
Tips voor bedrijven om waterschade te voorkomen of herstellen
Water- en vochtschade is de meest voorkomende schade bij bedrijven. Toch komen veel ondernemers pas in actie als het al te laat is. Volgens schade-expert Hans van de Langerijt kunnen preventieve maatregelen bedrijven veel overlast besparen. Hij geeft praktische tips waarmee je waterschade zoveel mogelijk voorkomt of laat herstellen. Hans: ‘Laat een hersteller niet gelijk hakken en breken. Met lekdetectie is dat soms niet nodig.’
Expert Hans de Langerijt
Hans van de Langerijt werkt als schade-expert bij a.s.r. en is specialist water- en vochtschade. Hij werkte 25 jaar als financieel adviseur, waarvan 15 jaar met een eigen adviseurskantoor. In zijn rol als schade-expert bezoekt hij bedrijven om de oorzaken en herstelkosten van waterschade vast te stellen.
70% van schade bij bedrijven is waterschade
Hans vertelt dat ongeveer 70% van schade bij bedrijven een gevolg is van vocht- en waterschade. ‘Oorzaken zijn bijvoorbeeld lekkende daken of terugstromend water uit het riool. Bij kantoren zien we vaker lekkende leidingen dan bij bedrijfshallen.’
Daarnaast wordt het weer extremer, waardoor er meer regen valt in kortere tijd. Hans: ‘Dat maakt bijvoorbeeld ondergrondse parkeergarages kwetsbaarder. Als het riool volloopt en het water niet weg kan, dan is de schade in garages vaak groot.’
Preventieve maatregelen besparen je een hoop overlast
Hans ziet dat veel ondernemers niet genoeg preventieve maatregelen nemen. Pas als ze waterschade meemaken, beseffen ze hoe belangrijk die maatregelen zijn. ‘Preventieve maatregelen kosten je geld, maar besparen je ook een hoop ellende’, vertelt Hans.
De gevolgen van waterschade zijn vaak groot. In het ergste geval komt je bedrijf stil te liggen, door de tijd die nodig is om de schade te herstellen. Hans: ‘Als een constructie erg nat is, dan moet er al snel een maand lang gedroogd worden. Drogen geeft veel geluidsoverlast en als je niet in een andere ruimte kunt werken, heb je een probleem.’
Zo voorkom je waterschade
Hans legt uit hoe je waterschade in je bedrijf zoveel mogelijk voorkomt:
- Breng de risico’s op waterschade binnen jouw bedrijf in kaart. En probeer die risico’s te verminderen.
- Controleer regelmatig je dakbedekking en vernieuw deze op tijd. Als het onderhoud achterloopt, krijg je mogelijk geen schade vergoed.
- Leg een wadi (infiltratievoorziening) aan. Een wadi is een lagergelegen deel in de buurt van je bedrijf. Bijvoorbeeld een lege sloot.
- Plaats extra regenwaterafvoeren op je dak. Deze voeren bij veel regen het water af, zodat je dak niet bezwijkt onder het gewicht en instort.
- Met een ‘overstort’ in de regenpijpen kan het water weg als het riool overvol is. Bijvoorbeeld in een sloot of opvangsysteem.
- Heb je een parkeergarage met 1 waterpomp die regenwater afpompt naar het riool? Installeer dan een tweede waterpomp als back-up of vergroot zo je pompcapaciteit.
Waterschade: wat nu?
Hans geeft tips bij waterschade in je bedrijf:
- Vraag je adviseur je in contact te brengen met een partner uit het herstelnetwerk van a.s.r. Of neem zelf contact op met een betrouwbaar herstelbedrijf.
- Laat het herstelbedrijf de oorzaak van de schade achterhalen en vraag om een herstelofferte. Stuur deze met duidelijke foto's van de schade naar je adviseur.
- Bij lekkage weet je vaak niet waar het water vandaan komt of naartoe gaat. Soms gebruiken we dan lekdetectie om het vocht op te sporen. Laat een hersteller daarom niet gelijk hakken en breken. Lekdetectie is prijzig, maar voorkomt wel dat je onnodig sloopt.
Meer over duurzaam schadeherstel voor bedrijven
Bij schade kun je snel door met ondernemen met hulp van duurzaam schadeherstel voor bedrijven. Met herstellers uit het herstelnetwerk van a.s.r. die nu klaarstaan, kwaliteit leveren waar je ook later op kan vertrouwen, en die altijd kijken of het duurzamer kan.