Verzuimverzekering zonder begeleiding
Doorbetaling van loon
Vrije keuze voor arbodienst, kosten voor eigen rekening
Alles rondom verzuim in eigen hand
In je arbeidsvoorwaarden of in de cao zijn de afspraken met je medewerkers vastgelegd. Daarin staat wat jij doorbetaalt als je medewerker ziek is. Als werkgever ben je verplicht om de eerste 2 jaar minimaal 70% van het loon door te betalen. Met onze ziekteverzuimverzekering verzeker je de verzuimkosten in deze eerste 2 jaar. En je kunt rekenen op onze ondersteuning bij het voorkomen en terugdringen van verzuim binnen jouw bedrijf.
Bekijk de veelgestelde vragen over verzuimverzekeringen.
Doorbetaling van loon
Vrije keuze voor arbodienst, kosten voor eigen rekening
Alles rondom verzuim in eigen hand
Doorbetaling van loon
Met arbodienst, arbo-aansluiting wordt vergoed
Begeleiding door casemanager van arbodienst
Doorbetaling van loon
Met arbodienst, arbo-aansluiting én arbokosten worden vergoed
Ontzorgmanager van a.s.r. neemt al het geregel uit handen
De hoogte van de premie van je verzuimverzekering hangt af van meerdere factoren. Zo wordt er onder andere gekeken naar het aantal medewerkers, de leeftijd van je medewerkers, het verzuim binnen je bedrijf en in welke branche je bedrijf actief is.
Voldoen aan de verplichting van loondoorbetaling
Ondersteuning bij uitval van een medewerker
Verzuim preventief tegengaan
Geen onverwachte financiële tegenvallers
Elk bedrijf is anders en elke medewerker die uitvalt, zorgt voor weer een nieuwe situatie die opgelost moet worden. Méér dan 30.000 werkgevers hebben bij a.s.r. dagelijks toegang tot de professionele ondersteuning van onze verzuimspecialisten.
Hulp nodig met kiezen? Ga hiervoor naar de Verzuim keuzehulp of bekijk het verschillenoverzicht hieronder.
Verzuimverzekering zonder verzuimbegeleiding | Verzuimverzekering met verzuimbegeleiding | MKB Verzuim-ontzorgverzekering | |
---|---|---|---|
Voor werkgevers die zelf de begeleiding van zieke medewerkers willen regelen. | Voor werkgevers die ondersteuning willen bij verzuimbegeleiding en verzuimpreventie. Arbokosten zijn voor eigen rekening. | Voor werkgevers die graag deskundige hulp en ondersteuning willen bij zieke medewerkers, met uitstekende dienstverlening. | |
Tot 2 jaar loondoorbetaling van de zieke werknemer | +/- | ||
Poortwachtergarantie | |||
Activiteiten die de arbodienst uitvoert zijn inbegrepen |
Deze verzuimverzekering is geschikt als je financiële buffer groot genoeg is, maar wél verzekerd wil zijn tegen onverwacht hoge kosten door verzuim. Denk bijvoorbeeld aan het langdurig uitvallen van een werknemer.
Van het voorkomen en terugdringen van verzuim, tot hulp bij re-integratie: de verzuimverzekeringen van a.s.r. zijn méér dan alleen een uitkering als je medewerker uitvalt. Lees hieronder de verhalen van onze tevreden klanten.
Dat is afhankelijk van je bedrijf. Hoeveel medewerkers heeft je bedrijf?, kan je de verzuimkosten van je medewerkers zelf dragen? En wil je de re-integratie zelf vormgeven of wil je daar hulp bij? Met onze verzuim-keuzehulp helpen wij je op weg.
Ja, je kunt verschillende grote salarispakketten (AFAS Online, Cobra Salaris, Loket.nl, Nmbrs, BCS Delta HRP, Exact HR & Salaris Gemak, Visma YouServe, Exact Online Salaris, ADP Perman, IHCM en Streamline en Employes) koppelen aan onze verzekeringsadministratie.
Ja, je bent verplicht om een arbodienst te kiezen. Je kunt met onze verzuimverzekering zonder verzuimbegeleiding zelf een arbodienst kiezen. Bij de verzuimverzekering met verzuimbegeleiding en de MKB-Verzuim-ontzorgverzekering kies je één van de betrouwbare arbodiensten waar wij mee samenwerken.
Allereerst ben je verplicht om de eerste twee jaar minimaal 70% van het loon van je zieke medewerker door te betalen. Ook moet je als werkgever voldoen aan de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Daarin staat wat je als werkgever, samen met je medewerker en de arbodienst, moet doen om je zieke medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het is belangrijk om deze regels goed op te volgen. Beoordeelt UWV na twee jaar langdurige arbeidsongeschiktheid dat je onvoldoende hebt gedaan aan de re-integratie van je medewerker? Dan legt UWV je een loonsanctie op en ben je verplicht het loon maximaal één jaar langer door te betalen.
Met onze MKB Verzuim ontzorgverzekering en de verzuimverzekering met verzuimbegeleiding zorgen de Ontzorgmanager/casemanager en arbodienst ervoor dat je aan alle verplichtingen van de Wvp voldoet en krijg je Poortwachtergarantie.
Er is geen verschil. Een verzuimverzekering en een ziekteverzuimverzekering zijn hetzelfde. Met deze verzekering dek je de kosten als een medewerker ziek is en niet kan werken. Dit geldt voor de eerste twee jaar van het verzuim.
Nee, een verzuimverzekering voor je personeel is niet verplicht. Maar het kan wel slim zijn om er een te hebben. Als een medewerker ziek is, moet je wettelijk de eerste twee jaar minstens 70% van het loon doorbetalen. In sommige cao’s is dat zelfs 100%. Dit kan veel geld kosten. Met een verzuimverzekering hoef je deze kosten niet zelf te betalen. Daarnaast krijg je hulp bij de re-integratie van je zieke medewerker. Lees hier of een verzuimverzekering handig is voor jouw bedrijf.
Verzuimkosten zijn de kosten die je hebt als een medewerker ziek is. Dit kan gaan om:
Er zijn directe en indirecte verzuimkosten.
Ja, je kunt onze verzuimverzekering combineren met een collectieve zorgverzekering. Dit heet een Doorgaanverzekering.
Met de Doorgaanverzekering krijg je extra voordelen:
Met een verzuimverzekering ondersteunen wij werkgevers om ziekteverzuim te voorkomen. Dit doen we op verschillende manieren:
Een verzuimverzekering sluit je af via een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Wil je overstappen naar de verzuimverzekering van a.s.r.? Bespreek dit dan met je adviseur. Je adviseur kan je goed helpen bij het kiezen van wat het beste is voor jouw bedrijf en je medewerkers.
Een verzuimverzekering is handig als je als werkgever de kosten van ziekteverzuim niet zelf kunt of wilt betalen. Je bent namelijk wettelijk verplicht om de eerste twee jaar minstens 70% van het loon door te betalen aan je zieke medewerker.
Als een medewerker ziek is, moet je ook voldoen aan veel regels voor het re-integratietraject. Met onze verzuimverzekering krijg je ondersteuning bij deze regels en bij de re-integratie van je medewerkers.
Je kunt verzuim voorkomen met een goed verzuimbeleid. Het is daarbij ook belangrijk om te kijken wat de oorzaken van verzuim in jouw bedrijf zijn. Verzuim komt vaak door psychische of lichamelijke klachten. De leefstijl van je medewerkers kan hier ook invloed op hebben. Lees op deze pagina 5 praktische tips over hoe je verzuim kunt verminderen.
Als werkgever ben je samen met je werknemer verantwoordelijk voor de re-integratie in de eerste twee ziektejaren, volgens de Wet verbetering poortwachter (WVP). Dit betekent dat zowel jij als je werknemer zich moeten inspannen voor een succesvolle terugkeer naar werk. Lees meer over de alle re-integratieverplichtingen die je hebt als werkgever.
Heb je hulp nodig bij de re-integratie? Dan kun je re-integratiebegeleiding inschakelen. Bijvoorbeeld bij een van onze zorgvuldig geselecteerde partners via de Dienstenwinkel van a.s.r. Een gespecialiseerd re-integratiebureau biedt de kennis en ervaring om het traject effectief te doorlopen, waardoor je werknemer sneller herstelt en weer aan het werk kan. Daarnaast laat het zien dat jij als werkgever alles hebt gedaan om de re-integratie te ondersteunen. Dit minimaliseert het risico op een loonsanctie van UWV.
De arbodienst is verantwoordelijk voor de re-integratie van je medewerker. Wanneer je medewerker langdurig uitvalt, levert de arbodienst een bedrijfsarts die je medewerker bij staat in het re-integratietraject. Ook is de arbodienst verantwoordelijk voor het beperken van de risico’s op ziekteverzuim én het voorkomen van verzuim. Lees meer de ondersteuning van de arbodienst.