ondernemen, voorkom je dat middellang verzuim verandert in langdurig verzuim. Blijf in gesprek en kijk samen wat nodig is voor herstel.

Middellang verzuim en je verzuimverzekering

Een verzuimverzekering kan helpen om de gevolgen van middellang verzuim op te vangen. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • Vergoeding van loondoorbetaling, zodat je niet alle kosten zelf hoeft te betalen.
  • Toegang tot arbodienstverlening en hulp bij re-integratie.
Wil je weten hoe een verzuimverzekering jou kan ondersteunen? Lees meer over de professionals van de arbodiensten.

Zo helpt a.s.r. bij middellang verzuim

Als werkgever wil je goede ondersteuning voor je werknemer én grip houden op de situatie. a.s.r. helpt je om middellang verzuim goed te regelen en de gevolgen te verminderen.

Persoonlijk advies en begeleiding

Bij a.s.r. sta je er niet alleen voor. Onze specialisten geven advies op maat en denken met je mee. We helpen je bij het maken van goede afspraken en geven ondersteuning aan je werknemer.

Overzicht en hulp bij elke ziekmelding

Een ziekmelding vraagt om actie. Denk aan contact houden, het loon doorbetalen en het werk tijdelijk anders verdelen. a.s.r. helpt je hierbij. Je krijgt inzicht in de stappen die je moet volgen volgens de Wet verbetering poortwachter.

Heb je een MKB Verzuim-ontzorgverzekering of een verzuimverzekering met verzuimbegeleiding? Dan zorgen de casemanager en arbodienst ervoor dat je aan alle regels voldoet. Je krijgt dan ook Poortwachtergarantie.

Hulp bij het begeleiden én voorkomen van verzuim

Voorkomen is beter dan genezen. Met onze verzuimverzekering krijg je financiële zekerheid bij ziekte en daarnaast toegang tot deskundige begeleiding. Zo zorg je ervoor dat je werknemer sneller kan terugkeren en gezond blijft.

Meer weten? Bekijk onze verzuimverzekeringen.