Het energielabel van een huis zegt iets over hoe energiezuinig een woning is. Maar sinds 2024 bepaalt het energielabel ook mee hoeveel je maximaal kunt lenen. Daarom is het belangrijk om te weten welk energielabel een huis heeft, als je het wilt kopen. Lees meer over energielabels en wat het energielabel betekent als je een huis koopt.
Er zijn verschillende energielabels: van label A++++ (zeer energiezuinig) tot label G (zeer energieonzuinig). Het energielabel laat zien of er veel of weinig energiebesparende maatregelen aanwezig zijn en hoe energiezuinig de woning is. Milieu Centraal noemt de labels A en B groene labels. Op huizen met de labels C t/m G valt vaak nog een hoop winst te behalen. Zo is in de meeste woningen met label G geen enkele energiebesparende maatregel aanwezig. Dus bijvoorbeeld geen HR-glas en geen isolatie. Hoeveel je kunt lenen om een huis te kopen, hangt af van je inkomen, andere leningen die je mogelijk hebt, de waarde van het huis en dus ook van het energielabel.
Je kunt niet meer lenen dan 100% van de marktwaarde van het huis. Alleen als je gaat verduurzamen mag je meer lenen dan 100% van de marktwaarde van de woning, tot zelfs maximaal 106% van de marktwaarde. Dit extra geld mag je alleen gebruiken voor een aantal energiebesparende maatregelen. Dit geld zetten we voor je op een aparte rekening, in een duurzaamheidsdepot. Je hebt 2 jaar om rekeningen voor de energiebesparende maatregelen bij ons in te dienen.
De verkoper moet verplicht een definitief energielabel hebben voor het huis dat hij verkoopt. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig en wordt afgegeven door een energieadviseur. Is het energielabel al langer geleden afgegeven? Dan kan de huidige eigenaar sindsdien nieuwe energiebesparende maatregelen hebben uitgevoerd. Hierdoor kan het huis nu misschien een beter label krijgen. Als je een huis wilt kopen, kun je de verkoper vragen hoe oud het energielabel is en of er daarna nog energiebesparende maatregelen zijn aangebracht.
Een energielabel geeft een inschatting van hoe energiezuinig de woning is. Een energielabel geeft niet aan hoe hoog de energiekosten zijn. Als je lage energiekosten belangrijk vindt, vraag dan de verkoper wat hij elke maand aan energiekosten betaalt. Maar bedenk ook dat het energieverbruik afhangt van het aantal mensen dat in de woning woont, hun gewoontes en de apparaten die zij gebruiken.
Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. leen je een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van het energielabel van de woning die je koopt. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt of wat dat precies kost. Het bedrag zetten we voor je klaar. Let op: met het geld van de Verduurzamingshypotheek kun je alleen bepaalde energiebesparende maatregelen betalen. Omdat we verduurzaming belangrijk vinden, heeft de Verduurzamingshypotheek de laagste rente van al onze hypotheken.
Wil je weten hoe je je nieuwe huis energiezuiniger kunt maken? Kijk voor tips en informatie op ons platform Duurzaam-wonen.