Ga naar de hoofdinhoud
Vijf zaken om te checken bij een aflossingsvrije hypotheek
5 zaken om te checken bij een aflossingsvrije hypotheek

5 zaken om te checken bij een aflossingsvrije hypotheek

28 januari 2021

‘Een aflossingsvrije hypotheek betekent niet aflossen, toch?’ Ja en nee. Met een aflossingsvrije hypotheek los je tijdens de looptijd niets af. Je betaalt alleen rente. Het hypotheekbedrag blijft daardoor hetzelfde, maar er zijn wel andere zaken die kunnen veranderen. Ook willen de meeste banken dat je de hypotheek op de einddatum wel aflost. Wil je vervelende verrassingen voorkomen? Check dan de volgende 5 zaken:

Checklist bij een aflossingsvrije hypotheek
  1. Heeft mijn hypotheek een einddatum?
    Bij de meeste hypotheekaanbieders heeft een aflossingsvrije hypotheek een einddatum, meestal na 30 jaar. Op die einddatum moet je het hele hypotheekbedrag terugbetalen. Check in de voorwaarden of jouw hypotheek een einddatum heeft of neem contact op met jouw aanbieder. Bij a.s.r. heeft je aflossingsvrije hypotheek ook een einddatum. Op de einddatum moet je je aflossingsvrije hypotheek in één keer helemaal terugbetalen. Bijvoorbeeld met spaargeld of door je huis te verkopen. 

  2. Hoe lang heb ik nog hypotheekrente aftrek?
    Bij de belastingaangifte mag je hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Check hoe lang je de hypotheekrente in totaal als aftrekpost hebt opgegeven. Als je recht op aftrek vervalt worden je netto maandlasten hoger. Misschien heb je jouw hypotheek dan al (deels) afgelost. Als jouw hypotheek dan nog loopt, kun je deze ook zonder belastingvoordeel betalen?

  3. Hoelang staat mijn hypotheekrente nog vast?
    De rente die je betaalt over je hypotheek, staat een bepaalde periode vast. Na deze periode moet je de rente opnieuw vastzetten. Check wanneer jouw rentevaste periode afloopt. Als dan de rente hoger is dan de rente die je nu betaalt, worden ook je maandlasten hoger. En als de rente lager is, worden je maandlasten lager. Hoe de hypotheekrente in de toekomst ontwikkelt, is altijd onzeker.

  4. Check de waarde van je huis
    Als je je huis verkoopt, moet je de hypotheek aflossen. Omdat je bij een aflossingsvrije hypotheek maandelijks niets aflost, blijft je hypotheekbedrag even hoog als toen je het huis kocht. Als jouw huis in waarde is gedaald, dan houd je bij verkoop waarschijnlijk een restschuld over die je ook direct moet aflossen. Ben je niet van plan om (binnenkort)je huis te verkopen? Ook dan is het goed om de waarde van je huis in de gaten te houden.

  5. Check je inkomen
    Je inkomen kan veranderen en dus ook dalen. Misschien ben je van plan om minder te gaan werken. Ook als je met pensioen gaat, neemt in de meeste gevallen je inkomen af. Check of jouw hypotheek dan nog loopt en of je deze ook met een lager inkomen nog kunt betalen.
Mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Als je je verwacht dat jouw aflossingsvrije hypotheek in de toekomst niet meer past bij jouw financiële situatie of als je meer zekerheid wilt, dan zijn er verschillende mogelijkheden. 

  • Zorgen voor extra vermogen
    Door bijvoorbeeld te sparen kun je een vermogen opbouwen waarmee je later (een deel) van je hypotheek kunt terugbetalen. Let er wel op dat je over spaargeld boven een bepaald bedrag vermogensbelasting moet betalen. Ook zijn er andere manieren dan sparen om vermogen op te bouwen, zoals beleggen. Dit brengt wel risico met zich mee en je hebt niet de zekerheid dat je op de einddatum het bedrag hebt dat je wenst. Je adviseur kan je helpen om een juiste keuze te maken. 
  • Extra terugbetalen
    Je kunt eenmalig of elke maand extra terugbetalen op je hypotheek. Daardoor wordt de openstaande schuld lager en je maandlasten. Hierdoor verklein je de kans dat je later in de financiële problemen komt door je hypotheek. Lees ook ons blog over de voor- en nadelen van extra terugbetalen op je hypotheek.
  • Andere hypotheekvorm
    Je kunt je hypotheek omzetten naar een aflossingsvorm waarbij je wel elke maand terugbetaalt. Bijvoorbeeld een annuïtaire of een lineaire hypotheek. Bij deze aflossingsvormen weet je zeker dat je op de einddatum de hele lening hebt terugbetaalt. De maandlasten kunnen wel hoger uitvallen, omdat je naast rente ook elke maand aflossing gaat betalen. Als je dit overweegt, ga dan naar je adviseur. 
  • Hypotheek oversluiten
    Het is ook mogelijk om je hele hypotheek over te sluiten naar een nieuwe lening. Met deze nieuwe lening betaal je je huidige hypotheek in één keer terug. Je kunt kiezen voor een nieuwe hypotheek met een andere aflossingsvorm of voor een aflossingsvrije hypotheek zonder einddatum. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken dat je op de einddatum je hypotheek moet terugbetalen. Je betaalt dan pas terug als je je huis verkoopt. Als je opnieuw voor een aflossingsvrije hypotheek kiest, controleer dan wel of deze ook betaalbaar blijft als je met pensioen gaat en als je geen recht meer hebt op renteaftrek. Houd er ook rekening mee dat je meestal een vergoeding moet betalen aan je huidige geldverstrekker voor het vervroegd terugbetalen. Toch kan het nog steeds interessant zijn, bijvoorbeeld omdat je lagere rente gaat betalen. Ga voor het oversluiten van je hypotheek naar je adviseur.

Overweeg je om met je hypotheek over te stappen naar a.s.r.? Wij hebben verschillende hypotheken met altijd een aantrekkelijke rente. Er is altijd wel een hypotheek die bij jou past. Lees meer over met je hypotheek overstappen naar a.s.r.

Wat kun je doen in jouw situatie?

Heb je bovenstaande zaken gecheckt en weet je niet zeker of jouw hypotheek straks nog wel past bij jouw financiële situatie en wensen? Of weet je niet hoe je dit allemaal moet checken? Jouw adviseur kan met je meedenken en je adviseren wat in jouw geval mogelijk of verstandig is. 

Heb je een hypotheek van a.s.r.? In de online omgeving mijnHypotheek vind je een handige Aflossingsvrij analyse, waarmee je snel kunt checken of jouw hypotheek ook in de toekomst betaalbaar blijft. Ook vind je daar de contactgegevens van jouw adviseur. Of vind een adviseur bij jou in de buurt.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek