Ga naar de hoofdinhoud
Is elektrisch verwarmen duurzaam
Hoe duurzaam is elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen: is dat wel zo duurzaam?

03 januari 2023

Als je minder gas gebruikt, bespaar je geld én het is beter voor het milieu. Maar hoe zit het met stroom? Is het duurzaam om van gas naar stroom over te stappen? We hebben het voor je uitgezocht. 

De gasprijs is de laatste tijd enorm gestegen. Daarom willen we graag gas besparen. Een elektrische kachel wordt vaak genoemd als een oplossing. Je zet zo'n kacheltje even aan, en de verwarming kan wat lager. Maar ga je dan niet juist heel veel stroom verbruiken? En is zo’n kacheltje wel goed voor het milieu?

Lees ook: bespaar op je gasverbruik met deze tips

Welke stroom is groen?
Als je elektrisch gaat verwarmen, ga je dus meer stroom verbruiken. Bij je energieleverancier kun je meestal kiezen uit grijze stroom of groene stroom. Het verschil zit in de manier van opwekken. Groene stroom wordt duurzaam opgewekt. Duurzame bronnen zijn bijvoorbeeld windenergie, zonne-energie en waterkracht. Grijze stroom wordt vooral opgewekt door kolen- en gascentrales.  

De elektriciteit uit jouw stopcontact is altijd hetzelfde, of je nu groene of grijze stroom koopt. Neem je stroom af van het stroomnet dat is dat een mix van groene en grijze stroom. Om ervoor te zorgen dat de mix uit steeds meer groene stroom bestaat,  kun je ervoor kiezen om stroom te kopen bij een bedrijf dat investeert in duurzame energieopwekking en een stroomproduct van Nederlandse bodem aanbiedt. Hoe meer mensen dat doen, hoe groter het aandeel groene stroom wordt op het totaal. Heb je zelf zonnepanelen? Dan wek je zelf je groene stroom op als de zon schijnt. Op momenten dat de zon niet schijnt, of je apparaten samen meer stroom verbruiken dan de panelen opwekken, neem je stroom af van het net. 

Het aandeel groene stroom in Nederland groeit enorm de afgelopen jaren. In 2022 kwam 40% van alle stroom uit duurzame bronnen. In de toekomst moet alle stroom duurzaam opgewekt worden. En dan is elektrisch verwarmen duurzamer dan verwarmen met fossiele brandstoffen als gas. 

Lees ook: veilig je huis verwarmen doe je zo

 

 

Hoe duurzaam is elektrisch verwarmen?

Voor verwarmen met stroom gebruik je veel meer kWh voor dezelfde hoeveelheid warmte dan m3 gas. Is dat dan wel zo duurzaam? Belangrijk voor zowel gas als stroom is dat de eerste stap besparen is. Door te isoleren verklein je de warmtevraag van je woning, en heb je in totaal al minder energie nodig. Daarnaast ligt het er ook aan hóe je elektrisch wil gaan verwarmen. De ene optie is namelijk veel energiezuiniger dan de ander. Zo is er een techniek die met stroom werkt die veel efficiënter is dan een elektrische kachel, infraroodkachel of elektrische vloerverwarming. Namelijk de warmtepomp. Omdat een warmtepomp gratis warmte gebruikt uit de buitenlucht, bodem of zon, heeft die relatief maar een klein beetje stroom nodig om warmte te kunnen leveren voor in huis. Een warmtepomp maakt van 1 deel stroom tot wel 5 delen warmte. Dat maakt dat we voor verwarmen veel minder stroom nodig hebben, en dus energie gaan besparen. En dat is heel duurzaam. 


Kleur bekennen: groen of grijs

Is elektrisch verwarmen duurzaam? Dat hangt er dus vanaf hoe groen de stroom is én hoe energiezuinig het middel is waarmee je elektrisch gaat verwarmen.

Op dit moment is de stroom die uit het stopcontact komt nog niet helemaal groen. Als in de toekomst alle stroom duurzaam wordt opgewekt uit schone, hernieuwbare bronnen, dan komt daar niet tot nauwelijks CO2 bij vrij. Dan is elektrisch verwarmen dus duurzamer dan verwarmen met gas. Maar ook dan blijft het belangrijk om slim om te gaan met je energieverbruik. 

Daarom blijft een elektrische kachel ook bij volledig groene stroom een afrader. Simpelweg omdat het een energieslurper is. Wil je elektrisch gaan verwarmen, dan is een warmtepomp de meest efficiënte optie. En zoek je een elektrisch apparaat waarmee je zuinig kan bijverwarmen? Kies dan voor een infraroodpaneel. Dat is een energiezuinig alternatief dat gericht verwarmt door middel van stralingswarmte.  


Meer verhalen over Duurzaam wonen