Bij werkgevers in Nederland worden gemiddeld 15% van de verzuimkosten veroorzaakt door kort verzuim. Lees meer over wat kort verzuim is en hoe je het aanpakt.
Door een verzuimanalyse te maken van de verzuimcijfers, krijg je inzichtelijk waar het ziekteverzuim ontstaat in jouw bedrijf. Zo kun je gericht preventieve maatregelen inzetten en op die manier je werknemers duurzaam inzetbaar houden. Hieronder lees je meer over hoe je verzuim meet en hoe je een verzuimanalyse maakt.
Op deze pagina behandelen we onderstaande onderwerpen.
Om je verzuim te verlagen is het belangrijk om eerst grip te krijgen op je verzuim. Een efficiënt verzuimbeleid helpt je hierbij. Een verzuimanalyse helpt je om verbanden te leggen tussen ziekteverzuim in jouw bedrijf en de factoren die dit beïnvloeden. Zo krijg je meer inzicht in de oorzaken van verzuim. Heb je bijvoorbeeld werknemers die zich vaak ziekmelden of waar het verzuim langdurig kan worden? Bij een grotere organisatie kun je kijken naar verschillen in verzuim tussen teams en afdelingen.
Met de inzichten van de verzuimanalyse kun je een verzuimbeleid ontwikkelen (of aanscherpen) dat past bij jouw bedrijf en de basis vormt voor gezonde en duurzaam inzetbare medewerkers.
Het is belangrijk om te achterhalen hoe binnen je bedrijf wordt omgegaan met een zieke werknemer. Neem je (ziekte)verzuimbeleid onder de loep en stel kritische vragen aan jezelf en het bedrijf. Denk aan:
Om het ziekteverzuim te kunnen sturen, evalueren en bijstellen is het van belang dat je belangrijke gegevens zoals de duur en de frequentie van het verzuim bijhoudt in een verzuimregistratiesysteem. Hierdoor kun je tijdig trends signaleren en hier actie op ondernemen. Houd er wel rekening mee dat je niet alles mag vragen en registreren. Zo is het door de AVG wettelijk niet toegestaan om te vragen naar de oorzaak of reden van het verzuim. Kijk voor meer informatie op de website van Autoriteit Persoonsgegevens.
Houd bij het maken van de verzuimanalyse rekening met een aantal verzuimtermen. Het CBS formuleert deze als volgt:
Nu je alle gegevens hebt verzameld, kun je de analyse doen. Hierbij geldt: hoe groter de groep medewerkers, hoe betrouwbaar het resultaat van je verzuimanalyse. Het verkleint namelijk de kans op toeval en vergroot daarmee de kans dat er een trend zichtbaar is.
Het handigst is om het ziekteverzuim stapsgewijs te analyseren. Stel jezelf de onderstaande vragen.
In de volgende stap leg je verbanden tussen alle gegevens uit je analyse. Dat doe je met een verzuimvenster. Maak een verzuimvenster door het verzuimpercentage op de horizontale as tegenover de verzuimfrequentie op de verticale as te zetten. Op die manier ontstaat een venster met vier delen. Deze delen noemen we kwadranten.
In het verzuimvenster kun je meerdere cijfers met elkaar vergelijken. Zet bijvoorbeeld het ziekteverzuim in de hele organisatie af tegen het verzuim van bepaalde teams. Of vergelijk de cijfers in jouw organisatie met de ziekteverzuimcijfers uit de branche. Zie jij verschillen? Dan is het tijd om hierbij hypotheses (verwachtingen) op te stellen!
Stel: uit jouw verzuimanalyse blijkt dat werknemers op de vierde verdieping van jouw kantoor vaker ziek zijn dan medewerkers op andere verdiepingen. De medewerkers geven vaak griep of verkoudheid als reden op voor hun verzuim. Wat nu?
Een verklaring kan zijn: op de 4e verdieping is iets mis met de luchtkwaliteit. Onderzoek je hypothese. Ga in gesprek met je werknemers of laat een professional komen om de luchtkwaliteit op kantoor te checken.
Heb je de hypotheses onderzocht? Stel dan gerichte preventieve maatregelen op en voer ze uit. Probeer ook dingen uit waar je in eerste instantie misschien niet gelijk aan dacht. Wist je bijvoorbeeld dat het stimuleren van beweging helpt om je medewerkers gezond te houden? Bewegen vermindert stress en het maakt je werknemers creatiever en productiever.
Lees hoe je de vitaliteit van jouw werknemers kunt verbeteren
Door verzuimmanagement krijg je inzicht in je ziekteverzuim en kun je tijdig ingrijpen en verzuim voorkomen. Meer weten over verzuim in je bedrijf? Lees alles over verzuim of bekijk onderstaande pagina's.