De pensioenknip van a.s.r.
Met de pensioenknip stel je de aankoop van je levenslange pensioenuitkering nog even uit. Je kunt dit product niet meer afsluiten. Je gegevens wijzigen kan uiteraard wel.
- Dit product kun je niet meer afsluiten.
- Je kunt je gegevens wijzigen met hulp van een adviseur.
- Ga je bijna met pensioen? Kies dan het pensioen dat bij je past.
Hulp van een onafhankelijke adviseur
- Je krijgt persoonlijk en onafhankelijk advies
- Advies over of een wijziging in jouw situatie verstandig is
- Administratieve zaken worden je uit handen genomen
Informatie over de pensioenknip
Zo werkt de pensioenknip van a.s.r.
- De pensioenknip biedt je de mogelijkheid om je pensioen niet verplicht in één keer aan te kopen, maar in twee keer.
- Met een deel van het kapitaal koop je een tijdelijke, vaste pensioenuitkering aan voor maximaal twee jaar. Deze is net zo hoog als de levenslange vaste pensioenuitkering en het eventuele partnerpensioen dat je bij een direct ingaande pensioenuitkering zou krijgen.
- Het andere deel van je pensioenkapitaal stel je uit voor twee jaar. Had je op de pensioendatum garantiekapitaal? Dan blijft dit zo. Had je je pensioenkapitaal opgebouwd via beleggingen? Dan blijft je pensioenkapitaal belegd in één van onze vier beleggingsfondsen.
- Is je tijdelijke pensioenuitkering afgelopen? Dan moet je een keuze maken. Je kunt verder beleggen met je pensioenkapitaal via een variabele pensioenuitkering, je koopt met je uitgestelde pensioenkapitaal een vaste pensioenuitkering die je de rest van je leven ontvangt of je kiest voor een combinatie.
- De hoogte van je pensioenuitkering is onder meer afhankelijk van de marktrente, het aankooptarief en de hoogte van het pensioenkapitaal op dat moment.
Goed om te weten over de pensioenknip
- Heb je geen partner of wil je geen partnerpensioen? Dan kun je kiezen voor een hoger ouderdomspensioen
- Je kunt kiezen of je de tijdelijke vaste pensioenuitkering per maand, kwartaal, halfjaar of jaar ontvangt
- Je opgebouwde pensioenkapitaal moet minimaal € 10.000 zijn als je gebruik wilt maken van de pensioenknip
Wat zijn de voor- en nadelen van de pensioenknip?
Voordelen
- De marktrente is op dit moment zeer laag. Hierdoor kun je nu met je pensioenkapitaal een relatief lage levenslange vaste pensioenuitkering aankopen. Mogelijk is de marktrente na je tijdelijke pensioenuitkering gestegen en profiteer je van een hogere pensioenuitkering.
- Je stelt je definitieve keuze nog even uit. Hierdoor kun je na de tijdelijke vaste pensioenuitkering ook kiezen voor een variabele pensioenuitkering.
Nadelen
- De marktrente kan ook (verder) dalen. Als je na maximaal twee jaar een vaste levenslange pensioenuitkering koopt, loop je dus het risico dat deze lager is. Je kunt dan nog wel een variabele pensioenuitkering aankopen.
- Aan de pensioenknip zijn extra kosten verbonden, omdat je twee keer een pensioenuitkering aankoopt. Hierdoor heb je bij kleinere pensioenkapitalen minder kans om er financieel op vooruit te gaan, dan bij grote pensioenkapitalen.
Welke keuzes moet je maken voor de pensioenknip?
Voor een pensioenknip heb je een aantal keuzes moeten maken:
Had je op de pensioendatum garantiekapitaal? Dan hoef je geen beleggingsfonds te kiezen. Had je je pensioenkapitaal opgebouwd via beleggingen? Dan blijven we je pensioenkapitaal beleggen en moet je een keuze maken tussen één van deze vier beleggingsfondsen:
- ASR Mix Neutraal Pensioen 1-3 jaar
- ASR Mix Defensief Pensioen 1-3 jaar
- ASR Mix Voorzichtig Pensioen 1-3 jaar
- ASR Liquiditeitenfonds
De beleggingsfondsen staan op volgorde van risicovol naar minder risicovol beleggen. Bekijk hier meer informatie over de fondsen.
Wil je je partner verzorgd achterlaten als jij komt te overlijden? Ook binnen de pensioenknip is het partnerpensioen standaard verzekerd.
Hoe hoog is het partnerpensioen?
De hoogte van het partnerpensioen kan bij overlijden in de eerste twee jaar anders zijn, dan erna. Dit komt omdat het partnerpensioen net als je eigen pensioen op twee momenten wordt aangekocht:
- Je koopt voor twee jaar een partnerpensioen aan. Kom je binnen deze twee jaar te overlijden? Dan ontvangt je partner levenslang 70% van je tijdelijke pensioenuitkering.
- Na twee jaar koop je voor je uitgestelde pensioenkapitaal een levenslange pensioenuitkering en een nieuw partnerpensioen aan.
Geen of een lager partnerpensioen
Heb je geen partner? Of heeft je partner zelf een goede pensioenregeling? Dan kun je ervoor kiezen om het partnerpensioen of een deel van het partnerpensioen uit te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Je partner moet hiervoor altijd schriftelijk toestemming geven.
Let op: de keuzes die je maakt op de pensioendatum, kunnen niet worden teruggedraaid. Kies je er bijvoorbeeld voor om geen partnerpensioen aan te kopen? Dan geldt dit voor de eerste periode van twee jaar, maar ook daarna.
Misschien wil je de eerste jaren na je pensioen alle dingen doen waar je voorheen nooit aan toekwam. Je kunt er dan voor kiezen om tijdens de knipperiode een hoger pensioen en daarna een lager pensioen uit te laten betalen. Dit noemen we een hoog-laagpensioen. Het werkt als volgt:
- De duur van de hogere uitkering is twee jaar.
- Je stelt de hoogte van je uitkering vast voor die periode. De lagere uitkering mag nooit minder zijn dan 75% van de hogere uitkering op het moment dat je de pensioenknip afsluit.
Je kunt ervoor kiezen om je pensioen per maand, kwartaal, halfjaar of jaar uit te laten betalen. Kies je voor een andere termijn dan maandelijks? Dan krijg je op jaarbasis iets meer pensioen. Dit komt omdat je bepaalde kosten per termijn betaalt en de uitkering altijd pas aan het eind van de gekozen termijn ontvangt.
Hoe hoog is je pensioenuitkering?
Je pensioenuitkering is afhankelijk van drie zaken:
- De hoogte van je opgebouwde pensioenkapitaal: hoe hoger het pensioenkapitaal is dat je hebt opgebouwd, hoe hoger je tijdelijke en levenslange pensioenuitkering is.
- De levensverwachting: hoe langer we gemiddeld leven, hoe langer we het pensioen moeten uitbetalen. Hierdoor wordt het pensioen dat je kunt aankopen lager.
- De marktrente en aankooptarieven: hoe hoger de rente op het moment dat je je pensioenuitkering aankoopt, hoe meer pensioen je kunt aankopen. Een vuistregel is dat als de marktrente met 0,5% stijgt, de pensioenuitkering die je kunt aankopen met ongeveer 7% stijgt. Andersom geldt dat als de marktrente juist met 0,5% daalt, de pensioenuitkering die je kunt aankopen met ongeveer 7% daalt.
Wat kost de pensioenknip?
Distributiekosten
Heb je de pensioenknip zonder adviseur afgesloten? Dan zijn de distributiekosten € 175. Dit zijn kosten voor het maken van de offerte en het verwerken van de aanvraag. Deze kosten betaal je rechtstreeks aan ons. De overheid verplicht ons om een distributievergoeding te vragen.
Advieskosten
Heb je de pensioenknip samen met een onafhankelijk adviseur afgesloten? Dan betaal je advieskosten. Deze betaal je rechtstreeks aan de adviseur.
Administratie- en beheerkosten
Je betaalt kosten voor het aankopen van een tijdelijke pensioenuitkering en kosten voor het aankopen van een levenslange pensioenuitkering. Deze kosten zijn afhankelijk van de tarieven op het moment van aankoop.
Daarnaast betaal je kosten voor het administreren van je pensioenknip en het overmaken van je uitkeringen. De administratiekosten halen we voor aanvang van je pensioenuitkering uit je opgebouwde pensioenkapitaal. Deze kosten hoef je dus niet aan ons over te maken. Je vindt deze kosten in onze offerte.
Beleggingskosten
Beleggingskosten betaal je alleen als je een pensioenkapitaal hebt opgebouwd met beleggingen:
- Op de pensioendatum betaal je eenmalig kosten voor de verkoop van je beleggingen. Je betaalt geen kosten als het kapitaal vervolgens wordt ondergebracht in één van de vier fondsen of als de beleggingen in de fondsen weer verkocht worden om na twee jaar een levenslange pensioenuitkering aan te kopen.
- De kosten die fondsbeheerders rekenen voor het beheren van de vier beleggingsfondsen, worden verrekend in de koersen en verschillen per fonds. Kijk hier voor meer informatie.
Waarom steeds meer mensen kiezen voor a.s.r.
Ook met je verzekering kan je een bewuste keuze maken. Zo beleggen we je premie bij a.s.r. zo duurzaam mogelijk. Meer weten over het beleggingsbeleid van a.s.r.?
Voorwaarden