Ga naar de hoofdinhoud
a.s.r. Vitality helpt je bewegen wél vol te houden

a.s.r. Vitality helpt je bewegen wél vol te houden

16 maart 2021

We willen dolgraag fit zijn en gezonder leven. Niet zo gek dat van alle Nederlanders 62% redelijk of sterk gemotiveerd is om te sporten en te bewegen. Tegelijkertijd beweegt minder dan de helft van alle Nederlanders boven de 18 genoeg. We willen dus wel, maar méér bewegen blijkt dus niet zo makkelijk.

Gedragsveranderingen

Gedragsverandering ís ook moeilijk. Je begint vol goede moed. Maar de kans is groot dat je na een tijdje toch gewoon weer voor de tv zit in plaats van op je racefiets. Waarom is volhouden bij het maken van gezonde keuzes, zoals meer bewegen, vaak zo moeilijk? 

Het probleem met een doel als ‘ik wil fitter worden’ of ‘ik wil gezonder leven’ is dat zo’n doel te groot is. Althans, voor je brein. De ‘beloning voor meer beweging’ is een goede gezondheid. En dat is te moeilijk voor je brein. Want wanneer is die beloning nou ‘binnen’? Het is te ver weg. Je brein wil direct beloond worden. Gelukkig kun je je brein heel goed onbewust beïnvloeden.

a.s.r. Vitality

Dit is de tijd van doen. Precies daarom hebben we Vitality naar Nederland gehaald, een concept dat zich in meer dan 20 landen wereldwijd heeft bewezen. Met a.s.r. Vitality belonen we je brein direct zodra je voldoende beweegt. Via de app van a.s.r. Vitality krijg je inzicht in je gezondheid en word je beloond met leuke cadeaus en cashbacks als je voldoende beweegt.

3 'knoppen' gedragsveranderingen

Zo werkt a.s.r. Vitality op basis van de 3 ‘knoppen’ waarmee je gedragsverandering mogelijk maakt. Je kunt ze ook eenvoudig zelf toepassen:

  1. Beloon jezelf: Je brein wil altijd beter, leuker, lekkerder, meer. Als je door bepaald gedrag direct beloond wordt, maak je dopamine aan in je hersenen. Suiker en vet eten wordt direct beloond met dopamine. Het geeft je een instant goed gevoel. Het lastige met dopamine is dat het je neiging om gedrag te herhalen versterkt. Maar je kunt belonen ook inzetten om je gedrag te veranderen. Bijvoorbeeld jezelf te belonen met een cadeautje als je een rondje hebt hardgelopen.

  2. Zoek een oplossing voor je angst: Als je je verdiept in alle ziektes en kwalen die door te weinig beweging ontstaan, kunnen de rillingen over je rug lopen: diabetes, hart- en vaatziekten, borst- en darmkanker. Als je dat hoort steek je automatisch je kop in het zand. 
    Maar als je nagaat wat jij al goed doet en uitpluist welke extra, kleine acties je kunt oppakken om al die ziektes en kwalen zoveel mogelijk te voorkomen, dan ben je sneller geneigd om je gedrag te veranderen. Want wist je dat alle beetjes extra bewegen direct gezondheidsvoordeel opleveren? Met 2,5 uur wandelen of fietsen per week plus 2 keer per week rennen, racefietsen of een wedstrijdje ballen voldoe je aan de beweegnorm die de Gezondheidsraad adviseert.

  3. Maak gebruik van je kuddegedrag: Of je nu wilt of niet, als mens doe je graag dingen die andere mensen ook doen. Denk maar aan een nieuwe mode. Dat nemen we vaak heel snel over. Omring je dus met mensen die net als jij graag meer willen bewegen. Sporten met anderen werkt stimulerend. Je houdt elkaar bij de les. Ga op een teamsport. Sport je liever alleen? Deel via de app van je activity tracker je sportprestaties met vrienden of bekenden. Of ga hardlopen in een park waar anderen dat ook doen. 

Als je met deze tips rekening houdt, ga je vanzelf meer bewegen. Maar je kunt het natuurlijk nog leuker maken met a.s.r. Vitality. a.s.r. doet het. 

Nieuwsgierig?


Meer verhalen over a.s.r. Vitality