Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat is op je boot niet anders. Neem de nodige maatregelen om gevaarlijke situaties en schade aan je boot te voorkomen. Lees hier alles over de meest voorkomende ongelukken met je boot en hoe je ze kunt voorkomen. En natuurlijk verzeker je je boot tegen de belangrijkste schaderisico’s. Meteen een verzekering afsluiten? Check de bootverzekering van a.s.r. hieronder!
Je boot is kostbaar, dus wil je er alles aan doen om schade te voorkomen! Dit zijn de meest voorkomende situaties die schade veroorzaken op een boot:
De meeste schade op een boot wordt veroorzaakt door een eenzijdige aanvaring. Zo’n aanvaring veroorzaak je zelf en gebeurt meestal bij het aanleggen. Je voorkomt schade door goed op te letten bij het afmeren, wegvaren en aanmeren.
Ook een aanvaring met een andere boot komt vaak voor. Daarom is het belangrijk om de verkeersregels op het water goed te kennen. Volgens de wet moet je in ieder geval het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) kennen. Zorg dat je de volledige tekst van de meest actuele versie altijd aan boord hebt. De tekst is in zijn geheel opgenomen in de ANWB Wateralmanak deel 1.
Bij storm ontstaat snel schade aan je boot. Op het water heeft de wind immers vrij spel. Voorkom schade op je boot en maak een controleronde als er storm voorspeld wordt. Maak de lijnen een voor een los en maak ze weer op een andere manier vast om te voorkomen dat ze op één punt slijten. Plaats een rubber trekveer in de lijnen om ruk- en trekkrachten op te vangen en controleer of de dektent van je boot nog goed vast zit. Ligt de boot tegen een kade of steiger? Kijk dan ook of de stootwillen goed hangen.
Hoe je het beste kunt afvaren is sterk afhankelijk van de windrichting. Houd rekening met deze drie scenario’s:
Wegvaren met wind vanaf de wal is de makkelijkste manoeuvre. De wind doet het werk voor je! Haal alle vier de lijnen weg en vaar vooruit weg.
Wegvaren met de wind tegen de kant is een stuk lastiger, want je boot wordt door de wind tegen de wal gedrukt. Volg deze stappen om veilig weg te varen:
Bij de wind van voren gebruik je de achterspring om van de wal vrij te komen. Volg deze stappen:
Een aanvaring zorgt voor gevaarlijke situaties op het water. Helaas kun je er, zeker als je niet de veroorzaker bent van het ongeluk, niet altijd iets doen om een aanvaring te voorkomen. Het is dus belangrijk om te weten wat je moet doen als er vervolgens iemand overboord slaat. Volg deze stappen wanneer een opvarende overboord gaat:
Iemand die overboord is geslagen raakt in het koude Nederlandse water snel onderkoeld. Zorg daarom dat je de verschillende stadia van onderkoeling herkent en dat je weet wat je moet doen.
Bij lichte onderkoeling merk je deze symptomen:
Bij ernstige onderkoeling komen de volgende symptomen voor:
Als de lichaamstemperatuur te ver daalt is dat dodelijk. Het is dus heel belangrijk om snel in te grijpen als een opvarende overboord slaat.
Volg deze stappen meteen nadat iemand overboord is geslagen:
Een van de belangrijkste verplichtingen voor veiligheid aan boord is een dodemanskoord. Dat is verplicht op snelle boten, zoals een speedboot. Een dodemanskoord is een touw dat vast zit aan de dodemansknop op je buitenboordmotor. Bij een ongeluk waarbij je overboord valt gaat de motor daardoor meteen uit. Heel belangrijk dus om ernstige ongelukken te voorkomen.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus dat je dit altijd bij je hebt op je boot:
Wat als je ondanks alle preventiemaatregelen toch te maken krijgt met een ongeluk of schade aan je boot? Met onze bootverzekering ben je altijd goed verzekerd tegen de belangrijkste schaderisico’s. Dat betekent dekking bij ongelukken zoals een aanvaring, maar ook bij brand of diefstal. En ook als je schade veroorzaakt bij iemand anders ben je verzekerd voor de aansprakelijkheid. Meer weten? Lees hier alles over de bootverzekering van a.s.r.