Verandert er iets aan je pensioen als je trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen? En wanneer is je partner verzekerd van een partnerpensioen als je komt te overlijden?
Trouwen of een geregistreerd partnerschap heeft geen gevolgen voor de hoogte van je ouderdomspensioen. Je pensioenopbouw gaat gewoon op dezelfde manier door. In de meeste gevallen hebben je partner en je eventuele kinderen recht op partnerpensioen en wezenpensioen als jij komt te overlijden. Dit kun je navragen bij je werkgever of je kunt hiervoor het pensioenreglement raadplegen.
Je kunt dit aan je werkgever doorgeven. Je werkgever meldt dit weer bij ons.
Trouwen jullie volgens huwelijkse voorwaarden of laten jullie partnerschapsvoorwaarden opmaken? Dan is het verstandig om nu al afspraken te maken over het pensioen als jullie ooit uit elkaar zouden gaan. Als je dat niet doet, geldt de wettelijke regeling. Bekijk wat de gevolgen zijn voor je pensioen als je uit elkaar gaat.
Ga je samenwonen? Geef dit dan direct aan je werkgever door. Voor de opbouw van je ouderdomspensioen heeft samenwonen geen gevolgen, maar je partner heeft in veel gevallen wél recht op partnerpensioen als jij overlijdt. Het kan zijn dat er in de pensioenregeling aanvullende voorwaarden afgesproken zijn zoals:
De voorwaarden vind je terug in je pensioenreglement.
Geef aan je werkgever door dat je bent gaan samenwonen en met wie. De werkgever bekijkt vervolgens of jullie aan de voorwaarden voldoen en of je partner bij ons moet worden aangemeld. Is dat het geval? Dan geeft hij de gegevens van je partner aan ons door. Wij verwerken dit dan direct in onze administratie.
Meer informatie over de gevolgen van overlijden op je pensioen.
Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.