Allereerst: begin meteen! Van uitstel komt afstel, dus stel je administratie niet uit. Zodra jij bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een btw-nummer hebt, ben je verplicht een administratie bij te houden en je belastingaangifte te doen. Zorg daarom dat je ook meteen je uren noteert en bonnetjes bewaard. Als starter moet je onder andere aan de volgende zaken denken:
Wanneer je net start is de hoeveelheid administratie die je hebt wel te overzien. Hoe meer je gaat werken en uitgeven, hoe meer administratie erbij komt kijken. Als je eenmaal weet hoe je dat doet, is het eenvoudiger dan je denkt. Je kan ook overwegen het (deels) over te laten aan een boekhouder, ook dan is het prettig om te weten hoe je een goede administratie bijhoudt als zzp’er. Daarom is het goed om te kijken naar jouw situatie en of een boekhouder je werk uit handen kan nemen. De uren die je aan je administratie besteedt kun je namelijk ook rechtstreeks in je onderneming stoppen.
Als ondernemer krijg je niet zomaar maandelijks een bedrag op je rekening gestort. Je stuurt een factuur van gewerkte uren, diensten, producten en/of goederen. Deze facturen vormen de basis van jouw onderneming én inkomsten. Die moeten dus voldoen aan een aantal regels. De factuur bevat 12 verplichte onderdelen, waaronder:
Als ondernemer ben je voor de Belastingdienst verplicht je administratie 7 jaar lang te bewaren - zowel op papier als elektronisch. Dit geldt ook voor agenda’s, notities, bankafschriften, kassabonnen en contracten. En voor onroerende zaken, zoals het huurcontract van een kantoorpand, geldt een uitgebreide bewaarplicht van 10 jaar. Als zelfstandige kun je de boekhouding met de volgende basisgegevens inrichten:
Een administratie bijhouden is hetzelfde als de was doen, je kan ermee wachten totdat je geen schone sokken meer hebt, maar dan moet je letterlijk bergen verzetten. Doe je regelmatig een was dan loop je hier niet tegenaan. Hetzelfde geldt voor jouw administratie. Wacht niet totdat de bonnetjes uit je portemonnee vallen en jij je aangifte moet doen, maar houd het maandelijks bij. Zo zorg je ervoor dat je op tijd facturen verstuurt en betaalt. En je met gemak je aangiftes doet.
Hier plaats je alle aangiftes voor de btw en inkomstenbelasting en andere gegevens die voor de Belastingdienst relevant zijn. Bijvoorbeeld modelovereenkomsten.
De premie die je betaalt voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting, deze premie valt onder de 'uitgaven voor inkomensbehouding'. De AOV-premie hoort dus bij de fiscaal aftrekbare kosten.
Hierin sla je alle contracten en andere juridische documenten op die van toepassing zijn op jouw onderneming. Zoals afspraken met jouw klanten, opdrachtgevers en leveranciers of het huurcontract van je kantoor.
Als jij je administratie op deze manier regelmatig bijhoudt, dan zijn je aangiftes een stuk eenvoudiger.