Hoe kan je een burn-out bij je medewerkers voorkomen? Bekijk onze tips!
Ben je een particulier? Bekijk dan onze themapagina Burn-out: klachten, oorzaak en herstel.
Eén van de grootste oorzaken van verzuim de laatste jaren zijn de zogenoemde PSA-klachten (psychosociale arbeidsbelasting klachten). Pesten, agressie, discriminatie of seksuele intimidatie: als er sprake is van een ongewenste omgangsvorm met collega’s, cliënten, patiënten of klanten heeft dat invloed op hoe je werknemer zich voelt. Dat kan leiden tot lichamelijke, psychische (denk aan burn-out en depressie) en sociale klachten. Ook een te hoge werkdruk leidt tot stress bij je werknemers. Daarentegen kunnen je medewerkers ook burn-outklachten krijgen als er te weinig werk is of het werk niet uitdagend genoeg is. Dit noemen we een bore-out.
Bepaalde persoonlijke eigenschappen die je medewerker heeft, kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een burn-out. Is je medewerker bijvoorbeeld erg perfectionistisch? Dan is het risico op een burn-out groter. Iemand die perfectionistisch is, vindt het eigen werk nooit goed genoeg. De druk wordt hierdoor alleen maar hoger. Perfectionisme kost veel tijd en energie en kan je medewerker uiteindelijk gaan opbreken.
Perfectionisme komt vaak voor bij medewerkers die:
Bepaalde persoonlijke eigenschappen die je medewerker heeft, kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een burn-out. Is je medewerker bijvoorbeeld erg perfectionistisch? Dan is het risico op een burn-out groter. Iemand die perfectionistisch is, vindt het eigen werk nooit goed genoeg. De druk wordt hierdoor alleen maar hoger. Perfectionisme kost veel tijd en energie en kan je medewerker uiteindelijk gaan opbreken.
Sommige werknemers willen alles continu onder controle houden. Niet alleen hun eigen werk, maar vaak ook dat van collega’s. Hierdoor kan je werknemer heel slecht iets loslaten op werk, maar ook vaak thuis. Omdat iedere collega anders werkt, vindt deze werknemer alleen zijn eigen werk vaak goed genoeg en ontstaat een enorme controledrang. Dit zorgt voor een te hoge werkdruk en kan op lange termijn tot burn-outklachten leiden.
Merk je dat je werknemer alles tot in de perfectie wilt regelen en zaken niet kan loslaten? Bekijk dan eens onze workshop voor werknemers over ‘Loslaten’.
Wat er thuis gebeurt, neem je mee naar je werk en andersom. Als het op het werk druk is en je medewerker ook thuis geen rust kan vinden, wordt het op een gegeven moment teveel. Ga dus regelmatig het gesprek aan met je medewerker. Dit blijkt het meest effectief om een burn-out te voorkomen. Zorg dat je begrip toont, de tijd neemt en een veilige en vertrouwde omgeving biedt om gevoelige zaken te bespreken. De erkenning en herkenning van de situatie is de eerste stap om de symptomen van een burn-out te verminderen of niet te laten verergeren.
Uit onderzoek van TNO blijkt dat baanonzekerheid en daarmee te weinig financiële zekerheid tot burn-outklachten kan leiden. Als er bijvoorbeeld iets verandert waarbij de werknemer niet precies weet wat er staat te gebeuren, zoals bij een nieuwe functie of reorganisatie, kunnen werknemers stress krijgen. Zeker als er een kans is dat ze hun baan verliezen. Als de toekomst te lang onduidelijk blijft, kan stress overgaan in burn-outklachten.
Zit je werknemer even niet zo goed in zijn vel, maar wordt dit genegeerd en wordt er gewoon doorgewerkt? Of is je werknemer ziek en werkt hij of zij gewoon door? Dan spreken we over roze verzuim. Je medewerker is dan wel aan het werk, maar presteert niet optimaal. Dit maakt dat roze verzuim net zoveel impact heeft op de productiviteit als andere vormen van verzuim. Op de lange termijn zal deze chronische overbelasting, leiden tot functioneringsproblemen, ziekteverzuim of zelfs een burn-out. Een mens en lichaam kan namelijk veel aan, maar heeft ook rust en ruimte nodig om bij te tanken.
Wil je meer lezen over burn-out en wat je als werkgever kunt doen? Bekijk onze algemene pagina over burn-out. Wanneer je een verzuimverzekering bij ons hebt, helpen en adviseren wij jou ook om een burn-out te voorkomen en staan natuurlijk voor je klaar als een werknemer uitvalt! Download dan onze whitepaper of lees meer over één van de onderstaande onderwerpen.