Ga naar de hoofdinhoud
Zo krijg je grip op verzuim(kosten) 
Zijn het aantal ziekmeldingen op één hand te tellen? Of heb jij geen weet van verzuim binnen je bedrijf? Door inzicht te houden in je verzuimmeldingen en signalen tijdig te herkennen, kun je op tijd ingrijpen als het nodig is. Zo houd je met verzuimmanagement grip op (ziekte)verzuim en de verzuimkosten. Hieronder lees je wat verzuimmanagement is, wat eronder valt en aan welke wettelijke verplichten je moet voldoen.
Wat is verzuimmanagement? 

Verzuimmanagement is meer dan alleen een verzuimbeleid. Binnen verzuimmanagement is er continu aandacht voor verzuimpreventie en het duurzaam inzetbaar houden van werknemers. Door verzuim goed te managen krijg je meer regie op verzuim en de verzuimkosten. Alle maatregelen dragen bij aan het terugdringen van verzuim én daarmee het verbeteren van het bedrijfsresultaat. 

Zo krijg je inzicht in je verzuim  Oorzaken van verzuim Bekijk de soorten verzuim Krijg grip met verzuimanalyse
Zo pak je verzuim aan Verzuimgesprek voeren Stappenplan verzuimprotocol Meer over verzuimbeleid
Wettelijke verplichtingen 

Is je medewerker ziek? Dan krijg je als werkgever te maken met een aantal wettelijke verplichtingen. Zo moet je bij het managen van verzuim voldoen aan de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter. Volgens de Arbowet moet je zorgen voor een veilige, gezonde werkplek en deskundige ondersteuning bij verzuim. En in de Wet verbetering poortwachter staan alle stappen die je moet ondernemen als je werknemer (langdurig) ziek is. 

Preventiemedewerker 

Ook is het verplicht voor elk bedrijf om minstens één preventiemedewerker in dienst te hebben. Bij bedrijven tot 25 werknemers mag dit ook de werkgever. Samen met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners werkt de preventiemedewerker aan gezond en veilig werken binnen jouw bedrijf.  

De preventiemedewerker heeft vier wettelijke taken: 
  1. Het (mede) uitvoeren van arbo-maatregelen. 
  2. Adviseren en samenwerken met de bedrijfsarts en arbodiensten
  3. De werkgever ondersteunen om optimale arbeidsomstandigheden te realiseren. Dit gebeurt via de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Denk aan voorlichting over werkinstructies, het goed gebruiken van beschermingsmiddelen en nuttige tools bij langdurig beeldschermgebruik.
  4. Adviseren en nauw samenwerken met de arbo-deskundigen en de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging. Het gaat daarbij over maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid.
Meer weten over verzuim? 

Door verzuimmanagement heb je inzicht in je ziekteverzuim en kun je tijdig ingrijpen. Maar met alleen verzuimmanagement ben je er niet. Het is belangrijk om signalen te herkennen en oorzaken van verzuim te achterhalen. Zo kan je tijdig ingrijpen en verzuim voorkomen. Lees meer over verzuim.

Zo helpt a.s.r. bij verzuimpreventie 

Bij onze verzuimverzekeringen kun je rekenen op uitgebreide ondersteuning van onze experts bij het voorkomen en terugdringen van verzuim binnen jouw bedrijf. En bij a.s.r. vergoeden we niet alleen je loonkosten. We pakken bij elke ziektemelding de regie. Zo zorgen we ervoor dat alle betrokken partijen hun werk doen en jouw medewerker snel weer aan het werk kan. Wil je advies over onze verzuimverzekeringen? Neem dan contact op met je adviseur of vraag via het contactformulier advies aan onze experts. 

Wij helpen je graag