Hebben jij en je partner besloten om uit elkaar te gaan? Een ingrijpende beslissing. Naast de emotionele gevolgen heeft het ook grote invloed op je financiën. Je zult verschillende zaken moeten regelen. Ook voor je pensioen. Zo heb je bij een scheiding recht op een deel van elkaars pensioen. We leggen uit hoe dat werkt.
Bij het opbouwen en verdelen van het pensioen wordt rekening gehouden met de eventuele afhankelijkheid van een partner. De gedachte is dat je jouw ex-partner ‘goed’ wil achterlaten en andersom ook. Zo kan het zijn dat tijdens jullie relatie één van jullie minder is gaan werken, bijvoorbeeld om voor de kinderen te zorgen. Hierdoor heeft de minder werkende partner ook minder pensioen opgebouwd. Verder heeft je ex-partner automatisch recht op ‘bijzonder nabestaandenpensioen’ en kan hij of zij mogelijk aanspraak maken op 'verevend ouderdomspensioen', oftewel een deel van jouw pensioen, of jij op het pensioen van je partner. We leggen beide soort pensioenen graag aan je uit.
Je ex-partner heeft recht op het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd via Doenpensioen. Dit noemen we bij scheiding het 'bijzonder partnerpensioen'. Dit geldt ook als je samenwoonde zonder dat je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Er is partnerpensioen opgebouwd voor je partner wanneer je overlijdt op of na de pensioendatum, maar ook voor je ex-partner. Belangrijk: als je vóór je pensioendatum overlijdt dan krijgt je ex-partner géén bijzonder partnerpensioen. Overlijd je op of na je pensioendatum, dus als je al met pensioen bent, dan krijgt je ex-partner wel bijzonder partnerpensioen, zo lang je ex-partner leeft.
Kan je iets anders regelen?
Wanneer de relatie eindigt, wordt het bijzonder partnerpensioen standaard afgesplitst. Hiervoor hoef je niets te doen. Wanneer beide partners niet willen afsplitsen, is het mogelijk om hiervan af te zien. Dan wordt er niets afgesplitst. Je kunt hier onderling afspraken over maken in een echtscheidingsconvenant of in een akte die je opstelt bij de notaris.
Met 'pensioendatum' bedoelen we doorgaans de datum waarop je recht hebt op een AOW-uitkering van de overheid. De leeftijd waarop iemand recht heeft op AOW noemen we de 'pensioenleeftijd'. De pensioenleeftijd is de laatste jaren steeds wat omhoog gegaan. Vanaf 2022 zal de pensioenleeftijd vastgesteld worden door te kijken naar de gemiddelde levensverwachting. De pensioenleeftijd wordt door de overheid AOW-leeftijd genoemd. De meeste pensioenregelingen gaan ervan uit dat je op de AOW-leeftijd met pensioen gaat.
Bekijk op de site van de sociale verzekeringsbank wat jouw AOW-leeftijd is. Je krijgt dan ook meteen de pensioendatum ('AOW-datum' dus eigenlijk) te zien.
Bij het 'verevend pensioen' gaat het alleen om het bedrag dat is opgebouwd tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dus niet bij samenwonen. Het is een ouderdomspensioen dat voor je ex-partner ingaat zodra jij met pensioen gaat. Het afsplitsen van dat stukje ouderdomspensioen noemen we ‘verevening’. Het wordt ook wel het 'bijzonder ouderdomspensioen' genoemd.
Hoe werkt verevening?
Dit wordt grotendeels onderling afgesproken. In Nederland is het zo geregeld dat je ex-partner bij pensionering een deel van je pensioen krijgt dat tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Dit deel van je pensioen moet jij vanaf je pensionering overmaken aan je ex-partner.
Wil je dat wij het verevend pensioen rechtstreeks aan je ex-partner uitbetalen? Dat kan. Dan moet je binnen twee jaar na de beëindiging van het huwelijk ‘verevenen’. Jij of je ex-partner geven dit vervolgens aan ons door. Hiervoor gebruik je dit formulier van de overheid:
Onderling kunnen jij en je partner afwijkende afspraken maken. Bijvoorbeeld om een kleiner deel te verevenen of om alleen het pensioen van één partner te verevenen. Jij en je partner zijn hier redelijk vrij in en a.s.r. werkt hier vrijwel altijd aan mee.
Naast het afsplitsen van het bijzonder partnerpensioen en het verevenen van je pensioen bestaat er bij scheiding ook nog een mogelijkheid tot ‘conversie’.
Conversie kan alleen met toestemming van de pensioenuitvoerder, en is alleen mogelijk bij beëindiging van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap, dus niet bij samenwonen. Het (deel van het) pensioen en partnerpensioen dat bedoeld is voor de ex-partner wordt daarbij omgezet in een levenslang pensioen voor je ex-partner. Een eigen pensioen dus dat je ex-partner kan krijgen, ook als jij nog leeft. Je ex-partner kan dan zelf bepalen wanneer dit pensioen ingaat. Ook kan je ex-partner de waarde van dit pensioen overdragen naar de eigen pensioenregeling.
Op dit moment is conversie bij scheiding nog niet mogelijk bij ons. Maar er is een wetsvoorstel ingediend, waarbij dit in de toekomst de standaard wordt. Wanneer de Wet pensioenverdeling bij scheiding van kracht wordt is nog niet duidelijk, maar we houden de ontwikkeling van deze nieuwe wet natuurlijk voor je in de gaten.
Tweede huwelijk of partnerschap
Bij een tweede huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt je nieuwe partner gewoon partnerpensioen als je komt te overlijden. Lees hier meer over bij Trouwen en samenwonen.
Neem dan gerust contact met ons op via mijndoenpensioen@asr.nl of bel ons tijdens werkdagen tussen 9.00 en 17.30 uur op (030) 278 95 90. We helpen je graag.