Je hebt een levensverzekering of je wil er één afsluiten. Op deze pagina vind je informatie over de levensverzekeringen van a.s.r. Wat is een levensverzekering? Waarom heb je ook alweer een levensverzekering en welke soorten zijn er? En hoe het zit met je levensverzekering en je belastingaangifte?
Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert bij overlijden of op een vooraf afgesproken moment. Je bouwt met een levensverzekering een bepaald kapitaal op, dat je in de toekomst voor verschillende doelen kunt gebruiken. Bij een overlijdensrisicoverzekering keren we alleen een bedrag uit na het overlijden van de verzekerde.
Met een overlijdensrisicoverzekering vang je de financiële risico’s op bij overlijden. Bijvoorbeeld:
Een overlijdensrisicoverzekering is maatwerk. Je bepaalt zelf wie een bedrag krijgt bij overlijden, hoe hoog dit bedrag is en hoe lang de overlijdensrisicoverzekering duurt. Voor je verzekering betaal je tijdens de looptijd een vaste premie.
Het kan gebeuren dat je een oude verzekering tegenkomt, van jezelf of na het overlijden van een dierbare, en niet weet bij wie die nu in beheer is. Door de jaren heen zijn veel verzekeraars overgenomen door of samengegaan met andere verzekeraars.
Wil je weten of a.s.r. een oude verzekering in beheer heeft? En of deze nog actief is? Kijk dan op onze pagina over oude verzekeringen.
Lees meer over de uitkering van je ABC Beleggingsplan.
De beleggingsverzekering is een levensverzekering die verzekeren combineert met beleggen.
Bekijk de koers van jouw beleggingsfonds.
Met de direct ingaande lijfrente wordt je opgebouwde lijfrentekapitaal aan je uitgekeerd in periodieke uitkeringen. De hoogte van de periodieke uitkering hangt onder meer af van je leeftijd, de looptijd en de hoogte van je opgebouwde kapitaal. De looptijd bepaal je tot op zekere hoogte zelf. Je kunt kiezen voor:
Je kunt ook een tweede persoon meeverzekeren, zoals je partner. De lijfrente-uitkering stopt dan pas als jullie allebei zijn overleden. Je hebt zelf vooraf bepaald of de uitkering na overlijden van één van jullie beiden wordt verlaagd of gelijk blijft.
De lijfrente-uitkering staat vast voor de gehele looptijd. Als de uitkering eenmaal is ingegaan, dan kun je deze niet meer wijzigen of vervroegd beëindigen.
Als de direct ingaande lijfrente is afgesloten voor de uitkering van een lijfrentekapitaal of een gouden handdruk dan vormen de uitkeringen belast inkomen. De uitkeringen moet je aangeven bij jouw jaarlijkse belastingaangifte. Wij houden loonheffing in op de uitkeringen.
Bij a.s.r. heeft de garantieverzekering de productnaam kapitaalverzekering. Afhankelijk van je financiële doel is de garantieverzekering als lijfrenteverzekering of als kapitaalverzekering gesloten. Meer informatie vind je op onze pagina over de belastingregels.
De garantieverzekering is een levensverzekering voor de langere termijn. Als je op de einddatum in leven bent, ontvang je een gegarandeerde uitkering. De voorwaarde is wel dat je de verzekering tot de einddatum niet wijzigt. Om de hoogte van dit bedrag te bepalen rekenen we met een vast rendement per jaar. Het rendement is afhankelijk van de ingangsdatum van de verzekering en bedraagt meestal 3% of 4%.
Je kunt ervoor kiezen het risico van overlijden mee te verzekeren. Je kunt je ook verzekeren tegen het risico van arbeidsongeschiktheid.
Heb je bij het afsluiten van je levensverzekering winstdeling meeverzekerd? Dan kunnen we bovenop de afgesproken, gegarandeerde uitkering op de einddatum, een extra bedrag uitkeren. Dit bedrag noemen we de winstdeling. De winstdeling is niet gegarandeerd en wordt elk jaar opnieuw bepaald.
De spaarhypotheekverzekering is gekoppeld aan een hypothecaire geldlening bij een geldverstrekker. Over de geldlening betaal je alleen rente en los je niets af. Daarnaast betaal je premies voor de spaarhypotheekverzekering.
Met de spaarhypotheekverzekering bouw je een vermogen op, door een kapitaal te verzekeren. Het verzekerde kapitaal van deze verzekering is gelijk aan de hoofdsom van de hypothecaire (deel)lening.
De hoogte van de uitkering bij overlijden van de verzekerde(n) vóór de einddatum van de verzekering is afhankelijk van de door jou gekozen overlijdensrisicodekking. Op de einddatum van de verzekering of bij eerder overlijden van de verzekerde(n) zal het uit te keren kapitaal in mindering worden gebracht op de hypothecaire geldlening.
De hoogte van de premie hangt af van:
Als de hypotheekrente die je betaalt wijzigt, dan wordt ook het percentage in de verzekering aangepast. Daardoor wijzigt de premie als volgt:
Je kunt niet zomaar je spaarhypotheekverzekering stopzetten. Je hebt toestemming nodig van je hypotheekverstrekker. Het kan betekenen dat je verplicht bent om de spaarhypotheeklening volledig af te lossen.
Vanwege de mogelijke gevolgen raden we je aan om je te laten adviseren door je adviseur.
De VermogenGarant is een beleggingsverzekering waarbij op de einddatum minimaal het garantkapitaal wordt uitgekeerd.
Is de waarde van de beleggingen op de einddatum hoger dan het garantkapitaal? Dan ontvang je uiteraard dit hogere bedrag. Is de waarde van de beleggingen op de einddatum lager dan het garantkapitaal? Dan wordt de waarde van je beleggingen aangevuld tot de garantie en ontvang je het garantkapitaal.
Bij iedere VermogenGarant is geregeld wat er gebeurt bij overlijden van de verzekerde. De VermogenGarant biedt twee mogelijkheden:
In 2015 hebben we een aantal wijzigingen verwerkt in dit product. Het is bij deze verzekering niet meer mogelijk om een wijziging te doen die een financieel gevolg heeft. Denk hierbij aan verlaging van de premie, omzetten naar een maandbetaling of het stoppen met premie betalen met behoud van het garantkapitaal.
De Hybride hypotheekverzekering is een beleggingsverzekering die is gekoppeld aan een hypothecaire geldlening bij bepaalde geldverstrekkers. Over de geldlening betaal je alleen rente en los je niets af. Daarnaast betaal je premies voor de Hybride hypotheekverzekering.
Het belangrijkste verschil met de beleggingsverzekering is dat de Hybride hypotheekverzekering een extra beleggingsfonds kent, het Hypotheekrentefonds. Over de waarde in dat fonds krijg je een rente vergoed die even hoog is als de rente die je betaalt voor je hypotheek.
De hoogte van de premie die je voor je Hybride hypotheekverzekering betaalt hangt af van:
Heb je gekozen voor volledig beleggen in het Hypotheekrentefonds? Dan hangt de hoogte van de premie ook af van je hypotheekrente. Want als je hypotheekrente wijzigt, dan wordt ook de rente van het Hypotheekrentefonds aangepast. Stijgt de rente, dan wordt de premie lager. Daalt de rente, dan wordt de premie hoger.
Je kunt je Hybride hypotheekverzekering niet zomaar stopzetten. Je hebt toestemming nodig van je geldverstrekker. Het kan betekenen dat je verplicht bent om de hypotheeklening volledig af te lossen.
Vanwege de mogelijke gevolgen raden we je aan om je te laten adviseren door je adviseur.
Ben je van plan om je verzekering aan te passen, om te zetten of te stoppen? Dan kan dat (financiële) gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor de belastingen die je moet betalen of voor de dekking, de waardeopbouw of de winstdeling. Lees meer over het wijzigen van jouw verzekering.
Heb je je verzekering afgesloten in combinatie met een hypotheek? Misschien is je verzekering dan verpand. In dat geval hebben wij altijd toestemming van je hypotheekverstrekker nodig om de verzekering te wijzigen of stop te zetten. Bespreek je mogelijkheden daarom met je adviseur. Hij kent jouw situatie en kan jou advies geven.
In je a.s.r. account vind je alle belangrijke informatie over jouw levensverzekering. Je kunt hierbij denken aan: