Door op tijd signalen te herkennen en de oorzaak te achterhalen, kun je verzuim voorkomen én werken aan een structurele oplossing. Lees meer over hoe je signalen herkent, wat de belangrijkste oorzaken van verzuim zijn en hoe je verzuim aanpakt.
In je arbeidsvoorwaarden of in de cao zijn de afspraken met je medewerkers vastgelegd. Daarin staat ook wat jij doorbetaalt als je medewerker ziek is. Als een medewerker vaak ziek is, kan dat aardig in de papieren lopen.
De kosten van verzuim kun je verzekeren met een verzuimverzekering. Bij de verzuimverzekering kies je een eigen risico periode (minimaal 10 werkdagen). Tijdens deze eigen risicoperiode kun je geen beroep doen op je verzuimverzekering. Dat betekent dat kort verzuim altijd voor jouw eigen rekening komt.
Allereerst natuurlijk omdat elke verzuimdag je geld kost. Daarnaast zorgt een hoog verzuim voor een hoge werkdruk bij de rest van je medewerkers. Dezelfde hoeveelheid werk moet door minder medewerkers worden gedaan. Het werk moet namelijk wel gewoon door gaan. En een hoge werkdruk kan ook weer leiden tot meer verzuim.
We weten ook dat als een medewerker vaak kort ziek is, er meestal meer aan de hand is. Volgens een onderzoek van een arbodienstverlener is ongeveer 50% van de medewerkers die per jaar vier keer of meer kort ziek zijn, de komende vier jaar langer dan 6 weken uitgeschakeld. Door kort verzuim aan te pakken, kun je lang verzuim dus voorkomen.
Het is dus belangrijk om kort verzuim aan te pakken, maar hoe doe je dat? Lees onze 4 tips om verzuim aan te pakken.
a.s.r. heeft een team van specialisten voor je klaar staan. Wij denken graag met je mee hoe je kort verzuim in jouw bedrijf kunt terugdringen.
Door verzuimmanagement krijg je inzicht in je ziekteverzuim en kun je tijdig ingrijpen en verzuim voorkomen. Meer weten over verzuim in je bedrijf? Lees alles over verzuim of bekijk onderstaande pagina's.