Wie duurzaam consumeert, eet bewuster en vaak minder. Je gebruikt minder energie, verspilt minder voedsel en je hebt minder afval. Zo bespaar je geld. Dat heet ook wel consuminderen. Duik eens je kledingkast, de voorraadkasten, koel- en vrieskast in. Je hebt zoveel meer in huis dan je gebruikt.
Het woord zegt het eigenlijk al: consuminderen betekent minder consumeren. Door minder te kopen en te gebruiken maak je jouw ecologische voetafdruk kleiner. Je zet het milieu dan minder onder druk. Van zuinig leven: ‘Ik heb al 4 jaar geen nieuwe sokken meer gekocht’, tot minder voedsel verspillen: ‘Oh, ik heb nog 3 pakken pasta in de kast staan. Lijkt me wel genoeg.’. Consuminderen kan op veel manieren en heeft veel voordelen voor jou, je portemonnee én het milieu. Dit klinkt misschien nog wat vaag, maar met een aantal praktische tips wordt consuminderen ook voor jou haalbaar.
Nu we nog steeds vaak thuis werken is het misschien makkelijker om het met minder te doen. Met deze tips en kleine aanpassingen draag jij je steentje bij aan een leven met minder.
Met het kopen en bezitten van spullen is heeft de gemiddelde Nederlander de grootste invloed op zijn omgeving. Daar kwam Babette Porcelijn achter toen ze onderzocht wat de meeste impact heeft, bijvoorbeeld wonen, spullen en vlees. Dit beschreef ze allemaal in haar boek De Verborgen Impact.
Spullen kopen heeft de grootste negatieve invloed in het onderzoek van Babette. Minder spullen kopen, heeft meerdere voordelen: je geeft minder geld uit, gaat creatiever om met de spullen die je hebt, en je maakt anderen blij met wat je echt niet gebruikt. Én je maakt tegelijk je ecologische voetafdruk kleiner!