Ga naar de hoofdinhoud

Bij a.s.r. begrijpen we dat je zelf niet alle antwoorden op pensioenvragen van je werknemers hebt. Gelukkig hebben we hier experts voor. Hieronder hebben we de 7 meestgestelde vragen van werknemers over pensioenen op een rijtje gezet. Pensioenexpert Enrico Usmanij beantwoordt ze graag voor je.

1. Kan ik zelf extra inleggen voor mijn pensioen?

Ja, bij de pensioenregelingen van a.s.r. is het mogelijk extra in te leggen voor een hoger pensioen als jouw werkgever hiervoor heeft gekozen. Wat je als werknemer extra inlegt, wordt maandelijks ingehouden op je brutosalaris en toegevoegd aan je pensioenkapitaal. Elke maand heb je dan de mogelijkheid om eenvoudig via jouw eigen werknemersportaal je extra inleg te verlagen of te verhogen. Er is wel een (fiscaal) maximum aan wat je per jaar totaal extra kunt inleggen. Het is ook mogelijk om de extra inleg te stoppen.

Wanneer je extra inlegt in een pensioenregeling, profiteer je ook van belastingvoordeel; tot aan de pensioendatum betaal je geen belasting over de extra inleg én de hiermee behaalde beleggingsresultaten. De uiteindelijke pensioenuitkering is wel belast.

2. Kan ik zelf bepalen hoe mijn pensioen belegd wordt?

Bij a.s.r. kan je je pensioen beleggen volgens de drie beleggingsprofielen Defensief, Neutraal of Offensief of in losse fondsen, als je werkgever hiervoor gekozen heeft. Hoe defensiever je profiel, hoe minder je pensioen belegd wordt in aandelen. Je kan zelf je beleggingsprofiel kiezen. Dit kan alleen als je van tevoren de profielbepaler invult. Dit is een hulpmiddel dat op basis van een aantal vragen jouw risicoprofiel vaststelt. Jouw risicoprofiel zegt iets over welk beleggingsprofiel het beste bij jou past. Er komt dan een advies voor een bepaald beleggingsprofiel uit.

Welk beleggingsprofiel je ook kiest, er wordt altijd belegd conform het Verantwoord Beleggingsbeleid. Volgens dit beleid streven we ernaar om zorgvuldig rekening te houden met de positieve en negatieve gevolgen van onze beleggingen voor mens en milieu, zonder de beleggingsopbrengsten uit het oog te verliezen. Zo sluiten wij landen en bedrijven uit die niet voldoen aan bepaalde zogenaamde ESG-criteria. Ook wordt deels belegd in bedrijven en landen die een bijdrage leveren aan een betere wereld. Soms gaat het om koplopers op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld partijen die zich inzetten voor de energietransitie, klimaat, gezondheidszorg of onderwijs.

3. Ik heb op meerdere plekken pensioen opgebouwd, hoe werkt dat?

Het is mogelijk deze pensioenen samen te voegen via een zogenaamde waardeoverdracht. Als je van werkgever wisselt, heb je recht op waardeoverdracht. Deze waardeoverdracht heeft in principe alleen betrekking op de pensioenopbouw bij je vorige werkgever(s)- naar de pensioenregeling van je huidige werkgever. Het opgebouwde pensioen bij je vorige werkgever wordt dan overgezet naar de pensioenregeling van je nieuwe werkgever. Dit kan op vrijwillige basis, waarbij je de aanvraag zelf indient bij je huidige pensioenuitvoerder. Laat je hierbij goed informeren of dit in alle gevallen gunstig voor je is.

4. Kan ik zelf bepalen om eerder of later met pensioen te gaan en welke gevolgen heeft dat voor mijn pensioen?

Dat kan, maar wel binnen een bepaalde ruimte. Eerder met pensioen gaan kan tot maximaal 10 jaar vóór je AOW-gerechtigde leeftijd. En later met pensioen gaan kan tot maximaal 5 jaar na je AOW-gerechtigde leeftijd. Als je eerder met pensioen gaat, ontvang je bijna altijd minder pensioen. Dit komt allereerst omdat je simpelweg minder pensioen opbouwt ten opzichte van de situatie waarin je nog door zou werken en pensioen zou opbouwen. Ook ontwikkelen de beleggingen zich minder lang. En tot slot moet het levenslange pensioen worden uitbetaald over een langere periode waarin je leeft.

Als je later met pensioen gaat, is het vaak andersom: je kan normaal gesproken langer premie inleggen en de beleggingen ontwikkelen zich langer. Doordat bovendien de uitkeringsperiode tot aan je overlijden korter wordt, ontvang je in de meeste gevallen meer pensioen.

Goed om te weten is dat beleggingen altijd kunnen fluctueren en dat de uitkomst geen gegeven is. De rentestand is namelijk ook een factor die van invloed is op de hoogte van je pensioen. En deze rentestand kan gunstig of minder gunstig uitvallen op het moment dat je met pensioen gaat. Ook de waarde van de beleggingen heeft invloed op de hoogte van je pensioen. De beleggingen worden aangepast naarmate je ouder wordt, waarbij beoogd wordt grote schokken te voorkomen. Maar het blijft beleggen. De uitkomst ken je pas achteraf.

5. Welke gebeurtenissen in mijn leven zijn van invloed op mijn pensioen?

Er zijn nogal wat mogelijke gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op je pensioen. Hierbij kun je denken aan carrièrestappen, arbeidsongeschiktheid, parttime gaan werken, samenwonen, scheiden, overlijden en het wijzigen van je pensioenleeftijd. Deze gebeurtenissen kunnen van invloed zijn op het pensioen dat je opbouwt én op het pensioen dat je uiteindelijk ontvangt. Op jouw eigen werknemersportaal kan je terugzien wat dit voor jouw situatie betekent.

6. Ik heb gehoord dat er een nieuw pensioenstelsel is in Nederland, waarom?

Dit nieuwe pensioenstelsel is er omdat het oude stelsel niet zo goed meer aansluit op de veranderende arbeidsmarkt. Omdat mensen nu vaker van werkgever wisselen dan ‘vroeger’, is er behoefte aan een stelsel dat aansluit bij de flexibele arbeidsmarkt.

7. Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor mijn pensioen?
Dit zijn de belangrijkste 3 punten die veranderen:
  • Voor alle deelnemers in een pensioenregeling geldt hetzelfde premiepercentage (vlakke premie). De premie is dus niet meer afhankelijk van de leeftijd van de deelnemer. Hierop is een uitzondering als je werkgever heeft gekozen voor eerbiedigende werking. Voor sommige huidige pensioenregelingen geldt dit al.
  • De hoogte van het nabestaandenbestaan en het wezenpensioen worden vaste percentages van het laatst verdiende salaris, waarbij voor het wezenpensioen een vaste eindleeftijd geldt van 25 jaar.
  • Pensioenopbouw wordt alleen nog maar mogelijk via een toegezegde beschikbare premie. De premie wordt vervolgens belegd. Vanaf 15 jaar voor de pensioendatum kan je in een bepaalde premieregeling (de premie-uitkeringsovereenkomst) de beschikbare premie en/of het opgebouwde pensioenkapitaal aanwenden voor een gegarandeerd pensioen.

Kort samengevat: een mix zijn van nieuwe en vertrouwde elementen, waarbij ook veel afhangt van de keuzes die je werkgever gaat maken. Let dus goed op wat je werkgever hierover bekendmaakt, of informeer hier zelf naar bij je werkgever!

Pensioen regelen voor je werknemers?

Door een pensioen aan te bieden, zorg je nu goed voor je werknemers en dat geeft rust. En later zorgt het ervoor dat je huidige werknemers behoudt én nieuw talent aantrekt. Zo draag je ook altijd bij aan een financieel fit Nederland. Wil jij ook een pensioen regelen voor je werknemers? Dat is makkelijker dan je denkt. Download het stappenplan of bekijk onze pensioenoplossingen.

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }