Ga naar de hoofdinhoud
Home Leven met minder: tips om te consuminderen
Afbeelding van een vrouw die een nieuwe trui in haar handen heeft

Leven met minder: tips om te consuminderen

23 augustus 2024

Wie duurzaam consumeert, eet bewuster en vaak minder. Je gebruikt minder energie, verspilt minder voedsel en je hebt minder afval. Zo bespaar je geld. Dat heet ook wel consuminderen. Duik eens je kledingkast, de voorraadkasten, koel- en vrieskast in. Je hebt zoveel meer in huis dan je gebruikt.

Wat is consuminderen precies?

Het woord zegt het eigenlijk al: consuminderen betekent minder consumeren. Door minder te kopen en te gebruiken maak je jouw ecologische voetafdruk kleiner. Je zet het milieu dan minder onder druk. Van zuinig leven: ‘Ik heb al 4 jaar geen nieuwe sokken meer gekocht’, tot minder voedsel verspillen: ‘Oh, ik heb nog 3 pakken pasta in de kast staan. Lijkt me wel genoeg.’. Consuminderen kan op veel manieren en heeft veel voordelen voor jou, je portemonnee én het milieu. Dit klinkt misschien nog wat vaag, maar met een aantal praktische tips wordt consuminderen ook voor jou haalbaar. 

Tips om thuis te consuminderen

Nu we nog steeds vaak thuis werken is het misschien makkelijker om het met minder te doen. Met deze tips en kleine aanpassingen draag jij je steentje bij aan een leven met minder.

  1. Bewust boodschappen doen
    Kijk eerst in de voorraadkasten wat je nog hebt. Kun jij nog een paar heerlijke maaltijden op tafel toveren zonder boodschappen te doen? Doe dat dan! Maak daarna een boodschappenlijstje, zodat je in één keer boodschappen voor een hele week kan doen. Zo denk je beter na over wat je nodig hebt en kom je minder in de verleiding om onnodige producten mee naar huis te nemen.
  2. Koop een maand niets
    Door een maand niks te kopen, ontdek je hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. Vind je dit lastig? Zoek een paar medestanders en ga de uitdaging aan!
  3. Houd een grote schoonmaak in huis
    Als je toch veel thuis bent, waarom begin je er nu niet alvast aan? Ga ruimte voor ruimte te werk, maak al je kasten schoon en zoek al je spullen uit. Wie weet kom je spullen tegen waar je toch iets aan hebt. En wat je niet meer gebruikt kun je weggeven aan anderen of aan de kringloopwinkel. Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd!
  4. Repareren kan je leren 
    Kapotte laptops, telefoons of camera’s worden vaak zo bij het vuil gezet. Zonde, want vaak is repareren nog prima mogelijk. Ben je zelf niet zo handig? Ga dan naar een winkel, monteur of Repair Café
  5. Hou een kledingruil of sluit aan bij een kledingketting
    Over 2 vliegen in één klap gesproken. Met een kledingruil ruim je jouw eigen kledingkast goed op én je vindt gratis nieuwe kledingstukken. Je kunt je ook aansluiten bij een kledingketting. In zo’n ketting geven deelnemers aan elkaar tassen met kleding door. Hier haal je gratis kleding uit en je kunt kleding toevoegen. Kijk op The Clothing Loop voor kledingkettingen bij jou in de buurt. 
  6. Lenen, ruilen, delen
    Een tent van je collega lenen, een grasmaaier delen met de buurt en gelezen boeken ruil je met iemand die ze nog niet heeft gelezen. Creatief spullen delen, kan je veel geld én onnodige belasting van het milieu besparen. Kom maar door met die deeleconomie!

 

 

 

De grote impact van spullen

Met het kopen en bezitten van spullen is heeft de gemiddelde Nederlander de grootste invloed op zijn omgeving. Daar kwam Babette Porcelijn achter toen ze onderzocht wat de meeste impact heeft, bijvoorbeeld wonen, spullen en vlees. Dit beschreef ze allemaal in haar boek De Verborgen Impact.

  • Spullen
    Aan kopen van spullen gaat vaak een lang productieproces vooraf. Dat proces maakt de gevolgen voor het milieu zo groot. Dit proces bestaat onder andere uit ontwerpen, maken, vervoeren en verspreiden.
  • Vlees
    Doordat er veel land nodig is voor dieren en hiervoor land ontbost wordt, heeft de vleesindustrie een grote negatieve invloed op het milieu. 
  • Wonen
    Een huis en je gebruik daarvan heeft een grote negatieve impact door de hoge uitstoot van broeikasgassen. 
  • Auto
    Zowel bij het maken als bij gebruiken van een auto komt een grote hoeveelheid CO2 vrij. 
  • Plantaardig, vis en drinken
    Vooral de plastic vervuiling en watergebruik zorgt hierbij voor een negatieve impact.
  • Vliegen
    Vliegen naar Rome, New York of Bangkok zorgt door uitstoot van veel broeikasgassen voor een negatief effect. 
  • Kleding en textiel
    Vervoeren van kleding en textiel van de plek waar het gemaakt wordt naar de plek waar het verkocht wordt, heeft een negatieve impact
  • Zuivel & eieren
    Net als bij vlees is voor produceren van zuivel en eieren land nodig. Dit gebruiken en ontbossen van land heeft een negatieve impact op het milieu. Deze invloed is wel minder groot dan die van vleesproductie.
  • Badkamer en keuken
    Doordat we warm water gebruiken in de keuken, onder de douche of in bad stoten we broeikasgassen uit. Ruim een kwart van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken.
  • OV
    Bussen en treinen verbruiken natuurlijk ook energie. Openbaar vervoer wordt steeds meer elektrisch en daarmee milieuvriendelijker. Bekijk de CO2-uitstoot voor fiets, ov en auto op de website van Milieu Centraal.
Waarom juist nu consuminderen?

Spullen kopen heeft de grootste negatieve invloed in het onderzoek van Babette. Minder spullen kopen, heeft meerdere voordelen: je geeft minder geld uit, gaat creatiever om met de spullen die je hebt, en je maakt anderen blij met wat je echt niet gebruikt. Én je maakt tegelijk je ecologische voetafdruk kleiner!

Laura Heemskerk

Meer verhalen over Duurzaam Leven