Ga naar de hoofdinhoud
onbetaald verlof en pensioen
Jonge man en vrouw samen aan het lachen | Doenpensioen | a.s.r.

Pensioen en verlof bij Doenpensioen

29 september 2022

Let op: deze blog gaat over Doenpensioen van a.s.r. Zoek je informatie over verlof en het Werknemerspensioen?

Het komt regelmatig voor dat een werknemer met verlof wil. De werknemer krijgt dan toestemming om tijdelijk minder of helemaal niet te werken. Erg prettig natuurlijk, bijvoorbeeld voor een wereldreis, een sabbatical of voor en na een zwangerschap. Maar verlof kan wél invloed hebben op het pensioen.

Betaald of onbetaald verlof

Er zijn twee soorten verlof.

1. Betaald verlof

Tijdens deze periode betaalt de werkgever het salaris door. Bijvoorbeeld bij het opnemen van vakantiedagen of zwangerschaps- of geboorteverlof. Betaald verlof heeft géén invloed op de pensioenopbouw van de werknemers. Het salaris wordt immers doorbetaald. Als werkgever hoef je dit daarom niet aan ons door te geven.

2. Onbetaald verlof

Tijdens deze periode betaalt de werkgever geen of minder salaris. Bijvoorbeeld bij studieverlof, (aanvullend) ouderschapsverlof of een sabbatical. Onbetaald verlof heeft daarom wél invloed op de pensioenopbouw van de werknemers. Ze bouwen dan minder pensioen op en ontvangen als ze met pensioen gaan dus een lager inkomen. Als werkgever kun je ervoor kiezen om het pensioen van je werknemers volledig door te betalen tijdens de verlofperiode. Hierover zijn mogelijk ook afspraken vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of CAO.

Hoe werkt onbetaald verlof?

De inleg voor het ouderdomspensioen van werknemers vermindert evenredig met het aantal uren verlof dat zij opnemen. De inleg en de dekking van de eventuele aanvullende verzekeringen, zoals het nabestaandenpensioen bij overlijden vóór de pensioendatum en de premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid, veranderen niet tijdens de periode van onbetaald verlof. Werknemers blijven dus tijdens hun verlofperiode wel verzekerd voor bijvoorbeeld een nabestaandenpensioen als hiervoor is gekozen in de pensioenregeling. Als de werknemer minder gaat werken zonder onbetaald verlof op te nemen heeft dit wel invloed op de hoogte van het nabestaandenpensioen bij overlijden voor de pensioendatum.

Geboorteverlof en pensioenopbouw 

Geboorteverlof is het recht op verlof vlak na de bevalling van de partner. Er zijn twee soorten:

1. Geboorteverlof  

Werknemers in Nederland hebben recht op vijf dagen geboorteverlof volgens de Wet arbeid en zorg. Dit valt onder betaald verlof en heeft dus geen invloed op het pensioen.

2. Aanvullend geboorteverlof (wet WIEG) 

Heeft een werknemer of de partner van een werknemer na 1 juli 2020 een kind gekregen? Dan kan de werknemer ook aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit valt onder onbetaald verlof en heeft dus wél invloed op het pensioen. Wil je als werkgever dat de pensioeninleg door blijft lopen tijdens het aanvullend geboorteverlof? Dan mag je hierover samen met de werknemer aparte afspraken maken. Je kunt als werkgever een (gedeeltelijke) uitkering voor aanvullend geboorteverlof van je werknemer aanvragen bij het UWV. Lees meer hierover op de website van het UWV.

Ouderschapsverlof en pensioenopbouw

Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers recht op gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Ouders krijgen in het eerste levensjaar van het kind voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. Dit is zo geregeld in de Wet arbeid en zorg. Hierdoor krijgen zij extra tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Lees meer over betaald ouderschapsverlof voor uw werknemer op de website van UWV.

Het recht op een uitkering van UWV betekent niet automatisch dat er pensioenopbouw plaats vindt. Het betaald ouderschapsverlof wordt, net als aanvullend geboorteverlof, gezien als onbetaald verlof, tenzij de werkgever en werknemer hier afwijkende afspraken over hebben gemaakt. Zo kun je er samen voor kiezen dat de premies tijdens het verlof worden doorbetaald. Aangezien onbetaald verlof invloed heeft op pensioen, is het van belang dat a.s.r. hiervan op de hoogte wordt gebracht.

Wat moet je doen als werkgever?

Maak duidelijke afspraken met werknemers. Bijvoorbeeld over hoe lang zij met onbetaald verlof gaan en voor hoeveel uur per week. Meld het verlof ook aan a.s.r. via een e-mail naar onsdoenpensioen@asr.nl. Geef daarin aan hoe lang en met welk percentage de werknemer met verlof gaat.


Meer verhalen over