Een gezonde werkhouding. Misschien niet iets waar je in eerste instantie aan denkt als je meer vitaliteit op de werkvloer wilt creëren. Desalniettemin wél belangrijk voor een gezonde werkomgeving en de fysieke gezondheid van werknemers! Wat is een ergonomische werkhouding? En hoe draag je als werkgever of HR-manager bij aan een goede zithouding op de werkvloer? Lees het hier!
Het is natuurlijk heel verleidelijk voor werknemers om onderuitgezakt hun laptop open te klappen, maar dat is allesbehalve bevorderlijk voor hun fysieke gezondheid en werkprestaties. Een onjuiste werkhouding is niet alleen slecht voor de productiviteit, maar ook voor hun rug en nek. En dat wil je als werkgever voorkomen! Je kan werknemers daarom adviseren om op een paar dingen te letten als ze op kantoor zijn of thuiswerken.
Wist jij dat ons lichaam in een goede houding beter functioneert? Een goede werkhouding…
Zorg dat werknemers weten dat je voeten horizontaal en plat op de grond terecht moeten komen. Dit doe je door je stoel op de juiste hoogte af te stellen. Heeft je personeel geen bureaustoel waarbij dat kan? Adviseer dan om met kussens de juiste hoogte te vinden!
Om met een rechte rug te werken, is het belangrijk dat je onderrug ondersteund wordt. Vervolgens zorg je zelf voor een actieve houding door de rest van je rug daar recht boven te houden. Zo voorkomen werknemers een stijve rug en kunnen ze lekker doorwerken!
De schouders wil je in een ontspannen houding hebben: niet te hoog opgetrokken of naar voren hangend. Dit doe je door je armen op de juiste plekken te ondersteunen met armleuningen die op de goede hoogte zijn afgesteld. Heeft je personeel een stoel zonder armleuningen? Dan kunnen ze het beste de tafel gebruiken als ondersteuning.
Om je schouders op de juiste hoogte te hebben, moeten je armen in een gelijke lijn met je bureau komen. Een goede graadmeter hiervoor is de hoek van je ellebogen. Dit kunnen werknemers doen door de stoel zo te verstellen dat je armen op een goede hoogte komen. Lukt dat veel werknemers niet doordat ze geen bureaustoel hebben? Geen zorgen, hieronder staan nog meer tips!
Werknemers moeten hun nek in een rechte lijn met hun rug houden. Dit doen ze door hun beeldscherm op de juiste hoogte te zetten, maar hier komen we later nog op terug!
Hoe doen werknemers dit als ze thuis alleen een kleine eettafel met eetstoelen hebben? Toch kunnen werknemers met kleine aanpassingen een groot verschil maken! Laat werknemers voor meer ondersteuning een kussen in hun rug of op hun stoel leggen voor meer steun. Klagen werknemers dat hun voeten nu boven de vloer bungelen? Laat ze dan wat boeken op de grond leggen zodat ze met beide voeten ergens stevig op staan. Het gevolg? Minder ziekteverzuim!
Bonustip: schaf zit-stabureaus aan voor op kantoor!
Natuurlijk zijn er een hoop dingen die meespelen in het creëren van de perfecte (thuis)werkplek voor werknemers. Zo kan je met wat extra hulpmiddelen je kantoor een stuk comfortabeler en Arbo-geschikter maken!
Hebben werknemers de juiste werkhouding? Check! Een ergonomisch verantwoorde werkplek? Check! Ze kunnen nu gezond aan het werk. Toch zijn ze er nog niet helemaal, er staat je nog één ding te doen. Een gezonde werkhouding is ook belangrijk voor het ontlasten van de spieren en soepel houden van hun gewrichten. Op die manier kunnen werknemers lekker doorwerken, zonder last te krijgen van een stijve nek of vermoeide schouders. Maar hoe doe je dat? Motiveer ze om meer te bewegen en wijs aanvoerders aan in je team!
Je kunt wel zeggen dat werknemers dagelijks meer moeten bewegen, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?
Voorkomen is beter dan genezen. Dat vindt ook Claire Loots, huisarts en de oprichter van Leading Doctors. Volgens de laatste cijfers van Arboned is 25% van het langdurig verzuim in Nederland stressgerelateerd. De vraag is dus: hoe voorkom je dat dit gebeurt bij jou op de werkvloer? We vroegen het Claire in de podcast. Luister ‘m nu!