Zwanger zijn is een heel bijzonder moment in je leven, maar het is niet alleen maar een roze wolk. Een zwangerschap brengt zowel fysiek als mentaal veel veranderingen met zich mee, die niet allemaal even plezierig zijn. Doorlopend onderzoek van Voluit Zwanger laat zien dat het op zulke momenten helpt als je voldoende veerkracht hebt. Je voelt je dan psychisch beter, wat ook weer een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van je kindje. Veerkracht-expert Anneke van Team Heartbeats geeft je daarom 5 tips om tijdens je zwangerschap veerkrachtig te blijven. Als je hier zo vroeg mogelijk aandacht voor hebt, kunnen deze tips je helpen om meer van je zwangerschap te genieten. En straks ook van de kraamtijd en het zien opgroeien van je kindje. Want een gezonde dosis veerkracht voelt altijd beter!
Veerkracht is het vermogen om te herstellen en om te gaan met veranderingen. Dit kunnen positieve veranderingen zijn, maar ook stemmingswisselingen en negatieve gevoelens die hierbij komen kijken. Van zulke stemmingsklachten heeft 1 op de 5 vrouwen tijdens de zwangerschap weleens last. Je kan veerkracht zien als een ‘spier’ die je kan trainen om hiermee om te gaan. Zo leer je om positief en toekomstgericht terug te veren. Aan de hand van de 5 onderstaande tips helpen we je graag op weg.
Zeker aan het begin van je zwangerschap lijkt de bevalling nog heel ver weg. Terwijl je dan toch al meteen de nodige ongemakken van zwanger zijn kunt ervaren. Een zwangerschap doet nogal wat met je lichaam, wat je op sommige momenten best kan overvallen. Het helpt dan om zoveel mogelijk met de dag te leven, maar tegelijkertijd vooral ook te weten voor wie je dit allemaal ondergaat… Jouw lichaam is heel hard aan het werk om straks een prachtig mensje op de wereld te zetten! Door jezelf dit voortdurend te beseffen, leef je bewuster en veerkrachtiger naar de bevalling toe. En voel jij je mentaal sterker tijdens deze kwetsbare periode.
Zeker als je last krijgt van stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap, zal het niet altijd meevallen om positief te blijven. Je hoeft dit in zo’n situatie dan ook niet krampachtig te proberen. Maar het helpt wél om je dan te beseffen dat jouw negatieve stemming waarschijnlijk wordt veroorzaakt door je hormonen. En dat deze stemming dus waarschijnlijk ook tijdelijk is. Door je hier bewuster van te zijn, leer je zulke stemmingen sneller te accepteren als ‘bijbehorende’ ongemakken van je zwangerschap. Je laat je hier dan minder snel door meeslepen; ook dat is pure veerkracht!
Je kindje in je buik dragen doe je zelf, maar verder kun je tijdens je zwangerschap best wat extra steun gebruiken. En dan met name steun en begrip van je sociale omgeving en werkomgeving. In de maatschappij leeft het beeld dat zowel de zwangerschap en de kraamtijd een grote roze wolk is. Met vooral veel lusten, en weinig lasten. Door anderen zowel deelgenoot te maken van zowel de leuke als de minder leuke dingen, zul jij eerder steun en begrip krijgen. En dat is fijn, zeker wanneer dit echt even nodig is. Je zult bijvoorbeeld niet de eerste kersverse ouder zijn met slaaptekort. Als je in dit soort situaties op anderen kunt terugvallen, maakt dit jezelf ook veerkrachtiger.
Er zijn weinig dingen in een mensenleven die met zó veel veranderingen gepaard gaan als een zwangerschap. Natuurlijk wist je dit in zekere zin wel van tevoren, maar toch zullen sommige dingen je misschien nog best overweldigen. En dan hebben we het niet alleen over lichamelijke veranderingen, maar ook over alles wat je samen nog moet regelen. Het is normaal om je hierdoor af en toe overweldigd te voelen, zeker als dit je eerste zwangerschap is. De mate van veerkracht die jij in je hebt, bepaalt hoe jij omgaat met al deze dingen die buiten je comfortzone liggen. Maar onthoud: meeveren kun je leren! Gun jezelf dus de tijd om jouw veerkracht verder te ontwikkelen.
Jouw lichamelijke gesteldheid is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje, maar ook om veerkrachtig te zijn. Natuurlijk heb je voldoende slaap nodig, maar ook actief bewegen en goed eten zijn belangrijk voor een goede lichamelijke gesteldheid. Vind je het moeilijk om hiermee te beginnen? Dan vind je op het platform Zorg voor jezelf naast inspirerende blogs en podcasts ook verschillende programma’s om je hiermee te helpen. Zoals een minder stress met mindfulness programma en een gezonde gewoontes programma. Let er hierbij wel op dat niet alles geschikt is voor zwangeren, laat de Koud douchen challenge bijvoorbeeld lekker aan je voorbijgaan! Als je zwanger bent is het belangrijk om vooral niet te veel te forceren. Blijf dus altijd in de eerste plaats naar je lichaam luisteren!
a.s.r. wil graag een bijdrage leveren aan een vitaal Nederland. En jouw veerkracht is een belangrijk onderdeel van jouw algehele welzijn. Door je veerkracht nu te trainen als een spier, kun je later beter omgaan met nieuwe ervaringen, tegenslagen en veranderingen. Het maakt jou sterker als je daar altijd goed mee om kunt gaan. Als mens én straks ook als moeder!
De Zorg voor jezelf app: extra hulp om op jouw manier aan je gezondheid te werken. Krijg persoonlijk advies van zorgprofessionals, check je symptomen en ontdek wat bij je past. Waar en wanneer je wil.