Via de muren ontsnapt veel warmte en dat is zonde van de kostbare warmte en van je geld. Maar niet alleen in de winter, ook in de zomer profiteer je van goed geisoleerde muren, want het blijft langer koel in huis. Hoe kun je je muren eigenlijk isoleren? We zetten alles voor je op een rijtje.
Wil je meer tips over het verduurzamen van je woning? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.
Om de gevels van jouw woning beter te isoleren, vul je de spouwruimte op met spouwmuurisolatie. Dit is de meest eenvoudige en meest rendabele manier om op je energiekosten te besparen. In de buitenkant van de muur boort een isolatiebedrijf gaten op één meter afstand. Hier spuit men vervolgens het isolatiemateriaal in. Glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim) zijn de meest gebruikte en minst milieubelastende isolatiematerialen. Deze materialen gaan wel zo’n 75 tot 100 jaar mee.
In de spouwmuur en onder het dak van je woning kunnen beschermde vogels en vleermuizen wonen. Als je je huis gaat verduurzamen, dan kun je die dieren daarmee verstoren of zelfs doden. Dat is verboden volgens de regels voor flora en fauna in de Omgevingswet. Door in zee te gaan met een isolatiebedrijf dat werkt volgens de regels van natuurvriendelijk isoleren, krijgen vogels en vleermuizen de kans om te ontsnappen vóórdat er wordt geïsoleerd. Zij werken met de natuurkalender en wachten tot het broed- of winterslaapseizoen klaar is. In elke woning blijven verblijfplaatsen voor de dieren over of er komen vervangende nestkasten. De isolatiebedrijven maken ook de verplichte melding bij de provincie. Als huiseigenaar hoef je zelf verder niets te doen.
Bij isolatie aan de buitenkant plaatst een isolatiebedrijf het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muren. Het maakt je woning iets ‘dikker’. Gevelplaten, hout, steenstrips of stucwerk werken de woning weer af. Deze manier van isoleren maakt je huis nog energiezuiniger dan alleen met spouwmuurisolatie.
De buitenmuren van je huis isoleer je extra door voorzetwanden te plaatsen. Een geschikte manier van isoleren, als jouw woning bijvoorbeeld geen spouwmuren heeft of het buitenaanzicht niet mag veranderen. Tussen de muur en de voorzetwand kun je isolatiemateriaal of warmtereflecterende folie plaatsen. Vaak zit er twee centimeter ruimte tussen de voorzetwand en de muur om met deze ‘luchtspouw’ een extra isolerende laag te creëren.
Met muurisolatie bespaar je energie en dus ook op je maandlasten. Ga je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. regel je bij je hypotheek meteen een extra potje voor energiebesparende maatregelen in en om je huis.
Je bent enthousiast over spouwmuurisolatie en je wilt de stap nemen om je spouwmuur te laten isoleren. Wat bespreek je met het isolatiebedrijf en hoe beoordeel je offertes? Bekijk de checklist. Die helpt je om de juiste vragen te stellen en helpt met het vergelijken van offertes.