Ga naar de hoofdinhoud
Home gezonde eetgewoontes

Gezonde eetgewoontes

01 januari 2022
Gevarieerd eten en voldoende water drinken is belangrijk voor jouw gezondheid. Zo verklein je namelijk de kans op hart- en vaatziektes én overgewicht. Maar wat is nou precies gezond en waar moet je op letten? En misschien nog belangrijker: op welke manier kun je een gewoonte maken van gezond eten? We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn. Wel zo lekker als het vanzelf gaat dus!
#1 Eet volgens de Schijf van Vijf

Probeer zoveel mogelijk uit de Schijf van Vijf te eten. Dit betekent dat je iedere dag de aanbevolen hoeveelheden per categorie eet en niet te vaak kiest voor eten of drinken dat daarbuiten valt, zoals bijvoorbeeld chips, snoep of cola.

Jouw persoonlijke Schijf van Vijf 

#2 Drink genoeg water

Water drinken schiet er bij veel mensen wel eens bij in. Zonde! Want water zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen door je lichaam en dat afvalstoffen op de juiste manier afgevoerd worden. Probeer daarom water drinken te koppelen aan een bestaande gewoonte of routine. Drink bijvoorbeeld een glas water na iedere maaltijd of drink een extra glas water als je naar het toilet bent geweest.

#3 Kook eens wat nieuws 

Gezond eten hoeft niet saai te zijn. Kook daarom regelmatig wat nieuws om te ontdekken welke smaken het beste bij jou passen. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Schrijf je in voor het gratis gezonde recepten programma van a.s.r. in samenwerking met het voedingscentrum. Je ontvangt dan vier weken lang een weekmenu met gevarieerde lunch en dinergerechten om je vingers bij af te likken!

#4 Doe een eetwissel: van ongezond naar gezond

Kijk eens kritisch naar jouw huidige eetgewoontes en bedenk welke wissel je kunt maken van ongezond naar gezond. Denk bijvoorbeeld aan het wisselen van je snoeppot voor een fruitschaal. Gek op pasta? Wissel dan eens af met een volkoren variant! Vaak kun je door kleine aanpassingen te doen, de gerechten blijven eten die je zo lekker vindt en zijn ze ook nog eens gezond(er)!

Ontdek hier de Voedingscentrum | Eetwissel app!

#5 Plan je maaltijden vooraf
Bedenk wat je de komende week wilt gaan eten en doe meteen boodschappen voor een hele week. Zo hoef je nooit met honger naar de supermarkt te gaan en is de kans groter dat je ook gedurende de week gezonde keuzes blijft maken. En heb je nog restjes groente in de koelkast liggen? Gooi ze niet weg, maar probeer ze eens op een andere manier te bereiden: geroosterd in de oven, knapperig in de wok of juist gestoomd, zodat ze lekker zacht zijn.
#6 Prep je maaltijden
Je maaltijden plannen is stap één, preppen stap twee! Voorkom dat je na een drukke dag naar fastfood grijpt, omdat je geen zin meer hebt om te koken. Bereid je maaltijden voor op een rustige dag in het weekend of kook extra grote porties op de dagen dat je er wél tijd voor hebt. Zo heb je altijd nog gezonde leftovers in de koelkast staan en is het maken van een gezonde keuze stukken makkelijker!
#7 Ga gezond snacken

Raak je vooral in de verleiding om tussen de maaltijden door te snacken of wanneer je lekker ontspannen een Netflix serie kijkt? Probeer dan eens op een gezonde manier te snacken. Want gezond snacken kan ook heel lekker zijn! En wij kunnen het weten, want met onze gezonde snack challenge ontvang je één week lang iedere dag inspiratie voor gezonde snacks!

Meld je gratis aan voor de gezonde snack challenge van a.s.r.


Meer verhalen over {0}