
Trendrapport: duurzamer ondernemen voor mkb'ers
2 op de 3 mkb-ondernemers vindt duurzaam ondernemen belangrijk, blijkt uit ons onderzoek (Motivaction, 2025). Dat vindt a.s.r. ook. Daarom delen we in dit trendrapport kennis en inspiratie, zodat jij aan de slag kunt met duurzamer ondernemer. Met welke trend zet jij de eerste stap?
Hoe denken mkb’ers over het onderwerp duurzaam ondernemen en wat doen ze op dit vlak?
Motivaction onderzocht het in opdracht van a.s.r. De inzichten delen we in verschillende artikelen. In totaal zijn 308 mkb-bedrijven ondervraagd in de periode van 16 december 2024 tot en met 2 januari 2025. Benieuwd naar het onderzoek? Je leest het in het trendrapport.
Trends duurzamer ondernemen voor mkb'ers
- Maatschappelijk verantwoord ondernemen: Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is allang niet meer voorbehouden aan grote bedrijven. Juist ook onder mkb’ers blijft het belang ervan toenemen. Pieter van den Herik vertelt hoe MVO Nederland mkb’ers helpt maatschappelijker verantwoord te ondernemen.
- Duurzaam werkgeverschap: Door de krappe arbeidsmarkt is het voor veel werkgevers een uitdaging om goede mensen te vinden én te behouden. Duurzaam werkgeverschap kan jou als ondernemer helpen om een aantrekkelijkere werkgever te zijn. Maar wat is dat precies en hoe begin je ermee? En wat levert het op? Onze experts CHRO (Chief Human Resources Officer) Jolanda Sappelli, pensioenexpert Stefan Bosselaar en ontzorgmanager Lisette Remeeus geven hier antwoord op.
- Biodiversiteit: Is biodiversiteit ook belangrijk voor mkb'ers? Zeker weten! Het stimuleren van biodiversiteit door bedrijven staat bij Esther Egeter hoog op de agenda. Als duurzaamheidsadviseur bij a.s.r. gelooft ze dat dit niet alleen belangrijk is voor grote bedrijven: ‘Elk bedrijf telt en alle beetjes helpen.’ Ze geeft een paar waardevolle tips!
- Transparantie en verantwoording: Transparant en verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker, ook voor mkb’ers. Hoe neem je hier zelf verantwoordelijkheid voor binnen jouw keten? Mvo-expert Jos Reinhoudt is zelfstandig consultant en legt uit hoe je risico’s in jouw markt in kaart brengt. Naast voldoen aan duurzaamheidswetten is volgens hem ook je eigen gevoel belangrijk. ‘Iedereen kent wel een bedrijf waar je geen zaken mee wilt doen. Zet dat gevoel om in inkoopcriteria.’
- AI: Hoe kan AI helpen om het natuurlijke verloop van medewerkers op te vangen? De vergrijzende beroepsbevolking en de krappe arbeidsmarkt maken het voor werkgevers steeds uitdagender om geschikte mensen te vinden. Dat merkt ook Frank van Wessel, adjunct-directeur schade particulier bij a.s.r. Hij vertelt hoe kunstmatige intelligentie (AI) dit tekort aan mensen voor een deel opvangt.
Lees meer over de nieuwste trends in duurzaam ondernemen
Ben je op zoek naar inspiratie en inzichten over duurzaam ondernemen? Download dan het trendrapport Duurzaam ondernemen en lees over de nieuwste trends rond transparant en maatschappelijk verantwoord ondernemen, biodiversiteit, duurzaam werkgeverschap en AI.