Ga naar de hoofdinhoud
Home Stress op het werk? 8 tips om werkstress te verminderen

Stress op het werk? 8 tips om werkstress te verminderen

17 november 2020

Het is de Week van de Werkstress: een mooi moment om stil te staan bij werkstress. Want een kwart van al het langdurig ziekteverzuim op de werkvloer komt door stress. En dat is veel! Maar wat is werkstress eigenlijk? Ervaar jij stress op het werk? En hoe kun je stress door werk verminderen? Wij geven 8 tips tegen werkstress. Geen stress? Yes!

Wat is werkstress?

Werkstress is stress die ontstaat op de werkvloer, door of in een werksituatie. Vaak is werkstress een combinatie van mentale belasting op werk en in het privéleven. Een beetje stress is gezond, maar te hoge mentale belasting kan leiden tot vervelende stressklachten, zoals:

  • gespannen gevoel;
  • piekeren;
  • concentratieproblemen;
  • niet kunnen stoppen met werken;
  • slaapproblemen;
  • lagere weerstand.

Dat wil je natuurlijk voorkomen. Hoe langer de stress aanhoudt, hoe langer je lichaam nodig heeft om te herstellen. Komen één of meer van bovenstaande stressklachten je bekend voor? Dan kun je er maar beter op tijd bij zijn en er iets aan doen en proberen te ontspannen

8 tips om werkstress te verminderen
Tip 1. Beweeg tussendoor

Het is belangrijk om niet de hele dag stil te zitten. Beweeg eens tussen je werkzaamheden door! Sta op, loop een rondje tijdens de pauze of fiets achter je bureau. Een beetje inspanning draagt al bij aan het verlagen van werkstress. 

Om de kwaliteit van je hersenen te stimuleren - en dus stress te verminderen - moet je na een halfuur zitten eigenlijk al 5 minuten bewegen. Dat stelt neuropsycholoog Erik Scherder. Heb je een uur achter elkaar gezeten? Dan compenseer je dat door ruim een halfuur in beweging te komen. Je hersenen hebben meer beweging nodig dan je denkt!

Tip 2. Zet je stressgevoelens op een rij

Weet jij wat de precieze oorzaak is van jouw werkstress? Misschien kreeg je een te zware taak toegewezen, of voel jij je niet zeker genoeg over je werk. Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen van werkstress. Zet op een rij waar jij energie van krijgt en vooral ook wat jou energie kost. Schrijf de gedachten, gevoelens en gebeurtenissen op papier.

Het kan ook helpen om er met iemand over te praten. Vrienden, familie, collega’s of een werkgever. Neem iemand in vertrouwen en kijk samen naar hoe jij je werkstress kunt verminderen. Het idee dat je er niet alleen voor staat, kan al helpen.

Tip 3. Luister naar muziek 

Luister naar muziek die jij fijn vindt. Voor velen de ideale manier om stressgevoelens onder controle te krijgen. Ook werken veel mensen productiever met de juiste muziek. Om erachter te komen wat voor jou werkt, kun je verschillende genres uitproberen. Rustgevende pianomuziek, koffiehuis plaatjes of misschien wel technomuziek. Net wat jij fijn vindt.

Tip 4. Vermijd multitasken

Je hebt wel honderd taken en gaat van taak naar taak, zonder er één volledig af te ronden. Herkenbaar? Dat is niet zo bevorderlijk voor je stresslevel. Liever minder taken kant-en-klaar afleveren, dan alle taken halfbakken. Het geeft je namelijk meer voldoening om een taak succesvol af te ronden.

Vermijd daarom multitasken. Richt je eerst op de ene taak, rond die volledig af, en ga dan over op de volgende. Zo verminder je chaos in je hoofd en dus werkstress.

Tip 5. Slaap voldoende en goed

Slaap! Om je fit en gezond te voelen is voldoende slaap een must. Je hersenen komen tot rust en je lichaam herstelt zich. Na een nacht goed slapen heb je:

  • een beter geheugen;
  • meer creativiteit;
  • betere concentratie;
  • beter herstel van je spieren na sportactiviteiten;
  • minder neerslachtige gevoelens;
  • en minder stress!

Tip 6. Wees empathisch

Waarschijnlijk ben jij niet de enige bij jou op werk die gevoelig is voor werkstress. Je collega’s ook! Daarom is het belangrijk om empathisch te zijn naar anderen. Denk aan je collega’s. Hoe gaat het met ze? Wat voelen zij? Toon ook waardering en erkenning. Het geeft jou toch ook rust als je weet dat je lekker bezig bent?

Tip 7. Beweeg regelmatig

Als je regelmatig en intensief beweegt, ervaar je minder stressgevoelens. Hoe dat komt? Stress is een overprikkeling van de sympathicus: een deel in het zenuwstelsel waar je als mens geen bewuste controle over hebt. Als de sympathicus langdurig en sterk geprikkeld wordt, ontstaat er stress.

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) legt uit dat wanneer je beweegt, de sympathicus ook wordt geprikkeld, maar dan meer gelijkmatig zonder stressgevoelens. Als je dus regelmatig en intensief beweegt, train je de sympathicus om minder snel overbelast te raken. Bij mensen die te weinig bewegen is de sympathicus minder goed ontwikkeld, waardoor ze al veel sneller stressgevoelens ervaren.

Tip 8. Doe mee met a.s.r. Vitality

Meer bewegen betekent minder stress ervaren. Lekker! En laat dat nou precies zijn wat het beweegprogramma van a.s.r. Vitality stimuleert. Hoe? Jij beweegt, wij belonen. Door stappen te zetten, je hartslag te verhogen, fietsritten te maken of een sportles te volgen, verdien je Vitality Punten. Jouw verdiende punten kun je inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Verdien bijvoorbeeld elke week spaartegoed voor cadeaukaarten van Bol.com of Zalando, krijg iedere maand cashback op een Apple Watch of Fitbit en scoor aan het einde van het jaar cashback op je aanvullende zorgverzekering bij a.s.r. of Ditzo. Ook kan je de punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel

Het a.s.r. Vitality-programma werkt. Ook op de werkvloer. a.s.r. Vitality is er namelijk voor particulieren, ondernemers én werkgevers

  • Er zijn wereldwijd zo’n 10 miljoen mensen in 20 landen die de app van a.s.r. Vitality actief gebruiken.
  • 23% van de gebruikers is binnen 1 jaar structureel in beweging.
  • 72% van hen vindt dat de app hun persoonlijke leven heeft verbeterd.
  • 90% van hen vindt dat de app hun gezondheid en welzijn heeft verbeterd.

 

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality