Ga naar de hoofdinhoud

Je bent een echte expert

Je hebt 7 of 8 antwoorden goed. Goed bezig! Op deze pagina vind je de antwoorden op de quiz. Of bekijk gelijk de pagina over onze zorgverzekering als je nóg meer wil weten over zorg en zorgverzekeringen!

De antwoorden op de quiz

Ben je benieuwd naar de antwoorden op de quiz? Je vindt de juiste antwoorden hieronder.

Wie bepaalt de hoogte van jouw zorgpremie?
Antwoord: Zorgverzekeraars. De overheid bepaalt de rekenpremie. Dit geeft de verzekeraars een richting voor de eigen premie. De verzekeraars bepalen uiteindelijk zelf jouw premie op basis van wat zij denken nodig te hebben om de zorgkosten te kunnen betalen. Dit gebeurt op basis van o.a. verwachtte zorgkosten, inflatie en reserves. Hierdoor kan de zorgpremie voor de basisverzekering en aanvullende verzekering per verzekeraar verschillen.
Betaal je eigen risico voor een bezoek aan de huisarts?

Antwoord: Nee. Je betaalt voor een bezoek aan de huisarts of telefonisch consult geen eigen risico. Ook het inschrijftarief, zorg van de praktijkondersteuner en ketenzorg vallen niet onder het eigen risico. Je betaalt wel eigen risico voor: laboratoriumonderzoeken (bijvoorbeeld een bloedonderzoek of soa-test) en zorg bij een medisch specialist als je doorverwezen wordt. Lees meer over de vergoeding van huisartsenzorg.

Tandartskosten voor kinderen onder de 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering
Antwoord: Waar. Kinderen tot 18 jaar zijn via de basisverzekering verzekerd voor de meeste tandartskosten, zoals: één keer per jaar een controle (tenzij meer keren per jaar nodig is), vullen van gaatjes, verwijderen van tandsteen, fluoridebehandeling, röntgenfoto en wortelkanaalbehandeling.
Welke zorg valt niet onder het eigen risico?

Antwoord: Verloskundige zorg en kraamzorg. Verloskundige zorg en kraamzorg vallen, net als de huisarts, niet onder het eigen risico van € 385. Andere kosten rondom de zwangerschap vallen wél onder je eigen risico. Denk aan: een laboratoriumonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling en medische nazorg na de bevalling.

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering

Antwoord: Waar. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Vergoedingen uit de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering vallen niet onder het eigen risico. Lees meer over het eigen risico.

Mag je overstappen naar een andere zorgverzekeraar als je een premieachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar?

Antwoord: Nee. Overstappen naar een andere verzekeraar is bijvoorbeeld niet mogelijk als je een premie-achterstand hebt bij je huidige verzekeraar. Het is namelijk niet toegestaan om een zorgverzekering op te zeggen wanneer je de verschuldigde premies niet hebt betaald.

Waarin wordt het premiegeld van de a.s.r. zorgverzekering belegd?

Antwoord: Kinderonderwijs, nieuwe medicijnen en de recyclingindustrie. Bij a.s.r. vinden we het belangrijk dat jouw premie duurzaam belegd wordt. Hierdoor staat ook dit jaar a.s.r. weer in de top 3 van meest duurzame verzekeraars in Nederland. Lees meer over onze duurzame zorgverzekering.

Als je overstapt moet je altijd zelf je oude zorgverzekering opzeggen

Antwoord: Niet waar. Stap je voor 31 december over? Dan kan je gebruik maken van de gratis overstapservice. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt dan je oude zorgverzekering op. Stap je in januari over? Dan moet je je oude zorgverzekering wel zelf opzeggen. Lees meer over het overstappen van zorgverzekering.

Meer informatie