Het overlijden van een naaste is een van de meest ingrijpende momenten in een mensenleven. Samen met andere nabestaanden heb je verdriet of spelen andere emoties zoals boosheid, opluchting of wanhoop een belangrijke rol. Tegelijkertijd moet je samen al de uitvaart voorbereiden. Zeker in de dagen rondom de uitvaart heb je daarom de nodige veerkracht nodig. Veerkracht-expert Marlous van de Bunt van Team Heartbeats geeft je 5 tips om veerkrachtig te blijven bij het overlijden van een naaste. Door hier de eerste dagen al aandacht aan te besteden, help je jezelf het proces van verlies en rouw beter door te komen. Je leert zo stapsgewijs om het verlies te verweven in je leven. Dit maakt jou als (mede)mens veerkrachtiger op momenten dat je dit nodig hebt.
Veerkracht is het vermogen om te herstellen en om te gaan met veranderingen. Dit kunnen positieve veranderingen zijn, maar ook tegenslagen en eventuele stress die hierbij komt kijken. Je kan veerkracht zien als een ‘spier’ die je kan trainen om hiermee om te gaan. Ondanks tegenslagen leer je dan positief en toekomstgericht terug te veren. Aan de hand van de 5 onderstaande tips helpt Marlous je graag op weg.
De dagen tussen overlijden en uitvaart zijn voor veel nabestaanden een emotionele achtbaan. Samen de uitvaart plannen kan veel vragen van jou en de mensen om je heen. Hoe gaan jullie dit afscheid samen vormgeven? Zijn jullie hierover meteen met elkaar eens of verschillen jullie van mening? Alle emoties kosten ook veel energie, dus probeer ook begripvol naar elkaar toe te zijn. En bedenk waar je dit voor doet: om samen jouw dierbare een waardig en liefdevol afscheid te bezorgen. Alle beetjes kunnen dan helpen, ook al doe je zelf maar iets ‘kleins’ tijdens de uitvaart. Misschien wil je wel iets vertellen over wat jouw dierbare voor jou betekend heeft. Of wil je een bloem met een persoonlijke boodschap achterlaten. Niets is verplicht, doe gewoon wat juist voelt voor jou. Hier doelbewust je energie op richten kan jou helpen om deze moeilijke eerste dagen beter door te komen.
Misschien wel het belangrijkste (maar ook het moeilijkste) dat je als nabestaande kunt leren is accepteren. Hoe graag je dit ook zou willen, je kunt de situatie helaas niet veranderen. En natuurlijk mag je hier verdrietig of boos over zijn. Neem hiervoor ook de tijd, zo lang je wilt. Maar laat hierbij in je achterhoofd al wel de gedachte toe dat accepteren uiteindelijk het beste is. Hoe moeilijk de situatie ook voelt. En nogmaals, neem je tijd, je hoeft echt niets te forceren.
Marlous van de Bunt is veerkracht-expert bij Team Heartbeats. Veerkracht zorgt ervoor dat je kunt omgaan met de tegenslagen en stress die je op je pad krijgt.
Team Heartbeats is expert op het gebied van veerkracht en wendbaarheid. Zij brengen de potentie van mensen naar boven. Met als resultaat die mensen de meest natuurlijke en energieke versie van zichzelf worden. Waardoor zij gezonder blijven, effectiever werken en meer waarde toevoegen. Dit doet Team Heartbeats door middel van online en/of offline training, coaching en events.
Meer informatie: website Team Heartbeats
Soms wil je misschien even alleen zijn met je verdriet, maar juist bij een overlijden kan het helpen als nabestaanden elkaar opzoeken. Het is fijn als er iemand is die naar jouw verhaal kan luisteren, met wie je samen terug kunt denken aan de geliefde die jullie zo missen. Met een lach en een traan, want ook dat hoort bij herinneringen delen. Dat kan ook per telefoon of webcam als jullie ver uit elkaar wonen, ingrijpende gebeurtenissen als deze brengen mensen vaak dichter bij elkaar. Wees ook niet bang om je verdriet te delen met je sociale omgeving en op je werk. Geef het vooral aan als jij steun kunt gebruiken. Als je op anderen kunt terugvallen, maakt dit jou ook veerkrachtiger. Weet dat de meeste mensen het alleen maar fijn vinden als ze iets voor je kunnen doen. Veel mensen vinden het namelijk best moeilijk om op iemand af te stappen die net een dierbare is verloren. Met een vraag of verzoek help jij ze zelf om weer dichterbij te komen.
Als iemand er ineens niet meer is, verandert er veel. Dingen die je normaal samen deed, doe je nu alleen of in een andere samenstelling. Samen met de andere nabestaanden moet je waarschijnlijk de spullen van de overledene een plekje geven. Dat kan confronterend zijn, omdat je zo extra beseft dat de overledene er echt niet meer is. En misschien moet je ook het overlijden nog doorgeven aan verschillende instanties. Stuk voor stuk ongemakkelijke veranderingen, waar je als nabestaande mee wordt geconfronteerd. De mate van veerkracht die jij in je hebt, is mede bepalend voor de manier waarop jij je aan deze nieuwe situatie leert aanpassen. En onthoud: meeveren kun je leren! Gun jezelf ook hier de tijd voor die je nodig hebt.
Ook je eigen lichamelijke gesteldheid is belangrijk om veerkrachtig te zijn. Natuurlijk heb je voldoende slaap nodig, maar ook actief bewegen en goed eten zijn belangrijk voor een goede lichamelijke gesteldheid. Kun je hier juist nu wel wat hulp bij gebruiken? Dan vind je op het platform Zorg voor jezelf naast inspirerende blogs en podcasts ook verschillende programma’s die jou hiermee op weg kunnen helpen. Zoals het gezonde gewoontes programma, hardloopprogramma’s en het gezonde recepten programma. Deze helpen jou bij het bereiken van een goede lichamelijke en mentale balans.
a.s.r. wil graag een bijdrage leveren aan een vitaal Nederland. En jouw veerkracht is een belangrijk onderdeel van jouw vitaliteit. Door je veerkracht nu te trainen als een spier, kun je later beter omgaan met nieuwe ervaringen, tegenslagen en veranderingen. Het maakt jou als mens sterker als je daar altijd goed mee kunt gaan en aan de slag kunt blijven.
Nieuw op het platform Zorg voor jezelf is het Ik veer mee-programma. Dit programma is gericht op de 5 thema’s van veerkracht, die al kort aan bod kwamen in de bovenstaande 5 tips. Alles met als uitgangpunt: meeveren kun je leren! Met onder meer de Ik veer mee-test leer jij hoe je gemakkelijker mee kan veren in verschillende situaties